Παρασκευή, 16 Αυγ.
36oC Αθήνα

Euro 2024: Οι στιγμές που ξεχώρισαν στα γήπεδα της Γερμανίας

Euro 2024: Οι στιγμές που ξεχώρισαν στα γήπεδα της Γερμανίας
Reuters

Το Euro 2024 πέρασε στην… ιστορία, με την Ισπανία να ανεβαίνει στον ευρωπαϊκό «θρόνο». Ποιες ήταν όμως οι ποδοσφαιρικές -ή και όχι- στιγμές που θα μείνουν στη μνήμη μας από τη διοργάνωση που έγινε στα γήπεδα της Γερμανίας;

Κάθε διοργάνωση έχει τις καλές και τις κακές της στιγμές. Αυτές που μπαίνουν στο συνολικό απολογισμό και… που πάντα θα έρχονται στη μνήμη μας, όταν ανατρέχουμε για να θυμηθούμε κάτι. Αυτό το «highlight» του Euro 2024 λοιπόν θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε, με την ελπίδα να φανούμε «δίκαιοι» και να μη ξεχάσουμε κάτι.

Σίγουρα, η πιο δυνατή στιγμή του Euro 2024 είναι αυτή του.. θριάμβου της Ισπανίας, μετά το 2-1 επί της Αγγλίας, στoν τελικό του Βερολίνου. Η στιγμή που ο Αλβάρο Μοράτα σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο.

Η Αγγλία, όπως και πριν από τρία χρόνια στο Γουέμπλεϊ δεν κατάφερε να πάρει το πρώτο της Ευρωπαϊκό τρόπαιο, στη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της στον μεγάλο τελικό του τουρνουά. Οι παίκτες της έφυγαν με.. κατεβασμένα κεφάλια. Από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες, αυτή του Χάρι Κέιν. Ο επιθετικός των “τριών λιονταριών” δεν μπόρεσε να… χαλάσει την “κατάρα” που τον θέλει να μην κερδίζει τίτλο.

Ο φορ της Μπάγερν Μονάχου πέρασε δίπλα από το τρόπαιο του Euro και δεν… ακούμπησε! Ούτε που το κοίταξε.

ΦΩΤΟ REUTERS

Διοργάνωση χωρίς γκολ και θέαμα είναι ένα γεύμα χωρίς αλάτι. Στο Euro 2024 είδαμε 114 γκολ -τα 10 από αυτά αυτογκόλ- με τα πιο όμορφα να είναι αυτά των Γιαμάλ και Μπέλιγχαμ.

Ο απίστευτος Λαμίν Γιαμάλ (νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε στη διοργάνωση) με γκολάρα από τα 25 μέτρα νίκησε τον Μενιάν της Γαλλίας, ισοφάρισε σε 1-1 τον ημιτελικό για την Ισπανία κι έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έχει βρει ποτέ δίχτυα σε Euro, όντας 16 χρόνων και 323 ημερών.

Απ’ την άλλη, ο Τζουντ Μπέλιγχαμ σκόραρε στις καθυστερήσεις του Αγγλία – Σλοβακία με απίστευτο «ψαλιδάκι» και ισοφάρισε για τα «τρία λιοντάρια», στέλνοντας το ματς των «16» της διοργάνωσης στην παράταση

Η Γερμανία φάνταζε ο ιδανικός ποδοσφαιρικός προορισμός για τη διεξαγωγή του Euro 2024. Ακόμα και αυτή η οργανωμένη χώρα παρουσίασε… θεματάκια στην διεξαγωγή των αγώνων της.

Ίσως το σημαντικότερο ήταν η εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Για να πάρουν δευτερόλεπτα δόξας ή έστω μια selfie με τον αγαπημένο τους ποδοσφαιριστή, δεν ήταν λίγοι οι οπαδοί που έκαναν «ντου» στον αγωνιστικό χώρο, προκαλώντας τη διακοπή μιας αναμέτρησης.

Ένα φαινόμενο που πλέον εκνευρίζει τους ποδοσφαιριστές, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια του Euro 2024, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να βγάζει εκνευρισμό στα ματς της Πορτογαλίας.

Σχετικά με τα γήπεδα των αγώνων, σίγουρα έδωσαν το κάτι… έξτρα στις αναμετρήσεις, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες. Ακόμα και εδώ υπήρξαν οι εξαιρέσεις, κυρίως λόγο της κακοκαιρίας που υπήρξε κάποια βράδια, σε περιοχές της Γερμανίας. Πιο «λαμπρό» παράδειγμα, η αναμέτρηση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γεωργία στο «BVP Stadion» του Ντόρτμουντ, καθώς πριν τη σέντρα του αγώνα, το γήπεδο πλημμύρισε από την έντονη βροχή.

 

Φυσικά, το δικό τους χώρο σε αυτή τη μίνι ανασκόπηση έχουν και οι οπαδοί. Οι φίλοι των ομάδων, ήπιαν, τραγούδησαν, ξελαριγκιάστηκαν, πέταξαν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο από την πικρία τους αλλά και… πλακώθηκαν στο ξύλο. Δεν ήταν λίγα τα ματς του Euro 2024 που είχαν ξύλο οπαδών, πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το σφύριγμα της λήξης.

Πολιτικά μηνύματα βρήκαν χώρο στους δρόμους της Γερμανίας και στις εξέδρες του… Euro 2024, με τον Μερίχ Ντεμιράλ να πανηγυρίζει το νικητήριο γκολ της Τουρκίας κόντρα στην Αυστρία (2-1) για τους «16» της διοργάνωσης με τον λεγόμενο χαιρετισμό του λύκου -σύμβολο των Γκρίζων Λύκων- και να δέχεται ποινή αποκλεισμού δυο αγωνιστικών από την UEFA.

Η εξαίρεση που θα θέλαμε να βλέπουμε σε κάθε ματς ήταν οι οπαδοί της Ολλανδίας. Η εικόνα ενός πορτοκαλί ποταμιού στις πόλεις που έπαιξαν οι «οράνιε» ήταν κάτι συγκλονιστικό. Κάτι που δεν θα ξεχαστεί.

Πολύ δύσκολα θα ξεχαστεί και ο… μασκοφόρος Κιλιάν Εμπαπέ. Ο Γάλλος επιθετικός υπέστη κάταγμα στη μύτη, στην πρεμιέρα των «μπλε» στη διοργάνωση και αναγκάστηκε να αγωνιστεί με προστατευτικό στο πρόσωπό του.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρήκε θέση στις… στιγμές του Euro 2024. Ο Πορτογάλος για πρώτη φορά στην καριέρα του έμεινε χωρίς γκολ σε Euro και γενικότερα σε μεγάλο τουρνουά, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να σπάσει μερικά ακόμα ρεκόρ. Ο «CR7» διεύρυνε το δικό του με τα περισσότερα παιχνίδια στη διοργάνωση, φτάνοντας τα 30 και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που συμμετέχει σε 6 τελικές φάσεις Euro.

Ήταν ο πρώτος σκόρερ στα Euro με 14 γκολ πριν καν ξεκινήσει η φετινή διοργάνωση και με την ασίστ που έδωσε στον Μπρούνο Φερνάντες για το 3-0 της Πορτογαλίας κόντρα στην Τουρκία ξεπέρασε τον Τσέχο Κάρελ Πομπόρσκι και έφτασε τις 8 ασίστ στην καριέρα του στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παίρνοντας και αυτή την πρωτιά.

Ο μεγάλος σταρ του ποδοσφαίρου ξέσπασε σε κλάματα μετά το χαμένο πέναλτι στον αγώνα Πορτογαλία – Σλοβενία, με το συγκεκριμένο βίντεο να γίνεται παγκόσμιο viral.

Κλείνοντας το «κεφάλαιο» τη Πορτογαλίας, να αναφέρουμε ότι σε ηλικία 41 ετών και 130 ημερών, ο Πέπε έπαιξε το τελευταίο του ματς με την εθνική ομάδα κι έγινε ο γηραιότερος που συμμετείχε σε Euro.

Τελευταία «δυνατή» εικόνα από το Euro 2024 πιθανότατα είναι το «αντίο» του Τόνι Κρόος στην αγωνιστική δράση -μιας και ο Γερμανός είχε ανακοινώσει ότι η διοργάνωση αυτή θα είναι η τελευταία της καριέρας του- αλλά και η συγκίνηση στο πρόσωπο του Λούκα Μόντριτς.

Ο Κροάτης «πόνεσε» από τον πάγκο της ομάδας του Ντάλιτς με τον αποκλεισμό της «χρβάτσκα» στη φάση των ομίλων, αλλά δεν αποκλείεται να συνεχίσει με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Παράλληλα, ο Λούκα Μόντριτς πέτυχε το γκολ που χρειαζόταν για να γίνει ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Σε ηλικία 38 ετών και 289 ημερών, σκόραρε κόντρα στην Ιταλία και «πήρε» το συγκριμένο «παράσημο».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις