Media

Τηλεοπτικές άδειες: Θα γίνει πάλι… των ενστάσεων!

Έντονες αντιδράσεις από τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) ενόψει του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που προμηνύουν ότι «ξεθάβουν το τσεκούρι του πολέμου» και προϊδεάζοντας ότι θα ακολουθήσουν ενστάσεις με σκοπό να καθυστερήσει η διαδικασία αδειοδότησης.

Με μία μακροσκελή ανακοίνωσή της η ΕΙΤΗΣΣΕ καταθέτει τις δικές της θέσεις αλλά και… αντιθέσεις στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να δοθούν επτά άδειες γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας. Να σημειωθεί ότι την εισήγηση του ΕΣΡ αποδέχτηκε η κυβέρνηση ζητώντας η Αρχή να ορίσει το τίμημα εκκίνησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι το συνολικό ποσό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το ίδιο με αυτό που είχε καταβληθεί από τους τέσσερις πλειοδότες του ακυρωθέντα από το Συμβούλιο της Επικρατείας διαγωνισμού. 

Από την άλλη μεριά λοιπόν η ΕΙΤΗΣΕΕ υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι πρέπει -αφού δύναται λόγω τεχνικής υποδομής- να δοθούν περισσότερες άδειες –τουλάχιστον 12- αναφέροντας ότι «είναι προφανές ότι με τις υπάρχουσες δυνατότητες μπορούν να εκπέμπουν 12 προγράμματα εθνικής εμβέλειας ταυτοχρόνως σε HD και SD», χωρίς να γίνει διαγωνισμός, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν πρέπει να πληρώσουν για αυτές αλλά όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωσή της «το τίμημα θα πρέπει να είναι κοστοστρεφές και να καλύπτει το κόστος λειτουργίας του ΕΣΡ…» και «Για τον καθορισμό του τιμήματος με βάση την κοστοστρέφεια θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη η οποία θα προσδιορίσει το εύλογο κόστος λειτουργίας του ΕΣΡ, με βάση τις νέες συνθήκες, και το εύλογο ετήσιο τέλος που θα πρέπει να καταβάλλει ο κάθε αδειούχος».

Έτσι λοιπόν, αν και στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η διαφημιστική αγορά το 2016 ήταν στα 200 εκ και με τον προηγούμενο ακυρωθέντα διαγωνισμό η κυβέρνηση σκόπευε να δώσει το «μονοπώλιο» -όπως το χαρακτηρίζουν- σε τέσσερις μόνο δικαιούχους, η ΕΙΤΗΣΕΕ ζητά η ίδια «διαφημιστική πίττα» να δοθεί σε περισσότερους… ή μάλλον να έχουν περισσότεροι πρόσβαση σε αυτήν, ενώ τα έσοδα των τηλεοπτικών σταθμών προέρχονται κατά 95% από τη διαφήμιση. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι με αυτή τη… μοιρασιά δεν θα μπορέσουν να «επιβιώσουν» 12 τηλεοπτικοί σταθμοί είναι εμφανές ότι θα αναζητηθούν έσοδα, ή για να ακριβολογώ περικοπές από αλλού. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι αντιτίθενται στο «πλαφόν των 400 εργαζομένων ανά σταθμό» ζητώντας τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού των εργαζομένων, δηλαδή αυτών που με τον πρόσφατο ακυρωθέντα διαγωνισμό υποστήριζαν ότι θα βρεθεί στο δρόμο.

Έτσι λοιπόν είναι σαφές ότι το «τσεκούρι» έχει βγει και μάλιστα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μου ήδη μελετάται και προετοιμάζεται μετά την επίσημη προκήρυξη του διαγωνισμού να προσφύγουν στο ΣτΕ με πολλές ενστάσεις. Σκοπός τους είναι μέχρι να συζητηθεί και να αποφανθεί το ΣτΕ να «παγώσει» ο διαγωνισμός, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι την προηγούμενη φορά η κυβέρνηση δεν περίμενε και έτσι οδηγήθηκαν σε μία διαδικασία η οποία τελικά ακυρώθηκε.

Τέλος, αξίζει να αναφέρω ότι υπάρχει και η σκέψη μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ για τις ενστάσεις που θα κατατεθούν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ να μην δεχτούν να συμμετέχουν στη διαδικασία αδειοδότησης αποσκοπώντας να υποβαθμίσουν με την αποχή τους το διαγωνισμό. Ωστόσο, αυτό θα επανεξεταστεί εκ νέου και αφού δουν τι καινούργιοι… παίκτες θα μπουν στο παιχνίδι…!

Media

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Media: Περισσότερα άρθρα