Κυριακή, 7 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Euro 2024: Η πρωτιά του Κριστιάνο Ρονάλντο, οι κορυφαίοι σκόρερ κάθε διοργάνωσης και αυτοί που μπορούν να ξεχωρίσουν

Euro 2024: Η πρωτιά του Κριστιάνο Ρονάλντο, οι κορυφαίοι σκόρερ κάθε διοργάνωσης και αυτοί που μπορούν να ξεχωρίσουν
Reuters

Όπως κάθε διοργάνωση, έτσι και το Euro 2024 αναμένεται να έχει τους πρωταγωνιστές του. Σε όλα τα ποδοσφαιρικά τουρνουά, οι σκόρερ είναι αυτοί που παίρνουν πάνω τους, τους προβολείς, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να «λάμπει» περισσότερο απ’ όλους. Τι είχε συμβεί, όμως, στις προηγούμενες διοργανώσεις και τι λένε τα «χαρτιά» για το τουρνουά της Γερμανίας;

Τα «μεγάλα» ονόματα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης θα δώσουν «ραντεβού» στα γήπεδα της Γερμανίας. Το Euro 2024 θα διεξαχθεί από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου του 2014 και θα βγάλει τον 17ο πρωταθλητή στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αυτός ο «μπόμπερ» του ποδοσφαίρου, έχει την πρωτιά στη λίστα με τους σκόρερ της διοργάνωσης με 14 γκολ. Ο «CR7» έφτασε στη συγκεκριμένη κορυφή με τα τέρματα που σημείωσε στο Euro 2020 (5 γκολ), ξεπερνώντας τον Μισέλ Πλατινί των 9 «παστελιών» (ισοβαθμούσαν πριν οι δυο τους) και έχοντας αφήσει νωρίτερα πίσω του ονόματα όπως αυτά των Άλαν Σίρερ, Αντουάν Γκριεζμάν, Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, Πάτριν Κλάιφερτ και Τιερί Ανρί.

Να αναφέρουμε ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην ιστορία που έχει αγωνιστεί σε 5 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τώρα πάει για το 6ο, έχοντας βγει μόνο μια φορά πρώτος σκόρερ!

Ο 39χρονος Κριστιάνο Ρονάλντο είναι μεταξύ των παικτών που έχουν τη δυναμική να ξεχωρίσουν και στο Euro 2024 με την Εθνική Πορτογαλίας. Τον… πρώτο λόγο, όμως έχουν ο νέος «αστέρας» της Ρεάλ Μαδρίτης και ηγέτης της Γαλλίας, Κιλιάν Εμπαπέ, ο συμπαίκτης του στους  μπλε”, Αντουάν Γκριεζμάν, ο αρχηγός της Αγγλίας, Χάρι Κέιν, ενώ… σταθερή αξία παραμένει ο Βέλγος, Ρομέλου Λουκάκου, ο Πολωνός, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και ο Ισπανός, Αλβάρο Μοράτα.

Πάντα, υπάρχει και το ενδεχόμενο της έκπληξης, με τους Κόντι Γκάκπο (Ολλανδία), Αλεξάνταρ Μίτροβιτς (Σερβία), Ράσμους Χόιλουντ (Δανία) και Νίκλας Φούλκρουγκ (Γερμανία) να έχουν ελπίδες διάκρισης.

Οι πρώτοι σκόρερ σε κάθε Euro

1960 Με 2 γκολ οι Φρανσουά Χόιτ (Γαλλία), Βίκτορ Πονέντελνικ (ΕΣΣΔ), Ντράζαν Γέρκοβιτς (Γιουγκοσλαβία) και Μίλαν Γκάλιτς (Γιουγκοσλαβία)

1964 Με δυο γκολ οι Χέσους Μαρία Περέδα (Ισπανία), Φέρενς Μπένε (Ουγγαρία) και Ντέσνο Νόβακ (Ουγγαρία)

1968 Με 2 γκολ ο Ντράγκαν Τζάλιτς (Γιουγκοσλαβία)

1972 Με 4 γκολ ο Γκερτ Μίλερ (Δυτική Γερμανία)

1976 Με 4 γκολ ο Ντίτερ Μίλερ (Δυτική Γερμανία)

1980 Με 3 γκολ ο Κλάους Άλοφς (Δυτική Γερμανία)

1984 Με 9 γκολ ο Μισέλ Πλατινί (Γαλλία)

1988 Με 5 γκολ ο Μάρκο φαν Μπάστεν (Ολλανδία)

1992 Με 3 γκολ οι Χένρικ Λάρσεν (Δανία), Καρλ Χάινς Ρϊντλε (Γερμανία), Ντένις Μπέρκαμπ (Ολλανδία) και Τόμας Μπρολίν (Σουηδία)

1996 Με 5 γκολ ο Άλαν Σίρερ (Αγγλία)

2000 με 5 γκολ οι Πάτρικ Κλάιφερτ (Ολλανδία) και Σάβο Μιλόσεβιτς (Σερβία)

2004 Με 5 γκολ ο Μίλαν Μπάρος (Τσεχία)

2008 Με 4 γκολ ο Νταβίντ Βίγια (Ισπανία)

2012 Με 3 γκολ οι Φερνάντο Τόρες (Ισπανία), Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία), Άλαν Τζαγκόεφ (Ρωσία), Μάριο Γκόμεζ (Γερμανία), Μάριο Μάντζουκιτς (Κροατία) και Μάριο Μπαλοτέλι (Ιταλία)

2016 Με 6 γκολ ο Αντουάν Γκριεζμάν (Γαλλία)

2020 Με 5 γκολ οι Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία) και Πάτρικ Σικ (Τσεχία)

Να αναφέρουμε ότι το 2012 ο Φερνάντο Τόρες αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ παρά την ισοβαθμία που υπήρξε, έχοντας μια ασίστ παραπάνω από τους παίκτες που πέτυχαν τον ίδιο αριθμό τερμάτων. Κάτι ανάλογο έγινε και το 2020 στην περίπτωση του Κριστιάνο Ρονάλντο. Να τονίσουμε ακόμα ότι ο Μισέλ Πλατινί πέτυχε όλα του τα γκολ σε μια τελική φάση Euro (9 τέρματα), στη διοργάνωση του 1984.

Οι πρώτοι σκόρερ στην ιστορία των Euro

1. Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία): 14

2. Μισέλ Πλατινί (Γαλλία): 9

3. Αντουάν Γκριεζμάν (Γαλλία): 7

4. Αλαν Σίρερ (Αγγλία): 7

5. Ολε Μάντσεν (Δανία): 7

6. Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ (Ολλανδία): 6

7. Πάτρικ Κλάϊφερτ (Ολλανδία): 6

8. Τιερί Ανρί (Γαλλία): 6

9. Νούνο Γκόμεζ (Πορτογαλία): 6

10. Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς (Σουηδία): 6

Πληροφορίες: uefa.com

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις