Site icon NewsIT
17:41 | 25.01.24

Football Money League: Έσοδα ρεκόρ για Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι – Τι δείχνει η έρευνα της Deloitte

Football Money League: Έσοδα ρεκόρ για Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι – Τι δείχνει η έρευνα της Deloitte

epa10635155 Riyad Mahrez (L) of Manchester City and Antonio Ruediger of Real Madrid in action during the UEFA Champions League semi-finals, 2nd leg soccer match between Manchester City and Real Madrid in Manchester, Britain, 17 May 2023. EPA/DAVID RAWCLIFFE

Newsit Newsroom

Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Σίτι οδηγούν την “κούρσα” των εσόδων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και τη σεζόν 2022-23, με τις δύο ομάδες να κάνουν μάλιστα νέα ρεκόρ και να “εκτοξεύουν” και τα συνολικά έσοδα.

Σύμφωνα με την 27η έκδοση της Football Money League που δημοσιεύτηκε από το Sports Business Group της Deloitte, οι 20 σύλλογοι με τα υψηλότερα έσοδα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο πέτυχαν έσοδα ρεκόρ 10,5 δισ. ευρώ τη σεζόν 2022-23, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να βρίσκεται στην πρώτη θέση και να “ρίχνει” στη δεύτερη θέση τη Μάντσεστερ Σίτι.

Με βάση τη σχετική έρευνα, αυτό το ποσό είναι αυξημένο κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και απόρροια των εσόδων ρεκόρ των συλλόγων της Money League από εμπορικά έσοδα και έσοδα από τις αγωνιστικές, ύψους 4,4 δισ. ευρώ και 1,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Τα έσοδα των αγώνων προήλθαν από τη μεγάλη ζήτηση των φιλάθλων για live παρακολούθηση αυτών, καθώς τα γήπεδα άνοιξαν και πάλι με πλήρη χωρητικότητα σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια της σεζόν 2022/23.

Πιο συγκεκριμένα, στην 27η έκδοση της Football Money League αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: “Η Ρεάλ Μαδρίτης επιστρέφει στην κορυφή της Money League (με συνολικά έσοδα 831 εκατ. ευρώ), ακολουθούμενη από τη Μάντσεστερ Σίτι (826 εκατ. ευρώ), την Παρί Σεν Ζερμέν (802 εκατ. ευρώ), τη Μπαρτσελόνα (800 εκατ. ευρώ) και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (746 εκατ. ευρώ). Τα εμπορικά έσοδα αντιπροσώπευσαν τη μεγαλύτερη ροή εσόδων για τους συλλόγους της Money League για πρώτη φορά από τη σεζόν 2015/16 (με εξαίρεση τη σεζόν 2019/20 που επηρεάστηκε από τον COVID-19). Συγκεκριμένα, 17 από τους 20 κορυφαίους συλλόγους ανέφεραν αύξηση των εμπορικών εσόδων σε σχέση με πέρυσι, με την αύξηση να αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση των λιανικών πωλήσεων, τα έσοδα από τις μη-αγωνιστικές εκδηλώσεις και την ανάκτηση των εσόδων από χορηγίες που είχαν επηρεαστεί από την πανδημία.

Αντίθετα, τα έσοδα από τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις σημείωσαν μέτρια αύξηση κατά 5%, όπως ανέφεραν οι σύλλογοι ς της Money League, με την αύξηση να περιορίζεται εν μέρει λόγω του ότι η σεζόν 2022/23 εμπίπτει στις ήδη υπάρχουσες εγχώριες αναμεταδόσεις.

Συνολικά, οι σύλλογοι της Money League ανέφεραν μέσο όρο εσόδων άνω των 500 εκατ. ευρώ, με τα εμπορικά και τα ραδιοτηλεοπτικά έσοδα να συνεισφέρουν παρόμοια ποσά ύψους 222 εκατ. ευρώ (42%) και 213 εκατ. ευρώ (40%) αντίστοιχα, ακολουθούμενα από τα έσοδα των αγωνιστικών (92 εκατ. ευρώ, 18%)”.

Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ανακτούν έδαφος στην Premier League

Από τα επιμέρους ευρήματα της έρευνας προκύπτουν και τα εξής: “Η Ρεάλ Μαδρίτης ανέτρεψε τη Μάντσεστερ Σίτι από την 1η θέση της Money League και έγινε ο ποδοσφαιρικός σύλλογος με τα υψηλότερα έσοδα το 2022/23. Επιστρέφει στην κορυφή για πρώτη φορά από το 2017/18 με έσοδα ρεκόρ 831 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 118 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η ανάπτυξη του συλλόγου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ισχυρές επιδόσεις του λιανικού εμπορίου, την υψηλότερη προσέλευση στα γήπεδα και την ανάκαμψη των εσόδων από χορηγίες μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID-19.

Η Μάντσεστερ Σίτι πέφτει στη 2η θέση στην κατάταξη του 2024 παρά τη σεζόν – ρεκόρ του 2022/23 τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Ο σύλλογος ανακοίνωσε τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία του, 826 εκατ. ευρώ, χάρη στις επιτυχημένες καμπάνιες του UEFA Champions League και της Premier League που ενίσχυσαν τα ραδιοτηλεοπτικά και τα εμπορικά έσοδα κατά 50 εκατ. ευρώ και 26 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Κατά τα άλλα, η Παρί Σεν Ζερμέν εισήλθε στην πρώτη τριάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της Money League με έσοδα 802 εκατ. ευρώ. Η Μπαρτσελόνα, στην 4η θέση (800 εκατ. ευρώ), πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές κατάταξης στη φετινή Money League, ανεβαίνοντας από την 7η θέση, ως αποτέλεσμα των εσόδων ρεκόρ από πώληση δικαιωμάτων και merchandising του συλλόγου αλλά και της επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα.

Η Λίβερπουλ (683 εκατ. ευρώ) σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη σε σχέση με πέρυσι, καθώς μετακινήθηκε από την 3η στην 7η θέση λόγω της πτώσης των επιδόσεών της εντός γηπέδου τόσο σε εγχώριες όσο και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η Λίβερπουλ ήταν μία από τις τρεις ομάδες της Money League (μαζί με την Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ) που ανέφερε μείωση εσόδων.

Ενώ υπήρξαν ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι στην πρώτη δεκάδα, υπήρξαν αξιοσημείωτες αλλαγές μεταξύ των θέσεων 11 έως 20. Σε ό,τι αφορά τις ομάδες από την ηπειρωτική Ευρώπη: Η Άιντραχτ Φράνκφουρτ, η SCC Νάπολι και η Ολιμπίκ ντε Μαρσέιλ αντικατέστησαν μια τριάδα αγγλικών συλλόγων αποτελούμενη από τη Λέστερ Σίτι, τη Λιντς Γιουνάιτεντ και την Έβερτον, αποδεικνύοντας την επιρροή της απόδοσης των ομάδων εντός γηπέδου στα οικονομικά έσοδα. Τη σεζόν 2022/23, ο αριθμός των ομάδων της Premier League στη Money League μειώθηκε σε 8 από τους τουλάχιστον 10 συλλόγους που εμφανίζονταν τα δύο τελευταία χρόνια”.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version