Ο Ακης Ζήκος πλέον ασχολείται με την αθλητική οργάνωση των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, αλλά παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και λέει αφοπλιστικά: "Περιμένουμε να κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός. Ξεχωρίζει!".
Ο παλαίμαχος άσος που αποχώρησε από τις Ακαδημίες της ΑΕΚ, μίλησε για τη νέα του δραστηριότητα και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το επίπεδο της Super League.
Διαβάστε τι είπε:
-τα νέα του καθήκοντα: «Είναι κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό. Είναι διαφορετικός κόσμος, με άλλες παραστάσεις. Back to school που λέμε. Ήταν μια καινούργια πρόκληση για εμένα. Είμαι υπεύθυνος στο κομμάτι της οργάνωσης των αθλητισμού στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη.
Δεν σας κρύβω ότι ήταν κάτι αγχωτικό για εμένα, αλλά ήταν μια πρόκληση. Έχω ξαναπεί ότι είναι το πιο ωραίο από αυτά που έχω κάνει, σταματώντας το ποδόσφαιρο. Στον ιδιωτικό χώρο οι εγκαταστάσεις είναι καλύτερες όπως και το προσωπικό είναι σε καλύτερο επίπεδο. Και εγώ όμως σε δημόσιο σχολείο πήγα και ξέρω πόσο δύσκολο είναι. Τα σχολεία δεν έχουν γυμναστές για να κάνουν προπόνηση και οι γυμναστές δεν παίρνουν καλά λεφτά. Οπότε, δεν μπορούμε να μιλάμε για αθλητισμό».
-το αν θεωρεί ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση στον αθλητισμό 25 χρόνια μετά το δικό του ξεκίνημα: «Δεν μπορώ να πω ότι είναι καλύτερα, χειρότερα θα έλεγα. Χωρίς καμία δόση υπερβολής έχει σταματήσει η παραγωγή Ελλήνων ποδοσφαιριστών και αυτοί που υπάρχουν δεν παίρνουν χρόνο συμμετοχής στη χώρα μας. Δεν έχουν γίνει βελτιωτικά έργα, δεν υπάρχουν νέες εγκαταστάσεις. Πείτε ποιο έργο έγινε εκτός του Καραϊσκάκη. Εδώ διώχνουν ομάδες από τα προπονητικά τους».
-το τι θα συμβούλευε το κάθε γονιό που θέλει να οδηγήσει το παιδί του στον αθλητισμό: «Συνιστώ να πάει o γονιός το παιδί εκεί που θα του απαντήσει ο υπεύθυνος, το τί κάνουμε, πώς το κάνουμε και γιατί να το κάνουμε. Αν απαντηθούν τα ερωτήματα θα πρέπει να το πάει εκεί ο γονιός.
Θα πρέπει να έχουμε το μυαλό στο κεφάλι για να δούμε τι δυνατότητες έχει το παιδί μας. Να δούμε αν κάνει το παιδί μαζικό αθλητισμό ή πρωταθλητισμό. Έχουμε τυποποιήσει πολύ το ποδόσφαιρο. Υπάρχει η άποψη ότι μόνο με τη θεωρία θα βάλουμε γκολ, δεν γίνεται έτσι. Το παιδί δεν καλλιεργεί την φαντασία του. Είναι και σημεία των καιρών, αλλά δεν βλέπω να βελτιώνουμε το ποδόσφαιρο μας».
-τη θητεία στα τμήματα Υποδομής της ΑΕΚ: «Προσπαθήσαμε όλοι μαζί για δύο χρόνια για να βάλουμε τις βάσεις. Η κατάσταση στην ΑΕΚ πριν αναλάβει η τότε νέα διοίκηση ήταν τραγική. Θέλαμε να βάλουμε τις βάσεις, όχι μόνο για να παίξουν τα παιδιά, αλλά και για να αντέξουν. Αυτό προσπαθήσαμε και νομίζω ότι το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό. Το άσχημο είναι ότι αυτή η προσπάθεια έμεινε στη μέση. Όταν φαίνεται όμως ότι δεν μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια προσπάθεια καλό είναι να βάλεις ένα τέλος».
-τους συνεργάτες που είχε: «Οι συνεργάτες που είχα στην ΑΕΚ δώσανε ό,τι μπορούσανε για να πετύχουμε τον στόχο μας. Άλλοι λίγο, άλλοι πολύ. Όμως ο καθένας έδωσε ό,τι καλύτερο μπορούσε πάντως».
-το τι πιστεύει ότι πρέπει να έχει κάποιος για να κάνει καριέρα: «Το πρώτο που πρέπει να δούμε για να φθάσει κάποιος σε υψηλό επίπεδο είναι η νοοτροπία. Αν δεν την έχεις δεν έχεις καμία τύχη. Μετά πάει η τεχνική και τα υπόλοιπα. Φυσικά, πρέπει να έχεις και την τεχνική, αλλά πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να έχεις σωστή νοοτροπία».
-την εντύπωση που του έχει αφήσει το πρωτάθλημα μας στο ξεκίνημα του: «Παρακολουθώ λίγο επιφανειακά όλο το πρωτάθλημα και την ΑΕΚ. Δεν έχω δει πολλά παιχνίδια, λόγω έλλειψης χρόνου. Άποψη έχω πάντως. Στο πρωτάθλημα δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Ο Ολυμπιακός ξεχωρίζει και περιμένουμε πότε θα περάσει ο καιρός για να πάρει και μαθηματικά το πρωτάθλημα. Δεν ενδιαφέρει κανέναν η ποιότητα, το θέαμα. Πηγαίνει ο κόσμος στο γήπεδο και δεν βλέπει θέαμα.
Οι παίκτες λένε ευχαριστώ στον κόσμο. Στο εξωτερικό δεν γίνεται έτσι. Ο κόσμος ευχαριστεί τους παίκτες για το θέαμα που του προσφέρει. Ποιον κόσμο να ευχαριστείς, αυτόν που θα σταματήσει το παιχνίδι την επόμενη αγωνιστική. Τέλος πάντων… είναι μεγάλη κουβέντα. Δεν μπορούμε να δούμε να αλλάζουν δύο πάσες οι παίκτες. Μιλάμε για πράγματα αυτονόητα στο εξωτερικό και που πρέπει να γίνουν αυτονόητα και εδώ. Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει κάτι».