Οικονομία

Prada και Versace: Το ιστορικό «made in Italy» deal που ενώνει δύο αντίθετους κόσμους και φέρνει νέο success story

Ρούχα και τσάντες Prada

Πέμπτη 10 Απριλίου 2025… H μεγαλύτερη συμφωνία της χρονιάς στην παγκόσμια αγορά της πολυτελούς μόδας είναι γεγονός, καθώς η Prada ανακοίνωσε την εξαγορά της Versace για το εντυπωσιακό ποσό των 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία αυτή δημιουργεί έναν ισχυρό ιταλικό όμιλο μόδας, ο οποίος συνδυάζει τις αντιφατικές, αλλά εξαιρετικά ελκυστικές φιλοσοφίες των δύο διάσημων brands.

Η εξαγορά αντανακλά τη συνεχιζόμενη πίστη στη διαχρονική αξία του Made in Italy, την ικανότητα της Prada να προχωρά σε τολμηρές στρατηγικές και τη φιλοδοξία του ιταλικού κολοσσού να ανταγωνιστεί γίγαντες του χώρου όπως η LVMH και η Kering. Με αυτή τη στρατηγική κίνηση, η Prada ενδυναμώνει τη θέση της στο παγκόσμιο στερέωμα, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα νέο σημείο αναφοράς για την ιταλική μόδα.

Η πρόθεση της Prada να εξαγοράσει τον εμβληματικό οίκο μόδας Versace από την αμερικανική Capri Holdings – έναν δοκιμαζόμενο όμιλο με έδρα τη Νέα Υόρκη, που κάποτε φιλοδοξούσε να αποτελέσει την αμερικανική απάντηση στους μεγάλους γαλλικούς ομίλους μόδας – είχε προκαλέσει εδώ και λίγο καιρό ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον χώρο της πολυτέλειας, ειδικά μετά την αποχώρηση της Ντονατέλα Βερσάτσε από τη θέση της δημιουργικής διευθύντριας του ιταλικού οίκου.

Η κίνηση – ματ, έρχεται σε μια περίοδο που οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε αναταραχή λόγω της αλλοπρόσαλλης πολιτικής δασμών του αμερικανού προέδρου Τραμπ και υποδηλώνει τη φιλοδοξία της Prada να ενισχύσει τη θέση της ως κορυφαίος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή μόδας.

Παράλληλα, σηματοδοτεί το τέλος της προσπάθειας της Capri να δημιουργήσει έναν αμερικανικό κολοσσό πολυτελείας ανταγωνιστικό των LVMH και Kering, ενώ αποκαλύπτει τη φιλοδοξία της Prada να δημιουργήσει έναν ισχυρό ιταλικό αντίπαλο απέναντι στα hottest luxury brands.

«Είναι μια τολμηρή και φιλόδοξη κίνηση από την πλευρά της Prada», σχολίασε ο Ρόμπερτ Μπερκ, ιδρυτής της Robert Burke Associates. «Η εξαγορά θα επιτρέψει στην Prada να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της και να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή».

Ο οίκος Versace θα προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες της οικογένειας Prada: Prada, Miu Miu, Luna Rossa και τη διάσημη pasticceria Marchesi. Ο Όμιλος περιλαμβάνει επίσης τα brands παπουτσιών Car Shoe και Church’s. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται ένα «μωσαϊκό κορυφαίου επιπέδου» ιταλικής δεξιοτεχνίας.

Prada
Η Prada στην εβδομάδα μόδας στο Μιλάνο / REUTERS / Alessandro Garofalo / File Photo

Η εξαγορά ενισχύει επίσης σημαντικά την Prada στον τομέα της μόδας, προσθέτοντας ένα brand prêt-à-porter με σαφή και διακριτή ταυτότητα, που διαφοροποιείται πλήρως από τις υπάρχουσες μάρκες του ομίλου, όπως Prada και Miu Miu κι ένα brand που δεν εξαρτάται αποκλειστικά πό την σχεδιάστρια Μιούτσια Πράντα.

Αυτή η διαφοροποίηση ενισχύει τη στρατηγική της Prada για να καλύψει ένα ευρύτερο φάσμα καταναλωτικών προτιμήσεων και να ανταγωνιστεί πιο αποτελεσματικά στην παγκόσμια αγορά πολυτελών προϊόντων.

Σε δελτίο Τύπου, ο CEO του ομίλου Prada, Αντρέα Γκουέρα, δήλωσε πως η εξαγορά θα προσθέσει «μια νέα διάσταση, διαφορετική και συμπληρωματική» στον Όμιλο. «Η Versace έχει τεράστιες δυνατότητες», σημείωσε, προσθέτοντας όμως ότι «το ταξίδι θα είναι μακρύ».

Η Prada σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω δανεισμού, με το ποσό να υπολογίζεται πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το σχέδιο εγκρίθηκε από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών, και η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά και τις εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Το success story της Prada

Ο Όμιλος Prada έχει ένα σπάνιο success story μέσα στην ευρύτερη πτώση που καταγράφεται στην αγορά πολυτελείας, καταφέρνοντας να ανακοινώσει έσοδα 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2024 σημειώνοντας αύξηση 17%.

Αυτή η εντυπωσιακή επιτυχία οφείλεται εν μέρει στην εντυπωσιακή άνοδο της Miu Miu, που κατέγραψε αύξηση 93% στις λιανικές πωλήσεις μέσα σε έναν μόλις χρόνο.

Αντιθέτως, στην τελευταία οικονομική του έκθεση, ο όμιλος Capri – στον οποίο ανήκουν τα brands Michael Kors και Jimmy Choo - δήλωσε ότι αναμένει μείωση των εσόδων της Versace στα 810 εκατομμύρια δολάρια για το τρέχον οικονομικό έτος, από 1 δισ. δολάρια το 2024.

Η Versace θεωρούνταν – εδώ και καιρό - πιθανός στόχος εξαγοράς - ιδίως μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του ομίλου Tapestry (Coach, Kate Spade) να εξαγοράσει την Capri - μια συμφωνία που μπλοκαρίστηκε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ. Επίσης υπήρξαν φήμες ότι η Prada θα εξαγόραζε και τον Jimmy Choo, λόγω της εξειδίκευσής της στα δερμάτινα είδη - κάτι που τελικά δεν επαληθεύτηκε.

«Η Versace χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση», σχολίασε ο Λούκα Σόλκα, ανώτερος αναλυτής της Bernstein. Ωστόσο, προσέθεσε πως το ιστορικό της Prada σε εξαγορές «αφήνει πολλά περιθώρια».

Πράγματι, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Prada προσπαθεί να επεκτείνει τη «συνταγή επιτυχίας» της και σε άλλα brands.

Το 1999, μετά από μια δεκαετία κατά την οποία συνέβαλε καθοριστικά στον επαναπροσδιορισμό της ιταλικής μόδας, η Prada ξεκίνησε μια περίοδο εξαγορών, αποκτώντας τα brands Jil Sander και Helmut Lang, τα οποία φαινόταν να μοιράζονται το ίδιο σκεπτικό προσέγγισης με το βασικό brand του ομίλου.

Ωστόσο, αποδείχθηκε πως η αλχημεία που είχαν δημιουργήσει η Μιούτσια Πράντα και ο σύζυγός της Πατρίτσιο Μπερτέλι δεν μπορούσε να μεταφερθεί αλλού. Ο Όμιλος πούλησε τον Helmut Lang το 2005 και αποχώρησε από τη Jil Sander την επόμενη χρονιά.

Η εξαγορά της Versace τούς δίνει τώρα την ευκαιρία να ξαναγράψουν αυτή την ιστορία.

Mucia Prada και Donatella Versace
Mucia Prada και Donatella Versace σε πάρτι πριν το χρυσό deal / Photo by Michel Dufour / WireImage

Η Prada και η Versace, αν τις δούμε επιφανειακά, αποτελούν μια μελέτη αντιθέσεων. Η Versace δημιούργησε το όνομά της «γιορτάζοντας» την υπερβολή και τη φαντασία, αγκαλιάζοντας τον ήλιο, την σεξουαλικότητα, το ανδρικό βλέμμα και την ισορροπία ανάμεσα στο κακό γούστο και την κομψότητα. Η Prada, από την άλλη πλευρά, ακολούθησε μια πιο αντισυμβατική πορεία εξερευνώντας την θηλυκότητα, την πολιτική φύλου και την παράξενη γοητεία του «άσχημου» στυλ.

Αυτές οι δύο φίρμες, αν και έρχονται από εντελώς διαφορετικούς κόσμους, μοιράζονται μια βαθιά δέσμευση στην δημιουργικότητα, την τέχνη της ραπτικής και την κληρονομιά, όπως τονίζει ο Πατρίτσιο Μπερτέλι, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Prada.

Η Μιούτσια Πράντα είναι κοντά με τη Ντονατέλα Βερσάτσε, η οποία ανέλαβε να διοικήσει την εταιρεία που ίδρυσε ο αδελφός της, Τζιάνι Βερσάτσε, το 1997, μετά τη δολοφονία του.

Παρά το γεγονός ότι η Ντονατέλα αποχώρησε από τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του οίκου τον προηγούμενο μήνα έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια, παραμένει chief brand ambassador (πρέσβειρα του brand) και όπως έχει πει ζούσε πάντα με μια τεράστια ευθύνη να εξασφαλίσει το μέλλον της κληρονομιάς του αδελφού της.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, είναι «ενθουσιασμένη» που η μάρκα της επιστρέφει σε χέρια της οικογένειας.

Αν και ο Όμιλος Prada είναι στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Πατρίτσιο Μπερτέλι παραμένει πρόεδρος. Ο Λορέντζο Μπερτέλι, ένας από τους δύο γιους του Μπερτέλι και της Μιούτσια Πράντα, είναι επικεφαλής μάρκετινγκ και θεωρείται ο διάδοχος της εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 1913 από τον παππού της Μιούτσια Πράντα.

Ακόμα και ο σχεδιαστής που πήρε τη θέση της Ντονατέλα στη Versace, Ντάριο Βιτάλε, είχε περάσει τα προηγούμενα 14 χρόνια στη Miu Miu συνεργαζόμενος με τη Μιούτσια Πράντα (η οποία είναι creative director της Miu Miu και co-creative director της Prada μαζί με τον Ραφ Σίμονς), φτάνοντας τελικά να γίνει ο δεύτερος στη διοίκηση πριν αναχωρήσει για τη Versace. Ουσιαστικά, επιστρέφει σπίτι του.

Από την άλλη, η Capri έχει πολύ μικρότερη ιστορία. Ο όμιλος δημιουργήθηκε το 2018, όταν ο Μάικλ Κορς αγόρασε τη Versace για 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ακολουθώντας την εξαγορά του brand Jimmy Choo. Τότε, ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Άιντελ είχε δηλώσει ότι η εξαγορά της Versace σήμαινε «το τελευταίο μας βήμα για τη δημιουργία ενός από τους κορυφαίους ομίλους μόδας και πολυτελών προϊόντων στον κόσμο». Τώρα, ο Άντρεα Γκουέρα της Prada θα μπορούσε να πει κάτι παρόμοιο.

Ο «γάμος» της χρονιάς των δύο ιταλικών οίκων Versace και Prada αποδεικνύει πως δεν πρόκειται απλώς για ένα χρυσό deal, αλλά αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα στην αξία του «Made in Italy».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Παράθυρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ
Τι δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, για τις φορολογικές ελαφρύνσεις ενόψει ΔΕΘ
young man holding pen with bills working for calculate business data, taxes, bills payment, 3