Το συγκρότημα αποτελούν ο Βλαδίμηρος Σοφιανίδης (τραγούδι), η Χριστίνα Λαχανά (τραγούδι), ο Κώστας Τοπούζης (ποντιακή λύρα), ο Αλέκος Παπαδόπουλος (νταούλι), η Maria Elbrus (φωνητικά) και ο Ηλίας Κεσίδης (φωνητικά – κρουστά).
Λίγο μετά την παρουσίαση συναντήθηκα μαζί τους και η κουβέντα μας ξεκίνησε με το πώς πήραν την απόφαση να συμμετέχουν στο διαγωνισμό και πώς έγινε η επιλογή τους και όπως μου είπαν:
«Μας ζητήθηκε από την ΕΡΤ να γράψουμε ένα τραγούδι, το οποίο στη συνέχεια θα αξιολογείτο προκειμένου να αποφασιστεί αν θα μπορούσε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η μουσική που δημιουργούμε έτσι κι αλλιώς προκύπτει από έναν συνδυασμό σύγχρονων και παραδοσιακών ακουσμάτων και αυτό ακριβώς μας ζητήθηκε».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Επειδή πολλά έχουν ακουστεί και πολλοί είναι αντίθετοι στο ότι δεν έγινε διαγωνισμός αλλά πήρατε ανάθεση, τι πιστεύετε ότι έκανε την ΕΡΤ να σας επιλέξει;
«Αυτό ήταν αποκλειστικά θέμα της ΕΡΤ. Πιστεύουμε όμως ότι το τραγούδι μας έχει πολλά δυνατά στοιχεία. Έχει αρκετά στοιχεία pop μουσικής, πολλά στοιχεία μουσικής χιπ-χοπ, αλλά και αρκετά παραδοσιακά στοιχεία ποντιακής μουσικής, τα οποία συνθέτουν όλα μαζί μια μίξη φρέσκια και σύγχρονη. Όταν μας ανακοινώθηκε ότι το τραγούδι μας είχε αξιολογηθεί θετικά και μάλιστα, για να λάβει μέρος η χώρα μας με αυτό στον 61ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ενθουσιαστήκαμε πραγματικά. Ήταν για εμάς ένα όνειρο ζωής να ακουστεί η μουσική μας στο ευρύ κοινό και χαρήκαμε ιδιαίτερα όταν επιλέχθηκε για να μας εκπροσωπήσει ως χώρα στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό μουσικό γεγονός της χρονιάς!»
-Παρακολουθούσατε τον Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision πριν σας γίνει η πρόταση;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Παρακολουθούσαμε ως τηλεθεατές αλλά και ως μουσικοί, καθώς μας ενδιέφερε να ακούσουμε τις μουσικές «προτάσεις» από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ειδικά το στοιχείο του «αιφνιδιασμού» από τα τραγούδια που φέρονταν αρχικά ως «outsiders» και στη συνέχεια, σε ό,τι αφορά στο διαγωνιστικό μέρος, τα πήγαιναν πολύ καλά ήταν πάντα για εμάς μια πρόκληση, η οποία μας έδινε τη δυνατότητα να ελπίζουμε ότι τα πάντα ήταν δυνατά!»
-Ο βασικός «κορμός» των ARGO είναι οι EUROPOND. Γιατί αλλάξατε και δεν «κατεβαίνετε» ως EUROPOND;
«Καταρχάς οι EUROPOND ήταν ένα συγκρότημα που είχαμε δημιουργήσει από τα εφηβικά μας χρόνια και τα μέλη του δεν ήταν ποτέ σταθερά, πέρα από ένα πυρήνα τριών συντελεστών. Στην πορεία, τα πρόσωπα που αποτελούσαν το συγκρότημα άλλαζαν και αυτό είχε να κάνει κυρίως με τη διαθεσιμότητά τους, που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν ήταν εφικτό να συμμετέχουν ενεργά. Όταν λοιπόν θελήσαμε να κάνουμε μια νέα αρχή και στοχεύαμε στο να ακουστεί η μουσική μας στο ευρύ κοινό, αποφασίσαμε να αλλάξουμε όνομα και έτσι ως ARGO να προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο, που θα είχε νέα αφετηρία.»
-Το τραγούδι πώς το γράψατε;
«Το τραγούδι είναι βιωματικό. Αντανακλά τις ανησυχίες μας, τις προσπάθειές μας και αυτό που βγάζει προς τα έξω είναι η αισιοδοξία μας και η θετική άποψή μας για τη ζωή. Πιστεύουμε στον άνθρωπο και στη συλλογικότητα. Αν συνδυαστούν αυτά τα δύο, μπορεί να επιτευχθούν πολλοί στόχοι.»
-Θεωρείτε ότι το τραγούδι σας είναι στο «ύφος της Eurovision»;
«Δεν πιστεύουμε ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision έχει συγκεκριμένο ύφος. Μπορεί τα περισσότερα τραγούδια που συμμετέχουν να είναι pop και ραδιοφωνικά, όμως ας μην ξεχνάμε ότι από το συγκεκριμένο διαγωνισμό μουσικής έχουν προκύψει και πολλά ιδιαίτερα τραγούδια που δεν ήταν απόλυτα συνυφασμένα με την πλειοψηφία και πολλά από αυτά τα τραγούδια κατάφεραν και να διακριθούν, αλλά κυρίως βρήκαν μια θέση στην ευρύτερη μουσική σκηνή παγκοσμίως».
-Ποια θα ήταν η ιδανική εξέλιξη για εσάς στο διαγωνισμό;
«Πρώτος μας στόχος είναι να περάσουμε στον τελικό της Eurovision και από κει και πέρα όλα είναι ανοιχτά. Εμείς πιστεύουμε στο τραγούδι μας και νομίζουμε ότι θα μπορούσε να κατακτήσει πολύ υψηλή θέση. Βεβαίως το θέμα είναι να αρέσει στο κοινό και να καταφέρουμε να περάσουμε το αισιόδοξο μήνυμα μας.»
-Έχετε ακούσει τραγούδια άλλων χωρών που θα διαγωνιστούν;
«Έχουμε ακούσει κάποια τραγούδια και τα περισσότερα είναι πολύ καλά. Ένα πολύ καλό τραγούδι από όσα έχουν παρουσιαστεί είναι της Ιρλανδίας , που το ερμηνεύει ο Nicky Byrne, αλλά και το τραγούδι της Κύπρου, με τους Minus One, μας αρέσει πολύ και πιστεύουμε ότι θα τα πάει εξαιρετικά. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλες τις χώρες γιατί η άποψη μας είναι ότι η μουσική ενώνει λαούς και δεν χωρίζει. Εμείς πάμε σε μια μεγάλη γιορτή της μουσικής και σίγουρα θα αποκομίσουμε πολλά, ασχέτως από τη θέση που θα λάβουμε κατά το διαγωνιστικό μέρος».
-Μετά το διαγωνισμό και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα οι ARGO θα συνεχίσουν στη μουσική σκηνή, ή θα γίνουν ξανά EUROPOND ή κάποιο άλλο συγκρότημα;
«Όλα αυτά θα τα δούμε σε δεύτερο χρόνο. Προς το παρόν, επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι μια πολύ καλή παρουσία μας στη Eurovision. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που το τραγούδι μας θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και αυτό είναι το μόνο που μας απασχολεί. Σε αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας και κινούμαστε σε εντατικούς ρυθμούς για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».
-Το μήνυμα, ή μάλλον τα μηνύματα με το τραγούδι είναι ξεκάθαρα. Τι μήνυμα θα ήθελαν να στείλουν οι ARGO στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και ίσως να μην λέγεται μέσα στο τραγούδι;
«Όλα είναι δυνατά, αρκεί να δουλεύουμε συλλογικά. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στον κόσμο. Είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους, αλλά πιστεύουμε πως πάντα θα υπάρχουν ευκαιρίες για κάτι καλύτερο και η μουσική θα πρέπει να λειτουργεί ως διέξοδος. Κι όπως λέει το τραγούδι μας, σκοπός κάθε ανθρώπου είναι να βρεθεί εκεί που… ξημερώνει».
Αυτά λοιπόν μου είπαν οι ARGO που στις 10 Μαΐου θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον 61ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision καλώντας την Ευρώπη στην «Utopian Land» τους…!