Αθλητικά

European Super League: Διαλύεται σαν «χάρτινος πύργος» – Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Να… ζήσουμε να τη θυμόμαστε; Η European Super League «έσκασε» πριν λίγες ώρες στο ποδόσφαιρο, το απείλησε, αλλά φαίνεται πως θα μας «αποχαιρετήσει» το ίδιο γρήγορα. Τα χρήματα, οι αντιδράσεις από UEFA - FIFA, οι φωνές των οπαδών και οι πρώτες αποχωρήσεις.

Η «βόμβα» που έριξαν 12 «γίγαντες» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αργά το βράδυ της Κυριακής –για χάρη του χρήματος- έφερε το άθλημα σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Σε κατάσταση πολέμου!

Έξι ομάδες της Premier League (Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ), τρεις της La Liga (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης) και τρεις της Serie A (Γιουβέντους, Ίντερ και Μίλαν) ανακοίνωσαν την ίδρυση της European Super League, μπαίνοντας απέναντι… στην UEFA αλλά και στις υπόλοιπες ομάδες.

Δυο 24ωρα μετά, η συγκεκριμένη προσπάθεια δείχνει να.. γκρεμίζεται, αφού ξεκίνησε η διάλυση αυτού του πανάκριβου «οικοδομήματος», με τις πρώτες αποχωρήσεις ομάδων.

Click4more: «Βόμβα» στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Παραιτήθηκε ο Γούντγουορντ

Με την Τσέλσι να κάνει την… αρχή (και υπό την πίεση συγκεντρωμένων οπαδών στο «Στάμφορντ Μπριτζ»), οι ομάδες-μέλη της ESL αποσύρουν μια-μια τη συμμετοχή τους.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι γνωστοποίησαν στη συνέχεια την πρόθεση τους να υποβάλλουν επίσης την παραίτησή τους από τη συγκεκριμένη προσπάθεια, την ώρα που πληροφορίες από την Ισπανία αναφέρουν ότι το ίδιο σκοπεύουν να πράξουν Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης.

REUTERS

Δημοσιεύματα από Ισπανία και Ιταλία αναφέρουν πως σε Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους ασκούνται πιέσεις, για να παραιτηθούν από τις θέσεις τους οι Φλορεντίνο Πέρεθ και Αντρέα Ανιέλι.

 

Η European Super League… διαλύεται και στην Ευρώπη έχει αρχίσει ν’ αναπτύσσεται η πληροφορία, ότι προγραμματίζεται έκτακτη σύσκεψη της ESL, προκειμένου να σφραγιστεί οριστικά η διάλυσή της.

Ήταν πολλά τα λεφτά… UEFA αλλά τελικά είχαμε φιάσκο

Η European Super League εμφανίστηκε αργά το βράδυ της Κυριακής (18.04.2021), έκανε… κρότο και ήταν έτοιμη να εκτοπίσει το Champions League. Μια ποδοσφαιρική Euroleague που προσπάθησε να καλύψει τη χασσούρα των ομάδων από την πανδημία και να κάνει τις συγκεκριμένες ομάδες πιο πλούσιες.

Σύμφωνα με την ισπανική «AS», οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής Super League, καθώς και οι άλλοι τρεις που επρόκειτο να ενταχθούν στο έργο, με την ίδια «ιδιότητα», θα μοιραζόντουσαν στο ξεκίνημα 3,5 δισ. ευρώ.

Click4more: Champions League: Η UEFA ανακοίνωσε τις αλλαγές στη διοργάνωση – Τέλος οι οκτώ όμιλοι

Όπως έγινε γνωστό, η «JP Morgan» ήταν η οικονομική οντότητα που βρέθηκε πίσω από το έργο της European Super League. Ο νικητής της Super League θα μπορούσε να κερδίσει ποσό κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν το τριπλάσιο ποσό, από αυτό που παίρνει η ομάδα που θα σηκώσει το Champions League.

Τα έσοδα από την τηλεόραση υπολογίστηκαν σε περίπου 4 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η μεγάλη οικονομική «τούρτα» θα ξεπερνούσε τα 7 δισ. ανά σεζόν.

Θα υπήρχε επίσης η δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης 10 δισ. ευρώ για πρωταθλήματα, ομοσπονδίες και συλλόγους, το οποίο θα ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό της UEFA (4,1 δισ. ευρώ), αλλά θα ελέγχεται από τα μέλη της Super League.

Ακολούθησε… ο κακός χαμός

Όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, η ανακοίνωση της δημιουργίας της European Super League, έφερε την αντίδραση… των πάντων. UEFA, FIFA, ομοσπονδίες, φίλαθλοι τάχθηκαν κατά των «αποστατών».

UEFA και FIFA βρέθηκαν ξεκάθαρα… απέναντι στην προσπάθεια των 12 ποδοσφαιρικών «γιγάντων» της Ευρώπης και της δημιουργίας, δηλώνοντας έτοιμες να προχωρήσουν σε κυρώσεις, απειλώντας με αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση όλους τους εμπλεκόμενους συλλόγους και τους ποδοσφαιριστές τους. Μάλιστα, οι 55 Ομοσπονδίες – μέλη της UEFA έκαναν λόγο για συνωμότες που δεν ενδιαφέρονται για το παιχνίδι. Την ίδια στιγμή, οι… 12 πέτυχαν την πρώτη τους νίκη.

Click4more: H UEFA «αντεπιτίθεται» με συμφωνία δισεκατομμυρίων για το νέο Champions League

Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι υποστηρικτές και των ομάδων που ανακοίνωσαν την συμμετοχή τους, βρέθηκαν… απέναντι. Διαδηλώσεις φιλάθλων οργανώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Εκείνοι της Λίβερπουλ εμφανίστηκαν πιο σκληροί, ενώ και οι οπαδοί των περισσότερων ομάδων της νέας Super League είχαν σκοπό να συμμετάσχουν σε ανάλογες ενέργειες.

REUTERS
REUTERS

Κορυφαίοι παλαίμαχοι και εν ενεργεία παίκτες, αλλά και προπονητές, μεταξύ τους ο Γιούργκεν Κλοπ, που κάθεται στον πάγκο της Λίβερπουλ, δεν δίστασαν να βγουν μπροστά και να δηλώσουν την εναντίωσή τους στο νέο σχέδιο.

Η αρχή του τέλους φαίνεται πως έγινε έξω από το «Στάμφορντ Μπριτζ» με τους φίλους της Τσέλσι να διαμαρτύρονται για την επιλογή της ομάδας τους και στη συνέχεια να πανηγυρίζουν για την επιστροφή της ομάδας τους στην… αγκαλιά της UEFA.

 

Αθλητικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Αθλητικά: Περισσότερα άρθρα