Η συζήτηση για την Ολιστική Μελέτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο που διεξήχθη σήμερα (7/7) το μεσημέρι στην Βουλή βρήκε τον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη δυσαρεστημένο με όσα ειπώθηκαν από τον εκπρόσωπο της UEFA και τους εγχώριους φορείς, καλώντας τελικά σε συνέδριο με την συμμετοχή όλων.
Στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα της Ολιστικής Μελέτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αφού άκουσε προσεκτικά τις τοποθετήσεις των μελών της, του εκπροσώπου της UEFA, Νίκολα Λούκα και των φορέων του ελληνικού ποδοσφαίρου, τόνισε πως ο ίδιος δεν έγινε… σοφότερος από τις θέσεις που ακούστηκαν και πρότεινε προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Βασίλη Διγαλάκη να διοργανωθεί το φθινόπωρο ένα μεγάλο συνέδριο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Νίκολα Λούκα τόνισε χαρακτηριστικά: «Το περιεχόμενο της Ολιστικής Μελέτης αποτελεί σύσταση. Ισχυρή σύσταση. Βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της ΕΠΟ. Έτσι διασφαλίζεται και το ότι υπάρχει ανεξαρτησία της ΕΠΟ.
Συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική ομοσπονδία, χέρι χέρι. Ώστε όλα αυτά να υλοποιηθούν απολύτως. Στις 19 Ιουλίου, η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ θα κληθεί να λάβει απόφαση. Για εμάς οι προτάσεις αυτές είναι υψίστης σημασίας.
Στην Εκτελεστική Επιτροπή θα μπουν νέες φωνές, αλλά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο θα έχει πάλι την πλειοψηφία. Θα ενισχυθεί και η σύνθεση και τα προνόμια της επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ο CEO θα αναλάβει τη λειτουργία της ομοσπονδίας. Πρέπει να αναφερθώ όμως και στον αθλητικό Νόμο, που κατ’ επανάληψη αλλάζει τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν διατάξεις που ως ένα βαθμό συγκρούονται με το αυτοδιοίκητο. Η ΕΠΟ έχει την υποχρέωση να λειτουργεί ανεξάρτητα και να μην δέχεται επιρροές από τρίτους. Ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Αυγενάκη για να γίνει μια συνάντηση. Το βασικό πρόβλημα είναι το μητρώο αθλητικών σωματείων, η αναδρομική ισχύς σε κάποιες διατάξεις και το θέμα των προπονητών. Η συνάντηση πιθανότατα θα γίνει την επόμενη εβδομάδα».
Όσα είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης
«Είναι αλήθεια πως θα περίμενα περισσότερες και πιο συγκεκριμένες απαντήσεις από τους εκπροσώπους του ποδοσφαίρου. Θα ήθελα τη φυσική παρουσία του κ. Ζαγοράκη εδώ. Εκπροσωπήθηκε βεβαίως επάξια από τον κ. Αντωνίου. Όμως θα θέλαμε περισσότερη ουσία κι όχι να πετάμε την μπάλα στην… κερκίδα. Έτσι ένιωσα με τα ευχολόγια του εκπροσώπου των FIFA/UEFA. Δεν φεύγω πιο πλούσιος από αυτή τη συνεδρίαση. Τις λεπτομέρειες γύρω απ’ την κατάσταση και την Ολιστική Μελέτη τις γνωρίζουμε. Θα ήθελαν όμως να τις μάθουν το ίδιο καλά κι όλες οι πολιτικές πτέρυγες και ο ελληνικός λαός. Διότι η Δημοκρατία είναι κυρίαρχη και μεγαλύτερη από κάθε άλλη αρχή. Γι’ αυτό θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η παρουσία του κ. Ζαγοράκη.
Κύριε πρόεδρε, θα ήθελε να καταθέσω μια επίσημη πρόταση για τη διοργάνωση από το Υφυπουργείο Αθλητισμού, Συνεδρίου για το ελληνικό ποδόσφαιρο εν έτη 2021 σε συνεργασία με τη Βουλή, δια της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Ένα ανοικτό συνέδριο το οποίο θα γίνει το φθινόπωρο και το οποίο θα γίνει με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για τις προοπτικές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν μας χωρίζει τίποτα σε αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε να είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δακτυλάκι μας.Να συζητήσουμε ουσιαστικά και διεξοδικά, η ομοσπονδία, οι ενώσεις, οι επαγγελματικές και οι ερασιτεχνικές ομάδες, οι ποδοσφαιριστές, οι διαιτητές, οι προπονητές, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και με προσκεκλημένους από την FIFA/UEFA, αλλά και από ομοσπονδίες άλλων χωρών, από όπου μπορούμε να ακούσουμε και να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές.
Στόχος του Συνεδρίου να είναι, μέσω της ανταλλαγής απόψεων και προτάσεων όλων των φορέων του αθλήματος, η δημιουργία μιας μακροχρόνιας στρατηγικής.
Μιας στρατηγικής που θα βοηθήσει και τις επόμενες κυβερνήσεις και τις επόμενες διοικήσεις της ΕΠΟ και θα επικεντρώνεται στη βελτίωση της εικόνας, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, χειραγωγημένων αγώνων και ντόπινγκ, στην αύξηση της συμμετοχής, στην καλή διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, στην προώθηση περισσότερων και ίσων ευκαιριών, καθώς και στην ουσιαστική στήριξη και ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου».
Ακολούθως ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα της αθλητικής επικαιρότητας, όπως η επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα όπου όπως τόνισε σε συνεργασία με τη Super League «γίνεται εξαιρετική δουλειά, μαζί βεβαίως και με τη συνεργασία της υγειονομικής επιτροπής. Επικαιροποιείται η δουλειά αυτή, προκειμένου εκτός όλων των άλλων, με αφορμή την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, να ικανοποιήσουμε κι άλλα πολλά ζητήματα που συζητούσαμε χρόνια».
Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα του μητρώου των αθλητικών σωματείων λέγοντας: «Χρήματα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα δώσει ανεξέλεγκτα σε κανέναν. Και δεν πιεζόμαστε από κανέναν. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα πάνε στα σωστά πρόσωπα και νόμιμα στα αθλητικά σωματεία τα χρήματα των επιχορηγήσεων.
Από τα περίπου 2.500 ποδοσφαιρικά σωματεία που λέτε ως ομοσπονδία ότι έχετε κ. Αντωνίου, χωρίς να γνωρίζετε τον ακριβή αριθμό, τα 1.704 σωματεία, δηλαδή του 70% αυτών έχει ήδη απευθυνθεί στο Υπουργείο για το θέμα του μητρώου. Τα 958 είναι απολύτως νόμιμα και 1.217 σωματεία πήραν συνολικά 3 εκατ. ευρώ. Δεν γίνεται για το γινάτι κάποιων λίγων, να πούμε ότι δεν μας χρειάζονται τα χρήματα… Αλλά τα χρήματα αυτά δίνονται μετά από 12 χρόνια στον ερασιτεχνικό αθλητισμό με κανόνες. Κρινόμαστε από το λαό.
Επίσης, ξέχασα να αναφέρω στην πρώτη τοποθέτησή μου, τα ακριβή ποσά που έχουν δοθεί σήμερα από τη φορολόγηση των στοιχηματικών εταιριών. Στη Superleague δόθηκαν 22 εκατ. ευρώ, στη Superleague 2 δόθηκαν 3 εκατ. ευρώ, στη Basket League δόθηκαν 3 εκατ. ευρώ, στο βόλεϊ 1,2 εκατ. ευρώ και θα δοθεί κι 1,8 εκατ. ευρώ στη Football League. Και προχωράει η ταχύτατη αξιολόγηση όσων φακέλων είναι σωστοί για να δοθεί η 2η δόση στα ερασιτεχνικά σωματεία.
Για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών της Superleague 2, υπήρξε νομοθετική πρόβλεψη, έπειτα από αίτημα της διοργανώτριας αρχής. Η Superleague δεν έχει καταλήξει ακόμη στο δικό της κομμάτι.
Παράλληλα, η αναδιάρθρωση προχωράει και οι εκτιμήσεις των περισσοτέρων είναι πως γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, παρότι το πλαίσιο που έχουν μπει είναι πολύ πιο αυστηρό, διότι πρέπει να μπουν οι σωστοί κανόνες. Δεχθήκαμε αίτημα να δοθεί παράταση ενός μήνα από αυτό που έχουμε θεσμοθετήσει για τα Μετοχικά Κεφάλαια, προκειμένου οι ομάδες να τακτοποιήσουν την οικονομική τους κατάσταση. Εξετάζουμε το αίτημα με τις υπηρεσίες μας και θα ενημερώσουμε το σώμα. Αυτό που εισέπραξα επίσης, είναι πως οι ποδοσφαιρικοί φορείς είδαν με πολύ καλό μάτι και τις Β’ Ομάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις FIFA/UEFA διότι η συνεργασία μας επί 16-17 μήνες ήταν άριστη. Αλλά και την ΕΠΟ που έχουμε άριστη συνεργασία κι έχουμε υιοθετήσει αρκετές προτάσεις τους. Να εξάρω τη συνεργασία μας με τον κ. Αντωνίου, οι συμβουλές του οποίου βοήθησαν να λυθούν ζητήματα και προβλήματα με τους προπονητές και τις αναδιαρθρώσεις. Με την ενδότερη δράση του κ. Ζαγοράκη στα δρώμενα της ΕΠΟ προσδοκώ να απαντηθούν και να δοθούν λύσεις σε πολλά ζητήματα που υπάρχουν».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις του προέδρου της Superleague, Λεωνίδα Μπουτσικάκη και του α’ αντιπροέδρου της ΕΠΟ, Αστέριου Αντωνίου, οι οποίοι έδειξαν απόλυτα θετικοί με την πρόταση του κ. Αυγενάκη για τη διεξαγωγή του συνεδρίου για το ελληνικό ποδόσφαιρο κι απάντησαν σε ζητήματα που είχαν τεθεί για τη Λίγκα και την Ομοσπονδία απ’ τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μετά από παρατήρηση και του προέδρου της Βουλής, ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, Θεόδωρος Ζαγοράκης κατάφερε να συνδεθεί στην συζήτηση και αφού απολογήθηκε για το τεχνικό πρόβλημα που τον κράτησε εκτός, τόνισε πως υποστηρίζει απόλυτα την εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης.
«Ζητώ συγνώμη από τα μέλη της Επιτροπής, τους εκπροσώπους των FIFA/UEFA και τους φορείς του ποδοσφαίρου διότι είχα ένα σοβαρό, προσωπικό θέμα κι ακολούθως υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα για τη σύνδεσή του. Η Ομοσπονδία άλλωστε, εκπροσωπήθηκε επάξια απ’ τον α’ αντιπρόεδρο κ. Αντωνίου και τον νομικό της κ. Σαράκη.
Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή όσα ειπώθηκαν και από ένα σημείο και μετά η όλη κουβέντα επικεντρώθηκε σε οτιδήποτε άλλο, πέραν της ολιστική μελέτης.
Την Ολιστική Μελέτη, στο μεγαλύτερο μέρος των παραγράφων της, την υποστηρίζω. Με βρίσκει σύμφωνο και θα βοηθήσει και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Διότι σαν ομοσπονδία έχουμε πρώτα απ’ όλα ευθύνη για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Από εκεί έχω ξεκινήσει κι εγώ και καταλαβαίνω τι χρειάζεται ένας ποδοσφαιριστής για να φτάσει στο υψηλό επίπεδο. Είναι στα κομμάτια της Ολιστικής Μελέτης θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε και με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο για να συμμετάσχει στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Θα ήθελα να μιλήσω για κάποιες κουβέντες που έγιναν προς το πρόσωπό μου. Θα μιλήσω και σαν ευρωβουλευτής και σαν πρόεδρος της ΕΠΟ για τα 68 μέλη που με επέλεξαν στη Γενική Συνέλευση. Η σημερινή κουβέντα μας προσφέρει μία καινοτομία καθοριστική για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Για οποιαδήποτε άλλη κουβέντα θέλετε να κάνουμε για το ποδόσφαιρο, πολύ ευχαρίστως να την κάνουμε και θα είμαστε εκεί να απαντήσουμε στα ερωτήματά σας. Στις 19 του μηνός στη Γενική Συνέλευση των Ενώσεων θα παρθούν αποφάσεις σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις FIFA/UEFA για να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα και να βρεθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μία διαφορετική ημέρα».