Τρίτη, 3 Σεπτ.
31oC Αθήνα

FIFA: Ρεκόρ όλων των εποχών στις μετεγγραφές του καλοκαιριού το 2024

FIFA: Ρεκόρ όλων των εποχών στις μετεγγραφές του καλοκαιριού το 2024
ΦΩΤΟ Reuters

Σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ έφθασαν οι διεθνείς μετεγγραφές, το φετινό καλοκαίρι του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η FIFA για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ανδρών και γυναικών.

Η σχετική έκθεση της FIFA αποκαλύπτει μια σειρά από στοιχεία ρεκόρ, καταγράφοντας πάνω από 10.900 διεθνείς μεταγραφές κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου 1/6-2/9 2024, μία αύξηση 4,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περσινού καλοκαιριού.

Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ανδρών οι σύλλογοι ξόδεψαν περισσότερα από 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια για μεταγραφές, το δεύτερο υψηλότερο όλων των εποχών, αν και μειωμένο κατά 13,06% από πέρυσι. Ο αριθμός των διεθνών μεταγραφών καταγράφηκαν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο των ανδρών σε όλο τον κόσμο, αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Περίπου 5,58 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν μόνο στην Ευρώπη, όπου κυριαρχούσαν οι αγγλικοί σύλλογοι, ξοδεύοντας περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μεταγραφές το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που εξετάζει η έκθεση. Οι δαπάνες της Αγγλίας μειώθηκαν κατά 15,5% από πέρυσι, μια πιο συνετή προσέγγιση μετά από ανησυχίες για πιθανές κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τους κανόνες κέρδους και βιωσιμότητας της κορυφαίας κατηγορίας Premier League (PSR).

Οι δαπάνες των κορυφαίων συλλόγων στη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν επίσης κατά 50,74%, από 875 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε 431 εκατομμύρια δολάρια φέτος. Οι μεταγραφές  στη Σαουδική Λίγκα κλείνουν τον Οκτώβριο. Η Αγγλία προηγείται και στον αριθμό των «εισερχόμενων» μεταγραφών, με 526 και ακολουθούν σύλλογοι από τη Βραζιλία και την Πορτογαλία.

Στο γυναικείο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 6,8 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για διεθνείς μεταγραφές, περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού που δαπανήθηκε την προηγούμενη περίοδο του μέσου έτους. Επιπλέον, πάνω από 1.100 διεθνείς μεταγραφές καταγράφηκαν στο γυναικείο επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο , επίσης ένα νέο ρεκόρ και μια αύξηση άνω του 30% σε σύγκριση με το μέσο του έτους του 2023.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις