Τετάρτη, 24 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Αυτός είναι ο θρυλικός Ελληνοκύπριος που κέρδισε τον μαραθώνιο της Βοστόνης το 1946

Αυτός είναι ο θρυλικός Ελληνοκύπριος που κέρδισε τον μαραθώνιο της Βοστόνης το 1946

Ηταν 20 Απριλίου 1946 όταν ο Ελληνοκύπριος Στέλιος Κυριακίδης κέρδιζε τον 50ο μαραθώνιο της Βοστόνης κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Χθες, ο γιος του Δημήτρης, έζησε τον εφιάλτη του τρομοκρατικού χτυπήματος και σώθηκε πραγματικά από θαύμα καθώς η πρώτη βόμβα εξεράγη μόλις 25 μέτρα μακριά του.

Ο Στέλιος Κυριακίδης γεννήθηκε στον Στατό της Πάφου στις 4 Μαϊου 1910  και από την  εφηβική του ηλικία άρχισε να παίρνει μέρος σε αγώνες.

Υπήρξε δρομέας ημιαντοχής και αντοχής και μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας στίβου, ήταν Πανελληνιονίκης, Βαλκανιονίκης, νικητής στους Παγκύπριους αγώνες και έλαβε μέρος σε δύο Ολυμπιάδες (Βερολίνο 1936, Λονδίνο 1948).

Έμεινε γνωστός για την μεγάλη νίκη του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946 που την εποχή εκείνη ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού. Ήταν ο πρώτος αθλητής εκτός Αμερικής-Καναδά που νίκησε στον Μαραθώνιο της Βοστόνης με χρόνο ρεκόρ 2:29.27, που θα παραμείνει ρεκόρ έως το τέλος της δεκαετίας του 1960.


 
H νίκη του Κυριακίδης ευαισθητοποίησε Αμερικανούς και Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι έστειλαν οικονομική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης στην Ελλάδα που μαστιζόταν από φτώχεια κι ανέχεια. Η βοήθεια αυτή πέρασε στην ιστορία ως το “πακέτο Κυριακίδη”.

Μέχρι το τέλος της ζωής του, αφιερώθηκε στον αθλητισμό (προπονητής, διοικητικός παράγοντας), σε φιλανθρωπικά έργα, στον προσκοπισμό ενώ προέτρεπε τα παιδιά να στραφούν στον αθλητισμό, δημιουργώντας το γυμναστήριο “Αθλητικός Όμιλος Φιλοθέης”.

Ο Στέλιος Κυριακίδης πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου του 1987, στη Αθήνα και τάφηκε στον Πύργο Κορινθίας, όπου είχε το εξοχικό του.

Ο γιος του θρυλικού αθλητή, Δημήτρης Κυριακίδης βίωσε τον εφιάλτη του τρομοκρατικού χτυπήματος της Βοστώνης και περιεγραψε στο Newsit λεπτό προς λεπτό πως σώθηκε από θαύμα.

Πηγή φωτογραφιών: lemesos-blog.com

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Ήμουν στην εξέδρα των επισήμων όταν έσκασε η βόμβα”
 

“Έτσι έζησα τον τρόμο, είδα ανθρώπους να ακρωτηριάζονται” – Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τη Βοστόνη
 
Αιματοβαμμένος ο Μαραθώνιος της Βοστόνης – Ξύπνησαν «άγριες» μνήμες στις ΗΠΑ – Συναγερμός παντού, δυο ύποπτοι

Ο 8χρονος έχασε την ζωή του περιμένοντας τον πατέρα του να τερματίσει!

Είναι αυτός ένας από τους βομβιστές της Βοστόνης; Φωτογραφία μυστήριο

Βοστόνη: Συγκλονιστικές φωτογραφίες λίγα λεπτά μετά τις εκρήξεις

Βοστόνη: Η Αθήνα της Αμερικής έχασε την αθωώτητά της!

Νέο video από τη στιγμή της έκρηξης στη Βοστόνη

“Καλά όλοι οι Έλληνες μαραθωνοδρόμοι στη Βοστόνη” λέει ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ

Τρομοκράτες ήθελαν να πνίξουν την Βοστόνη στο αίμα! 3 νεκροί εκ των οποίων ένα 8χρονο παιδί και πάνω από 140 τραυματίες! LIVE ΕΙΚΟΝΑ!

“Γλιτώσαμε στο παρά πέντε” – Ο Ν. Πολλιάς μιλάει στο NewsIt

Τρόμος και πανικός από τις εκρήξεις στη Βοστώνη (ΦΩΤΟ)

Ομπάμα για Βοστόνη: “Θα βρούμε ποιος το έκανε και γιατί”

Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος από Βοστώνη: “Γλίτωσα στο τσακ”! Τρεις οι εκρήξεις

 

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε