Παρασκευή, 16 Αυγ.
31oC Αθήνα

Άγιαξ – Παναθηναϊκός 0-1 (13-12 στα πέναλτι): Ήταν «παλικάρι» στο Άμστερνταμ αλλά ο Πάσβιρ τον έστειλε στα playoffs του Conference League

Άγιαξ – Παναθηναϊκός 0-1 (13-12 στα πέναλτι): Ήταν «παλικάρι» στο Άμστερνταμ αλλά ο Πάσβιρ τον έστειλε στα playoffs του Conference League

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 1-0 του Άγιαξ στο Άμστερνταμ, ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα έστειλε την πρόκριση να κριθεί στα πέναλτι. Μετά από μια ψυχοφθόρα διαδικασία, ο τερματοφύλακας Πάσβιρ ήταν καθοριστικός και έδωσε το “εισιτήριο” για τα playoffs του Europa League στον “Αίαντα” (13-12), στέλνοντας το “τριφύλλι” να αντιμετωπίσει την Λανς στα playoffs του Conference League.

Μετά από μια “μάχη” που ξεκίνησε Δεκαπενταύγουστο και ολοκληρώθηκε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (16.08.2024), ο Παναθηναϊκός μένει με την πικρία του αποκλεισμού, αλλά γνωρίζει ότι… έπεσε ηρωικά.

Η ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο νίκησε 1-0 τον Άγιαξ, έστειλε το ματς στην παράταση και τα πέναλτι, αλλά εκεί “λύγισε” μετά από 34 εκτελέσεις, με τον τερματοφύλακα, Πασβίρ, να πρωταγωνιστεί (13-12). Έτσι, το “τριφύλλι” θα συνεχίσει στα play offs του Conference League και θα αντιμετωπίσει τη ¨Λανς, για μια θέση στο League stage της διοργάνωσης.

Ο Άγιαξ προσπάθησε να επιτεθεί στα πρώτα λεπτά του αγώνα και να φέρει σε δύσκολη θέση τον Παναθηναϊκό (ο Ντραγκόφσκι είχε σημαντική επέμβαση στο 1′). Η ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο όχι μόνο αντέδρασε υποδειγματικά, αλλά κυκλοφόρησε με υπομονή την μπάλα και πίεσε ψηλά, βάζοντας προβλήματα στην άμυνα των γηπεδούχων. Στο 9′ το “τριφύλλι” φώναξε για πέναλτι, αλλά ο Χάτο έπεσε σωστά στην μπάλα και όχι στα πόδια του Ιωαννίδη, κάτι που επιβεβαίωσε ο διαιτητής αλλά και το VAR.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε να “πατάει” καλά στην “Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα” (βοήθησε πολύ η παρουσία του Ιωαννίδη, που πήρε και κράτησε μπάλα), παίρνοντας έτσι και ψυχολογία, την ώρα που ο Άγιαξ δυσκολευόταν ν α πλησιάσει στην περιοχή της ελληνικής ομάδας. Με το πέρας 20 λεπτών αγώνα, ο “Αίαντας” έδειξε να κρατάει την μπάλα και να βγαίνει καλύτερα στην επίθεση.

Στο 29′ οι γηπεδούχοι “άγγιξαν” το γκολ, αλλά ο Ιωαννίδης έσωσε τον Παναθηναϊκό. Από εκτέλεση κόρνερ των γηπεδούχων, ο Ντραγκόφσκι βγήκε άστοχα, ο Άκπομ πήρε την κεφαλιά και ο Έλληνας επιθετικός έδιωξε προ κενής εστίας. Μεγάλη ήταν και η ευκαιρία του Άγιαξ στο 33′. Το σουτ του Μπέργκχαους έστειλε την μπάλα στο δοκάρι των “πρασίνων”.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να “σπάσει” την πίεση των γηπεδούχων (ζήτησε και πάλι πέναλτι πάνω στον Ιωαννίδη), αλλά στο φινάλε του πρώτου μέρους είχε τον Ντραγκόφσκι να κάνει σωτήριες επεμβάσεις στις προσπάθειες του Άκπομ.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε να “πατάει” καλά με το ξεκίνημα της επανάληψης, στηριζόμενος κυρίως στους Μπακασέτα και Ιωαννίδη. Στο 56′ όμως ο Ντραγκόσφσκι χρειάστηκε να πει “όχι” σε τετ-α-τετ με τον Τέιλορ. Στο 63′ τοπ “τριφύλλι” έχασε μοναδική ευκαιρία για να σκοράρει. Ο Πάσβιρ έδιωξε το διαγώνιο σουτ του Τσέριν και στη συνέχεια ο Ίνγκασον με το κεφάλι έστειλε την μπάλα ψηλά!

Ο Ντιέγκο Αλόνσο έριξε στο ματς τους Βαγιαννίδη και Τετέ, για να κάνει πιο επιθετικό τον Παναθηναϊκό, γνωρίζοντας ότι ένα γκολ θα έστελνε το ματς στην παράταση. Απ’ την άλλη, ο Άγιαξ έδειξε να έχει το… πρώτο λόγο, με καλή κυκλοφορία μπάλας.

Τα τελευταία λεπτά του αγώνα είχαν μεγάλες συγκινήσεις. Στο 88′ ο Άγιαξ είχε δοκάρι σε υπέροχο σουτ του Γκοντς, για να έρθει στο επόμενο λεπτό ο Τετέ και να.. παγώσει το Άμστερνταμ. Ο παίκτης του Παναθηναϊκού σκοράρει με αριστερό σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή και με διπλή προσπάθεια, στέλνοντας το ματς στην παράταση!

Ο Παναθηναϊκός στάθηκε πολύ καλά στον έξτρα χρόνο, έχοντας μάλιστα και μια πολύ καλή στιγμή στο 97′, με τον Τετέ να πλασάρει μέσα από τη μεγάλη περιοχή, να γίνεται κόντρα και η μπάλα να περνά δίπλα από το δοκάρι του Πάσβιρ! Η ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο διαχειρίστηκε την κατάσταση στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης και έστειλε το ματς στα πέναλτι.

 

Ο 40χρονος τερματοφύλακας Πάσβιρ οδήγησε τον Άγιαξ στην επόμενη φάση των προκριματικών της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, με τον Αίαντα να επικρατεί 13-12 από την “άσπρη βούλα”. Ο Ντραγκόφσκι είχε δύο αποκρούσεις στις 17 εκτελέσεις των γηπεδούχων.

Η διαδικασία

1ο πέναλτι: Μαντσίνι άστοχος – απόκρουση Πάσβιρ

2ο πέναλτι: Μπεργκβάιν εύστοχος για το 1-0

3ο πέναλτι: Γερεμέγεφ εύστοχος για το 1-1

4ο πέναλτι: Φαν ντεν Μπούμεν εύστοχος για το 2-1

5ο πέναλτι: Τετέ εύστοχος για το 2-2

6ο πέναλτι: Γκοτς εύστοχος για το 3-2

7ο πέναλτι: Γεντβάι εύστοχος για το 3-3

8ο πέναλτι: Τέιλορ εύστοχος για το 4-3

9ο πέναλτι: Μλαντένοβιτς εύστοχος για το 4-4

10ο πέναλτι: Μπρόμπεϊ άστοχος – απόκρουση Ντραγκόβσκι

11ο πέναλτι: Φιλένα εύστοχος για το 4-5

12ο πέναλτι: Χέντερσον εύστοχος για το 5-5

13ο πέναλτι: Μακσίμοβιτς άστοχος – απόκρουση Πάσβιρ

14ο πέναλτι: Τραορέ άστοχος – πάνω από το δοκάρι

15ο πέναλτι: Ίνγκασον άστοχος – απόκρουση Πάσβιρ

16ο πέναλτι: Μπας άστοχος – απόκρουση Ντραγκόβσκι

17ο πέναλτι: Βαγιαννίδης εύστοχος για το 5-6

18ο πέναλτι: Γκάι εύστοχος για το 6-6

19ο πέναλτι: Ζέκα εύστοχος για το 6-7

20ο πέναλτι: Σούταλο εύστοχος για το 7-7

21ο πέναλτι: Ντραγκόβσκι εύστοχος για το 7-8

22ο πέναλτι: Πάσβιρ εύστοχος για το 8-8

23ο πέναλτι: Μαντσίνι εύστοχος για το 8-9

24ο πέναλτι: Μπεργκβάιν εύστοχος για το 9-9

25ο πέναλτι: Γερεμέγεφ εύστοχος για το 9-10

26ο πέναλτι: Φαν ντεν Μπούμεν εύστοχος για το 10-10

27ο πέναλτι: Τετέ εύστοχος για το 10-11

28ο πέναλτι: Γκοτς εύστοχος για το 11-11

29ο πέναλτι: Γεντβάι εύστοχος για το 11-12

30ο πέναλτι: Τέιλορ εύστοχος για το 12-12

31ο πέναλτι: Μλαντένοβιτς άστοχος – απόκρουση Πάσβιρ

32ο πέναλτι: Μπρόμπεϊ άστοχος – πάνω από το δοκάρι

33ο πέναλτι: Φιλένα άστοχος – απόκρουση Πάσβιρ

34ο πέναλτι: Γκάι εύστοχος για το 13-12

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις