Ημέρα σιδηροδρόμου

Ημέρα των τρένων η σημερινή, καθώς παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο. Είναι το τρίτο, σε διάστημα δυόμιση ετών, καθένα και από διαφορετικό υπουργό. Στο νέο πλαίσιο περιλαμβάνονται από την επανεκπαίδευση και την αξιολόγηση του προσωπικού, που με τρεις σοβαρές παραβάσεις θα βλέπει την πόρτα της εξόδου, μέχρι ψυχιατρικές εξετάσεις, έλεγχος αντανακλαστικών για εργαζόμενους σε θέσεις ευθύνης και κρίσιμες ειδικότητες (λ.χ. μηχανοδηγοί, σταθμάρχες κ.α.).

Ποιος θα λειτουργεί και με ποιους συρμούς τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής;

Τον τελευταίο μήνα, πάντως, έχει πλημμυρίσει η επικαιρότητα με διάφορα κοινότοπα περί GPS που θα εντοπίζει τα τρένα και καμερών που θα παρακολουθούν κάθε τους κίνηση, με αφορμή το σχέδιο νόμου για τον σιδηρόδρομο που συζητείται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Όσοι, βέβαια, ασχολούνται σοβαρά με τα τρένα στην Ελλάδα, έχουν άλλες απορίες που δεν έχουν λύσει μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι. Μία από αυτές είναι το ποιος θα λειτουργήσει και με ποιους συρμούς τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής. Υποτίθεται πως μέχρι τα τέλη του 2026 ή τις αρχές του 2027 η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Metlen θα έχει παραδώσει το έργο που θα έχει οκτώ νέους σταθμούς, από τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου μέχρι τα Μέγαρα. Ο εργολάβος έχει αναλάβει την αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου Άνω Λιοσίων – Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Μεγάρων – Παλαιού Σ.Σ. Μεγάρων με κονδύλια περίπου 100 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Ποιος, όμως, θα λειτουργεί αυτό το τμήμα του προαστιακού; Έχει γίνει πρόβλεψη για πρόσθετους συρμούς αφού σήμερα ο προαστιακός της Αθήνας στηρίζεται σε παμπάλαιους συρμούς (γύρω στους 10) που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα; Με δεδομένο το χαμηλότατο επίπεδο υπηρεσιών που παρέχει σήμερα η Hellenic Train στον προαστιακό της Αττικής και την πλήρη εγκατάλειψη των σταθμών από τον ΟΣΕ (διαχειριστής υποδομής), μήπως να αναζητηθεί άλλο μοντέλο λειτουργίας του προαστιακού της Δυτικής Αττικής; Λεπτομέρειες, θα πείτε. Εδώ θα έχουμε GPS στα τρένα προς Λιανοκλάδι!

Τα περίεργα κι επικίνδυνα της Εγνατίας Οδού

Στην αγορά αναρωτιούνται, επίσης, γιατί για μία ακόμη φορά η Εγνατία Οδός παίζει καθυστερήσεις και δεν προχωρά η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου στο σχήμα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis, που έχει πλειοδοτήσει στον σχετικό διαγωνισμό. Μάταια από πέρυσι ο Κωστής Χατζηδάκης υπολόγιζε ότι στα έσοδα του προϋπολογισμού θα «έγραφε» και τα περίπου 1,4 δις. ευρώ που «περιμένουν» το Δημόσιο να τα εισπράξει. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών θέλει να βάλει το πόδι στο γκάζι για να τελειώνει την υπόθεση, ο Κυριάκος Πιερρακάκης προφανώς και θέλει να εισπράξει τα πολλά λεφτά του τιμήματος, αλλά στην Εγνατία Οδό συνεχίζουν να έχουν το πόδι πατημένο στο φρένο και το χειρόφρενο τραβηγμένο. Σε βαθμό που έχουν προκαλέσει ουκ ολίγες φορές την έκρηξη των επιτελών του υπουργείου, κυρίως του υφυπουργού Νίκου Ταχιάου. Το ζήτημα είναι, όμως, ότι η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τεράστιος κι εξαιρετικά σημαντικός αυτοκινητόδρομος διαρκώς επιδεινώνεται όσο η παραχώρηση δεν ολοκληρώνεται. Οι επιτελείς και τα στελέχη της Εγνατίας Οδού συνεχίζουν να παίζουν καθυστέρηση, παίζοντας, όμως, ταυτόχρονα και με ανθρώπινες ζωές. Το δυστύχημα με τον Ουκρανό οδηγό φορτηγού και τα συνεχή ατυχήματα λόγω της κακής κατάστασης του αυτοκινητοδρόμου δεν φαίνεται να ευαισθητοποιούν κανένα στην Εγνατία Οδό. Δεν θέλουμε καν να σκεφτόμαστε τί θα είχε συμβεί αν ο Ουκρανός οδηγός φορτηγού είχε χάσει τον έλεγχο του οχήματός του όχι σε σταθμό διοδίων, αλλά μέσα σε μία από τις σήραγγες της Εγνατίας Οδού και ακόμα δεν έχουν πιστοποιηθεί ως προς την ασφαλή χρήση τους, όπως υποχρεούται να πράξει το Δημόσιο εδώ και χρόνια. Εκτός αν χρειάζεται κάθε φορά να κλείνει κάποιος την Εγνατία Οδό ή τμήματά της, όπως είχε επιχειρήσει πρόσφατα υπό τον φόβο των κινδύνων που ελλοχεύουν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, προκειμένου να υπάρξει σοβαρή κινητοποίηση για να τελειώνει η υπόθεση.

Τι «δείχνει» η συνάντηση Μπέσεντ – Πιερρακάκη

Αν κάποιος θέλει να αποκτήσει γρήγορη και αξιόπιστη εικόνα για το ποιες χώρες υπολογίζουν οι ΗΠΑ σε αυτόν τον οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει, μια καλή ιδέα είναι να αναζητήσει ποιους ομολόγους του συνάντησε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. Από τις 190 χώρες που συμμετείχαν στην εαρινή σύνοδο ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας, ο επικεφαλής της αμερικανικής οικονομίας συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με περίπου 20 υπουργούς. Ανάμεσα σε αυτούς βρισκόταν και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, δείχνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στη «λίστα ενδιαφέροντος» του Τραμπ και των στελεχών της κυβέρνησής του. Μάλιστα, η ανάρτηση του Έλληνα ΥπΟικ ήταν πολύ ξεκάθαρη ως προς τη στόχευση της χώρας: τεχνολογία και ενέργεια είναι οι δύο τομείς που η Ελλάδα θεωρεί ότι μπορεί να προσελκύσει κι άλλες, εξίσου σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις. Και, βέβαια, ο Πιερρακάκης δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει εκείνη τη δήλωση Μητσοτάκη για τους δασμούς, που τόσο είχε επαινέσει ο ίδιος ο Τραμπ. Κάτι μου λέει, λοιπόν, ότι η συνάντηση των δύο Υπουργών Οικονομικών ήταν το πρώτο επεισόδιο μιας σειράς που θα πάει καλά.

Εξελίξεις στη Ζάκυνθο με τους «Καταριανούς»

Μια δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου περί διαπραγματεύσεων με την εταιρεία Pimana, που είχε αγοράσει τη Μεγάλη Πέμπτη του 2014 μια τεράστια έκταση στη Ζάκυνθο, ήταν αρκετή για να προκαλέσει αναταράξεις. Η Pimana, που την εποχή της αγοράς της έκτασης των 14.000 στρεμμάτων, εμφανίζονταν να ανήκει «στον εμίρη του Κατάρ», σέρνεται επί χρόνια στα δικαστήρια, ενώ είναι άγνωστο αν οι σημερινοί ιδιοκτήτες της είναι οι ίδιοι με αυτούς του 2014. Στο Δ.Σ. της εταιρείας συμμετέχουν πλέον δύο Έλληνες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Ευθ. Μπουλούτας και ο πρώην επικεφαλής της ΛΑΡΚΟ Κων/νος Θανάσουλας. Στη Ζάκυνθο υποστηρίζουν πως η δήλωση του Χρυσόστομου, που ήταν από την πρώτη στιγμή ένας από τους κύριους πολέμιους της αγοράς των ακινήτων, δείχνει πως υπάρχουν εξελίξεις. Ο ίδιος, εξάλλου, τόνισε πως η αντιδικία με την Pimana συνεχίζεται, «αλλά με κουβέντα»! Η στήλη αναμένει εξελίξεις άμεσα.

Μηδενίστηκε για οκτώ ώρες την Κυριακή η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Ένα ολόκληρο οκτάωρο βρέθηκε κοντά στο μηδέν η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού στη χώρα μας την Κυριακή, καθώς αιολικά και φωτοβολταϊκά παραγκώνισαν πλήρως τις μονάδες φυσικού αερίου από τις 10:00 ως τις 17:00. Το σερί μηδενικών ωρών παρέσυρε το μέσο όρο της ημέρας σε επίπεδο κάτω των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο είναι αρκετά ασυνήθιστο για τα δεδομένα της αγοράς μας. Αντίστοιχες τάσεις σημειώθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ στην Ισπανία η ημερήσια τιμή ήταν μόλις… 11 ευρώ! Βλέπετε, η συγκεκριμένη χώρα διαθέτει δύο σημαντικά πράγματα που δεν έχουμε εμείς: Πυρηνικούς σταθμούς και αποθήκευση ενέργειας.

Η Ούρσουλα «ξέχασε» τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε την ευκαιρία την περασμένη εβδομάδα να μιλήσει για την ενεργειακή ασφάλεια στη συνάντηση που διοργάνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στο Λονδίνο. Η ίδια αναφέρθηκε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων το ρόλο του καλωδίου Gregy του Ομίλου Κοπελούζου, το οποίο θα συνδέσει Ελλάδα και Αίγυπτο. Όμως, η Λάιεν απέφυγε να μιλήσει για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Great Sea Interconnector, το οποίο είναι πολύ πιο ώριμο, αλλά αντιμετωπίζει τις γνωστές αντιδράσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Κάσου. Η παράλειψή της προβληματίζει, διότι αυτό θα ήταν το πιο ενδεδειγμένο βήμα για μια δήλωση στήριξης του «ευρωπαϊκού», όπως το χαρακτηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, έργου.

Επέκταση και στην Ουκρανία βλέπει η ΔΕΗ

Η Ελλάδα παίζει πλέον σημαντικό ρόλο στον κάθετο ενεργειακό άξονα που εκτείνεται μέχρι την Ουκρανία, τόνισε προ ημερών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι σε περίπτωση που τελειώσει ο πόλεμος, βλέπει πιθανή συμμετοχή της ΔΕΗ και στην αγορά της Ουκρανίας, μετά από την είσοδο που έχει πραγματοποιήσει ήδη τα προηγούμενα χρόνια σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που αναφέρει την Ουκρανία ο κ. Στάσσης το τελευταίο διάστημα, τη στιγμή που οι πληροφορίες θέλουν την ντόπια εταιρεία ηλεκτρισμού DTEK να ενδιαφέρεται για μια συνεργασία με τη ΔΕΗ και να έχει έρθει σε μια πρώτη επαφή.

«Τρικλοποδιά» από το ΣτΕ;

Αξίζει να σταθούμε σε μια είδηση της προηγούμενης εβδομάδας: Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάσισε, κατ’ αρχήν, να ακυρώσει εγκύκλιο της ΑΑΔΕ όπου ορίζει πως οι εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να πληρώνουν τέλη επιτηδεύματος για όλα τα ακίνητα που διαθέτουν στην αγορά, δηλαδή αν έχουν 20 ακίνητα θα πληρώνουν 20 διαφορετικά τέλη. Η ΑΑΔΕ και το ΥΠΟΙΚ υπολόγιζαν ότι θα εισπράττουν 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα αλλά και επιπλέον 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημά τους, που σημαίνει ότι στο παραπάνω παράδειγμα των 20 καταλυμάτων θα εισέπρατταν τέλος 12.000 ευρώ για τα «υποκαταστήματα». Σημειωτέο, πως δεν μιλάμε για 20 και 30 ακίνητα αλλά για 50.000 ακίνητα πανελλαδικά…. Αν και δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για το πόσα εξ αυτών δεν θα επιβαρυνθούν με το τέλος θεωρούμενα ως υποκαταστήματα, γίνεται κατανοητό πως εφόσον οριστικοποιήσει την απόφαση του το ΣτΕ, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε μία ευμεγέθη «τρύπα» στα δημόσια έσοδα, η οποία δεν είχε προϋπολογιστεί από το ΥΠΟΙΚ, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για άλλες παροχές τις οποίες αναμένουμε…

Θεσσαλία: Υπογραφές με καθυστέρηση

Πιθανόν αύριο (Τρίτη 29/4) να υπογραφούν οι συμβάσεις για τα έργα αποκατάστασης των υποδομών της Θεσσαλίας που καταστράφηκαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel, τον Σεπτέμβριο του 2023. Παρ’ ότι τα έργα είχαν χαρακτηρισθεί ως κατεπείγοντα και παρά το γεγονός ότι θεσμοθετήθηκαν fast track διαδικασίες, σχεδόν άμεσα μετά την καταστροφή έφτασε τέλος Απριλίου 2025 για να έρθει η ώρα των υπογραφών. Κάλλιο αργά…λέει θυμόσοφα ο λαός, και με την προϋπόθεση πως δεν θα ανακύψει, πάλι, κάτι έκτακτο η σχετική διαδικασία θα περάσει στην φάση της υλοποίησης. Οκτώ συμβάσεις για έργα σε σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, συνολικού προϋπολογισμού, που έχουν ανατεθεί στο club των BIG4 του κλάδου (κατασκευών- υποδομών): AKTOR, AVAX, ΜΕΤΚΑ και ΤΕΡΝΑ. Η κακοκαιρία Daniel υπήρξε το πιο ακραίο καιρικό φαινόμενο των τελευταίων 100 ετών, καταλήγοντας στην κορύφωση του (στις 12 Σεπτεμβρίου 2023) σε πλημμυρισμένη έκταση 598.985 στρεμμάτων, με ίχνη πλημμύρας σε 732.000 στρέμματα, εκ των οποίων ποσοστό 97% καλλιεργήσιμη γη.

Στο Χιούστον η ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή και έκδοση της τρίτης Υπουργικής Απόφασης που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της διαδικασίας έρευνας υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης με βάση όσα είπε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου. Παράλληλα αναφερόμενος στον όλο ζήτημα σημείωσε ότι επίκειται επίσκεψη της ηγεσίας του ΥΠΕΝ στην έδρα της Chevron στο Χιούστον όπου θα σφραγιστεί η επιτάχυνση των διαδικασιών που ξεκίνησαν από τις αρχές του έτους.

Η Apple… μετακομίζει στην Ινδία;

Η Αpple σχεδιάζει να μεταφέρει στην Ινδία τη συναρμολόγηση όλων των iPhones που πωλούνται στις ΗΠΑ ήδη από το 2026, σύμφωνα με τους Financial Times, καθώς ο εμπορικός «πόλεμος» υποχρεώνει τον τεχνολογικό γίγαντα να φύγει από την Κίνα. Ως γνωστόν, Η Κίνα, όπου η Apple κατασκευάζει την πλειονότητα των iPhones της μέσω τρίτων, όπως η Foxconn, έχει υποστεί τις πιο επιθετικές φορολογικές επιβαρύνσεις του Αμερικανού προέδρου. Άξιο αναφοράς πάντως πως, σε αυτή την συγκυρία και με τις σχέσεις Ινδίας – Πακιστάν να (παρ)οξύνονται οι ΗΠΑ στηρίζουν ανοιχτά και χωρίς «αστερίσκους» την κυβέρνηση Μόντι. Η ιστορική αυτή στιγμή, όπως χαρακτηρίζεται από αναλυτές και δημοσιεύματα, πηγάζει από την αλλαγή της γεωπολιτικής στάσης των ΗΠΑ, οι οποίες για πρώτη φορά φαίνεται να στηρίζουν την Ινδία τόσο ξεκάθαρα έναντι του Πακιστάν, ενός παραδοσιακού συμμάχου τους στο παρελθόν.

Τι αποτελέσματα έχει η τακτική Τραμ

Η Apple είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις mega brands που αναθεωρούν τη μέχρι τώρα πολιτική τους. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, η τακτική Τραμπ έχει αποφέρει δασμούς 10% στα εισαγόμενα προϊόντα απ’ όλο τον κόσμο (με εξαίρεση Μεξικό και Καναδά, όπου ισχύουν ειδικές συμφωνίες), 25% στα ξένα αυτοκίνητα και άλλο τόσο σε σίδηρο και αλουμίνιο. Ειδικότερα για Κίνα ισχύουν σωρευτικά οι θηριώδεις δασμοί, αλλά με την προοπτική εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας. Συν τις 70 – 75 χώρες που έχουν δηλώσει την πρόθεση τους να διαπραγματευτούν με την νέα διοίκηση της Ουάσιγκτον.

Τι εννοούν οι Νορβηγοί;

Από τα πρώτα θέματα της προηγούμενης εβδομάδας οι απώλειες 40 δισ. δολαρίων που κατέγραψε το πρώτο 3μηνο, το Norges Bank Investment Management. Και δικαιολογημένα, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου. Ωστόσο, σχεδόν απαρατήρητη πέρασε η αποστροφή σε δήλωση (του Nikolai Tangen) πως «…δεν θεωρούμε αξιόπιστο το ενδεχόμενο σενάριο κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων μας στις ΗΠΑ, αλλά είναι ένα από τα θέματα που εξετάζουμε…». Όταν διαχειρίζεσαι ενεργητικό 1,8 τρισ. δολάρια και κάνεις αυτές τις δηλώσεις, δικαιολογημένα οι insiders επιφυλάσσονται…

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κέρδη 57 εκατ. (2024), επιστρέφει 147 εκατ. στους μετόχους

Στα 353,8 εκατ. ευρώ μειώθηκε ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης, που εμφανίζει θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές και ίδια κεφάλαια 777 εκατ. ευρώ. Κάλλιστα θα μπορούσε να λειτουργεί και σαν…ΑΕΔΑΚ (καθώς έχει αποεπενδύσει από το σύνολο των non core και από τα περισσότερα της κύριας δραστηριότητας). Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Ευθύμιος Μπουλούτας και δη πως «…το 2025 θα είναι άλλη μια κερδοφόρα χρονιά με εστίαση στην ολοκλήρωση των ήδη ανακοινωμένων εταιρικών συναλλαγών και περαιτέρω αξιοποίηση των υπολειπόμενων περιουσιακών μας στοιχείων», στην κοινότητα αναζητούν να βρουν ποιο θα είναι το επόμενο asset που θα πουληθεί.

Sunlight: Τι δείχνει ο καθαρός δανεισμός προς ΕΒΙΤDA

Αυξημένο μεν το περιθώριο λειτουργικού κέρδους το 2024 (στα 102,5 εκατ. από 89,2 εκατ. το 2023 ), υψηλό όμως χρηματοοικονομικό κόστος (41,5 εκατ.) συνδυαστικά με οργανικές επενδύσεις (146 εκατ. ) και εξαγορές (24,5 εκατ. ) ανεβάζουν τον καθαρό δανεισμό στα 548 εκατ. ευρώ. Πρακτικά ο δείκτης καθαρού δανεισμού/ebitda διαμορφώνεται στις 5,35Χ φορές. Τον Ιούλιο 2024 η εταιρεία προχώρησε στην σύναψη ομολογιακού ύψους 975 εκατ. ευρώ-7ετούς διάρκειας- που καλύφθηκε από Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank. Τα 500 εκατ. αφορούσαν σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους. Κόστος: επιτόκιο αναφοράς βάσει euribor 6μηνου συν περιθώριο 1,5%, με πρώτη δόση (από) πληρωμής τον Δεκέμβριο.

CVC Capital: Γεννούν και τα… κοκόρια

Μόλις λίγα 24ωρα πριν την συμφωνία CVC Capital-Ideal Holdings για την πώληση της Μπάρμπα Στάθης, η Frozen Holdings θυγατρική της Vivartia προχώρησε σε επιστροφή κεφαλαίου (125 εκατ. ) και διανομή μερίσματος (13,4 εκατ.).Τα κεφάλαια θα μπουν στο «ταμείο» της Vivartia για να μεταφερθούν στο «κεντρικό ταμείο» του fund. Πολλαπλώς κερδισμένο από τις πωλήσεις του χαρτοφυλακίου κλινικών, Εθνικής Ασφαλιστικής, Μπάρμπα Στάθη, Δωδώνη και έπεται συνέχεια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
αποCRYPTOγράφος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας