Το Euro 2024 αποτελεί παρελθόν, με την Ισπανία να κερδίζει 2-1 την Αγγλία και να κατακτά το τρόπαιο. Σε μια διοργάνωση χωρίς ιδιαίτερο θέαμα υπήρχαν παίκτες που ξεχώρισαν, με την κορυφαία ενδεκάδα της διοργάνωσης να έχει ηχηρές απουσίες.
Το Euro 2024 ολοκληρώθηκε, με την Ισπανία να διαδέχεται την Ιταλία και να γίνεται η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι Ισπανοί παίζοντας το καλύτερο ποδόσφαιρο από όλες τις ομάδες κατάφεραν να κάνουν δικό τους το τρόπαιο και να φτάσουν τις 4 κατακτήσεις, σε αντίθεση με την Αγγλία η οποία παραμένει δίχως κούπα.
Στο τουρνουά υπήρξαν ορισμένες αποκαλύψεις, με αρκετούς ποδοσφαιριστές να κάνουν το «grow up» ενώ δεν γινόταν να λείψουν και οι απογοητεύσεις.
Κάπως έτσι η καλύτερη ενδεκάδα στο Euro με βάση την ατομική απόδοση των παικτών, αλλά και την πορεία των ομάδων σχηματίζεται ως εξής:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tερματοφύλακας: Τζόρνταν Πίκφορντ
Χωρίς κάποιον τερματοφύλακα να έχει ξεχωρίσει ιδιαίτερα μέσα στην διοργάνωση, ο Τζόρνταν Πίκφορντ μπορεί να πάρει τον τίτλο για τον καλύτερο γκολκίπερ.
Ο ποδοσφαιριστής της Έβερτον έφτασε ως τον τελικό με την Αγγλία, έχοντας μια σταθερή παρουσία σε όλη την διοργάνωση.
Κορυφαία στιγμή για τον ίδιο, το πέναλτι που απέκρουσε απέναντι στην Ελβετία, φωνάζοντας παρών σε μια από τις λιγοστές φορές που τον χρειάστηκαν τα λιοντάρια.
Άμυνα: Ντάνι Καρβαχάλ – Τζον Στόουνς – Γουίλιαμ Σαλιμπά – Μαρκ Κουκουρέγια
Αντίστοιχο ζήτημα με τον τερματοφύλακα υπάρχει και στην άμυνα.
Κανείς παίκτης με την απόδοση του δεν μπορεί να πει ότι ξεχώρισε ιδιαίτερα στο τουρνουά, ωστόσο υπήρχαν περιπτώσεις που είχαν μια σταθερή παρουσία στο Euro, δίχως σκαμπανεβάσματα και δίνοντας πολύτιμες βοήθειες στις ομάδες τους.
Κάπως έτσι οι Ισπανοί Ντάνι Καρβαχάλ (δεξί μπακ) και Μαρκ Κουκουρέγια (αριστερό μπακ) παίρνουν τις θέσεις στα δυο άκρα τις άμυνας, με τον δεύτερο μάλιστα να δίνει την κρίσιμη ασίστ, στο γκολ που έδωσε στην Ισπανία τη νίκη στον τελικό και παράλληλα της χάρισε το τρόπαιο.
Τα δυο καλύτερα στόπερ στο τουρνουά, ήταν ο Τζον Στόουνς της Αγγλίας, καθώς και ο Γουίλιαμ Σαλιμπά της Γαλλίας.
Ο πρώτος έφτασε μέχρι τον τελικό, όντας ο κορυφαίος αμυντικός της Αγγλίας, ενώ ο δεύτερος ήταν από τους λίγους διακριθέντες της Γαλλίας στην διοργάνωση.
Αμφότεροι αποτελούν ποδοσφαιριστές που παίζουν σε μεγάλα ευρωπαϊκά club και με τις εμφανίσεις τους δεν γίνεται να απουσιάζουν από την κορυφαία ενδεκάδα.
Kέντρο: Ρόδρι – Ενγκολό Καντέ
Η μια θέση των κεντρικών χαφ είναι σίγουρα καπαρωμένη από τον Ρόδρι, καθώς ο 28χρονος ποδοσφαιριστής όχι μόνο αποτελεί τον κορυφαίο παίκτη στη θέση του, αλλά αναδείχθηκε και πολυτιμότερος του τουρνουά.
Δίπλα του δικαιούται να βρίσκεται ο Ενγκολό Καντέ, ο οποίος μετά από αρκετά καιρό απραξίας από την Εθνική Γαλλίας και έχοντας αποχωρήσει από την Ευρώπη, με τις εμφανίσεις του στην διοργάνωση, θύμισε σε όλους τι ποδοσφαιριστής είναι.
Επιτελικός μέσος: Ντάνι Όλμο
Στην συγκεκριμένη θέση υπήρξε αρκετά σκληρός ανταγωνισμός, καθώς εύκολα θα μπορούσε να είχαν τοποθετηθεί και οι Τζαμάλ Μουσιάλα, Τσάβι Σίμονς.
Ωστόσο ο Όλμο πέρα από τις εξαιρετικές του παρουσίες στο Euro, σημείωσε 3 γκολ, ενώ ήταν και μέσα στους πρωταγωνιστές της Ισπανίας στον τελικό, βοηθώντας την «αλμπισελέστε» να κατακτήσει το τρόπαιο.
Εξτρέμ: Λαμίν Γιαμάλ – Νίκο Γουίλιαμς
Τα δυο παιδιά θαύματα της Ισπανίας, δεν γινόταν να μην βρίσκονται στην κορυφαία ενδεκάδα του Euro,
Στα δεξιά της επίθεσης ο Γιαμάλ και στα αριστερά ο Γουίλιαμς, συνθέτουν ένα τρομακτικό δίδυμο εξτρέμ, οι οποίοι διέλυσαν όλες τις άμυνες που βρήκαν στον δρόμο τους.
Μάλιστα ο Γιαμάλ αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης στο τουρνουά, ενώ ο Γουίλιαμς ψηφίστηκε MVP του τελικού.
Επιθετικός: Κόντι Χάκπο
Μπορεί στην Λίβερπουλ να μην αποτελεί την πρώτη λύση, ωστόσο με την Ολλανδία ο 22χρονος επιθετικός σκόραρε τρία γκολ σε έξι παιχνίδια, βοηθώντας τους «οράνιες» να φτάσουν μέχρι τα ημιτελικά.
Άλλωστε κανένας από τους επιθετικούς που αγωνίστηκαν στο Euro δεν εντυπωσίασε, με τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Κιλιάν Εμπαπέ να αποτελούν τις μεγάλες απογοητεύσεις της διοργάνωσης.
Προπονητής: Λουίς Ντε Λα Φουέντε
Ο προπονητής της Ισπανίας Λουίς Ντε Λα Φουέντε δεν γινόταν να μην είναι ο κορυφαίος τεχνικός στην διοργάνωση.
Ο τεχνικός των Ίβηρων παρέλαβε καμένη γη από τον προκάτοχο του Λουίς Ενρίκε, ωστόσο κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση.
Στηριζόμενος σε ένα κορμό από νεαρούς ποδοσφαιριστές, με συγκεκριμένο πλάνο, ο Ντε Λα Φουέντε παρουσίασε μια ομάδα με αρχή, μέση και τέλος, η οποία έφτασε μέχρι το τέλος της διοργάνωσης,