Τρίτη, 27 Αυγ.
28oC Αθήνα

ΑΕΚ: Ξανά στο ΣτΕ για το γήπεδο!

ΦΩΤΟ Newsports
ΦΩΤΟ Newsports

Ξανά ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κριθεί το εάν θα προχωρήσει η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια! Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη κατάθεση προσφυγής δύο κατοίκων της περιοχής οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, αντίθετη στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε διεθνείς συμβάσεις, αλλά και ως αντίθετη στη Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία η από 1.4.2016 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του όλου έργου.

Οι κάτοκοι, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν στην προσφυγή τους πως δεν έχουν προβλεφθεί κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον από την κατασκευή του γηπέδου, καθως αναμένεται να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον.

Παραλληλα,επισημαίνουν πως η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του γηπέδου των διεθνών προδιαγραφών, προσκρούει σε μια πληθώρα συνταγματικών και νομοθετικών ρυθμίσεων. Μεταξύ αυτών αναφέρουν πως παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Παράλληλα, επικαλούνται πως οι τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής παράνομα δεν εντάχθηκαν στην διαδικασία στρατηγικής εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Επιπλέον, τονίζουν πως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων παράνομα απέρριψε χωρίς επαρκή, ειδική και σαφή αιτιολογία διάφορες εναλλακτικές λύσεις (π.χ. κατασκευή γηπέδου λιγότερων θέσεων από τις 30.000 που προβλέπονται) και, επίσης, πως η παραπομπή στο μέλλον της αξιολόγησης των επιπτώσεων του έργου στάθμευσης 200 αυτοκινήτων σε άλλο κτίριο που είναι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου είναι παράνομη ως αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. Ταυτόχρονα, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι πλημμελείς καθώς δεν περιλαμβάνει μέτρα αντιπυρικής προστασίας και κατάσβεσης, λόγω της δασικής έκτασης που περιβάλλει το γήπεδο και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν περιλαμβάνει επιστημονικά τεκμηριωμένος προσδιορισμός του όγκου των απορριμμάτων που αναμένεται να παράγονται κατά την λειτουργία του γηπέδου. Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση, είναι αντίθετη στις σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως στο παρελθόν το ΣτΕ είχε απορρίψει τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί κατά της κατασκευής του γηπέδου από το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και κατοίκους.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε