Στο 25% θα μπορούσαν να φτάσουν οι δασμοί των ΗΠΑ στα εισαγόμενα φάρμακα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του συνδέσμου της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας (VFA), Κλάους Μίκελσεν (Claus Michelsen).
Ο μόνος, ίσως, τρόπος για να αποφευχθούν οι δασμοί αυτοί είναι οι μεγάλες ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν να επενδύσουν στις ΗΠΑ. «Η αυτοκινητοβιομηχανία είχε επιτυχία με αυτή τη στρατηγική κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ», τόνισε στο Wirtschaftswoche ο Μίκελσεν, λέγοντας πως φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Roche και η Novartis, θέλουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια στις ΗΠΑ. «Τουλάχιστον αυτή είναι η ελπίδα», σημείωσε ο ίδιος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ερώτημα είναι εάν ο Τραμπ μπορεί να πεισθεί αρκετά γρήγορα, γιατί δεν είναι εφικτή η μεταφορά μεγάλου μέρους της παραγωγής στις ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της VFA. Μέχρι στιγμής, η Roche και η Novartis έχουν δηλώσει πως τα επόμενα πέντε χρόνια θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις στις ΗΠΑ ύψους 50 δισ. δολάρια και 23 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα.
«Αυτά είναι ήδη σημαντικά ποσά. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι απαιτείται μια πολιτική συμφωνία. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να βρουν μια κοινή διέξοδο από την εμπορική σύγκρουση και η πρόταση της ΕΕ για την κατάργηση όλων των δασμών είναι η σωστή κατεύθυνση», ανέλυσε ο ίδιος.
Με την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα φάρμακα, ο Τραμπ έχει δύο στόχους, σύμφωνα με τον Μίκελσεν. Πρώτον, να μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από τις εισαγωγές φαρμάκων από το εξωτερικό, ιδίως από την Κίνα και την Ινδία, και δεύτερον, να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα. Αναμφίβολα, βοηθάει αν οι φαρμακευτικές εταιρείες επενδύουν περισσότερο στις ΗΠΑ, αλλά είναι σημαντική επιβάρυνση για την Ευρώπη αν οι επενδύσεις διοχετεύονται όλο και περισσότερο εκεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επί του παρόντος το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου διερευνά κατά πόσον η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ τίθεται σε κίνδυνο από τον υψηλό αριθμό εισαγωγών φαρμάκων. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί ταχύτερα, όπως εκτιμά ο Μίκελσεν, και στη συνέχεια, ο Πρόεδρος θα έχει στη διάθεσή του 90 ημέρες για να λάβει μέτρα εμπορικής πολιτικής. «Ο Τραμπ έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι θα δράσει. Το αν θα το πράξει πράγματι, μένει να το δούμε. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στα αυτοκίνητα ή στον χάλυβα, έχει επιβάλει υψηλούς δασμούς», επισήμανε ο ίδιος.
Πώς αντιδρούν οι εταιρείες;
«Το κλίμα μεταξύ των εταιρειών-μελών μας στην Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών, που βασίζονται στην έρευνα, είναι τεταμένο. Δεν έχουν υπάρξει ποτέ στο παρελθόν δασμοί στα φάρμακα», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της φαρμακευτικής ένωσης VFA, λέγοντας ότι «τα φάρμακα εξαιρέθηκαν από τις εμπορικές διαμάχες για καλούς λόγους».
Παράλληλα, οι εταιρείες των οποίων οι εγκαταστάσεις παραγωγής βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη, όπως γνωστών Γερμανών κατασκευαστών, αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις. Πρόσφατα το ένα τέταρτο του συνόλου των γερμανικών φαρμακευτικών εξαγωγών κατευθύνθηκε μόνο στις ΗΠΑ.
«Δεν θα είναι πάντα σε θέση να μετακυλήσουν τις υψηλότερες τιμές που προκύπτουν από τις τελωνειακές επιβαρύνσεις. Θα χάσουν είτε πωλήσεις είτε περιθώρια κέρδους. Στη χειρότερη περίπτωση, οι εξαγωγές δεν θα αξίζουν πλέον τον κόπο. Όλα αυτά είναι άσχημα νέα για τους ασθενείς, ιδίως στις ΗΠΑ, καθώς είτε αυξάνεται το κόστος περίθαλψης είτε μειώνεται η διαθεσιμότητα των φαρμάκων», τόνισε ο οικονομολόγος.
Όσον αφορά το πόσο εξαρτώνται οι ΗΠΑ από τα ευρωπαϊκά φάρμακα, ο Μίκελσεν υπογράμμισε ότι «υπάρχουν αμοιβαίες εξαρτήσεις. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες εμβολίων ή ανοσολογικών προϊόντων, αλλά και ινσουλίνης ή αντιβιοτικών από την Ευρώπη, καθώς και ορισμένα προϊόντα αίματος, τα οποία στη συνέχεια χρειάζονται για την παραγωγή αντικαρκινικών φαρμάκων και για την ανάπτυξη κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών στις ΗΠΑ».
«Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις εφοδιασμού και εμπλοκές στις ΗΠΑ λόγω των τελωνειακών δασμών. Αντίστροφα, η Ευρώπη εξαρτάται, επίσης, από φάρμακα και πρόδρομες ουσίες από τις ΗΠΑ», κατέληξε ο ίδιος.
Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως φθηνών τυποποιημένων φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά ή φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Στο υποθετικό σενάριο που οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ δεν αξίζουν πλέον τον κόπο, τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Ευρώπη και τη Γερμανία.
«Αυτό θα μπορούσε τουλάχιστον να μειώσει κάποιες στενώσεις εφοδιασμού σε αυτή τη χώρα. Από την άλλη πλευρά, θα αυξήσει την εξάρτηση από τις προμήθειες φαρμάκων από την Κίνα. Για ορισμένους καθιερωμένους κατασκευαστές, είναι πιθανό να αποτελέσει ιδιαίτερη πρόκληση αν τα τυποποιημένα φάρμακα φτάσουν σύντομα στη Γερμανία και την Ευρώπη σε ακόμη χαμηλότερες τιμές», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος.