Αύξηση κερδών στον κλάδο αυτοκινήτου, βελτίωση ιδίων κεφαλαίων και μείωση απαιτήσεων των εταιρειών από μεσίτες και πράκτορες ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά των ασφαλιστικών εταιρειών το 2014 σύμφωνα με την ανάλυση της KPMG.
H μεγάλη μείωση ζημιών στον κλάδο αυτοκινήτου βελτίωσε τον αντίστοιχο δείκτη loss ratio και αύξησε το περιθώριο κέρδους και την κερδοφορία στον κλάδο του αυτοκινήτου στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, επισημαίνει η KPMG. Επίσης βελτιώθηκαν τα Ίδια Κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους ενώ ανακόπηκε η έντονα πτωτική τάση στους κλάδους Ζωής. Η μείωση των απαιτήσεων οδήγησε σε αύξηση ρευστότητας στους κλάδους Ζωής. Για πρώτη φορά αναπτύχθηκε ο Συνολικός Δείκτης Ζημιών στο αυτοκίνητο σε καθαρή βάση, όπου προκύπτει σημαντικό περιθώριο κερδοφορίας στο επίπεδο του 85%, αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει το λόγο επικέντρωσης των ασφαλιστών στον κλάδο αυτό συμπεριλαμβανομένου και των διεθνών αντασφαλιστικών εταιρειών.
Αύξηση στις απαιτήσεις από ασφάλιστρα
Οι πρόσφατες εποπτικές αλλαγές στις αρχές του 2014 αλλά κυρίως η νεότερη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την προείσπραξη των ασφαλίστρων, αναμένεται να επιφέρουν ριζικές αλλαγές στη διαχείριση των απαιτήσεων ιδιαίτερα στους κλάδους του αυτοκινήτου. Όπως αναφέρει ο κ. Φίλιππος Κάσσος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στο Ελεγκτικό Τμήμα Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων της KPMG, «Η εμπειρία μέχρι σήμερα από το στάδιο υλοποίησης έχει δείξει ότι υπάρχει σημαντική μείωση στο ύψος των απαιτήσεων που συνεπάγεται αύξηση ρευστότητας και μείωση εποπτικών κεφαλαίων, επιβάρυνση των εταιρειών από την υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών (χαρτόσημα, φόροι τόκων, προεξόφληση κλπ.), αυξημένος κίνδυνος επισφάλειας λόγω εξάλειψης της ανοιχτής πίστωσης και μικρές μετατοπίσεις παραγωγής».