Πέμπτη, 4 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Οι ειδικοί αποφάσισαν: Ο Πιστόριους είχε σώας τας φρένας όταν σκότωσε τη Στέενκαμπ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Ο Όσκαρ Πιστόριους δεν έπασχε από καμία ψυχική διαταραχή που θα μπορούσε να τον καθιστά ποινικά μη υπεύθυνο για τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ αποφάνθηκαν ειδικοί που εξέτασαν τον 28χρονο Παραολυμπιονίκη.

Η δίκη του Νοτιοαφρικανού Παραολυμπιονίκη, που κατηγορείται για το φόνο της 29χρονης συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου 2013 στο σπίτι του στην Πρετόρια, άρχισε ξανά σήμερα μετά από διακοπή σχεδόν ενός μήνα.

Είχε διακοπεί για να υποβληθεί ο κατηγορούμενους σε ειδικές ψυχιατρικές εξετάσεις. Η σχετική πραγματογνωμοσύνη διαπιστώνει πλήρη ικανότητα καταλογισμού των πράξεών του κατά τη χρονική στιγμή των γεγονότων.

“Ο κ. Πιστόριους δεν έπασχε από ψυχική διαταραχή ή αναπηρία που θα μπορούσε να τον καθιστά ποινικά μη υπεύθυνο της πράξης για την οποία κατηγορείται”, κατέληξαν στο συμπέρασμά τους οι τέσσερις εμπειρογνώμονες στους οποίους είχε ζητηθεί να εξετάσουν τον αθλητή, σύμφωνα με την έκθεσή τους την οποία ανέγνωσε ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ.

“Ο κ. Πιστόριους ήταν σε θέση να εκτιμήσει ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος”, προσθέτουν σημειώνοντας ότι οι τρεις ψυχίατροι και ο τέταρτος κλινικός, ένας ψυχολόγος, κατέληξαν στα ίδια πορίσματα, παρότι αυτά διατυπώνονται σε δύο χωριστές εκθέσεις.

Για να διασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη, η ακροαματική διαδικασία είχε διακοπεί στις 20 Μαΐου ώστε να επιτραπεί στον αθλητή να εξεταστεί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο της Πρετόριας και να υπάρξει ανεξάρτητη διάγνωση μετά τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι ο Πιστόριους πιθανόν πάσχει από μια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή που χρονολογείται από την παιδική του ηλικία και η οποία μπορεί να συνέβαλε στη μοιραία πράξη.

Ο δικηγόρος του Πιστόριους Μπάρι Ρουξ δεν έχει αναφερθεί ακόμη στα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων αυτών, ούτε η δικαστής του δικαστηρίου της Πρετόριας Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία διέταξε τη συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας με την κατάθεση μαρτύρων υπεράσπισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

30 μέρες σε ψυχιατρική κλινική ο Πιστόριους

Στέλνουν τον Πιστόριους σε ψυχίατρο

Αποκαλυπτική κατάθεση της ψυχιάτρου του Πιστόριους: “Πάσχει από αγχώδη διαταραχή”

Ο Πιστόριους ούρλιαζε, φώναζε και προσευχόταν μόλις σκότωσε τη Ρίβα – Η κατάθεση του ανθρώπου που έφτασε πρώτος στον τόπο του εγκλήματος

Ο Πιστόριους πριν τη δίκη έκανε μαθήματα υποκριτικής

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε