Πρόκειται για την «Σέρλοκ Χολμς του αλπινισμού», Αμερικανίδα δημοσιογράφο που τα τελευταία 50 χρόνια, αφιέρωσε την ζωή της στα Ιμαλάϊα και όσα συνέβησαν στο πιό διάσημο βουνό του πλανήτη. Η Χόλεϊ, που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 94 ετών, πήγε στο Νεπάλ το 1959 κι έκτοτε έγραψε τα πάντα σχετικά με το θρυλικό όρος, συμπεριλαμβανομένων των πολλών ατυχημάτων, αλλά και των τραγωδιών που έγιναν πρωτοσέλιδα στις τέσσερις γωνιές της υφηλίου.
«Αναπαύθηκε εν ειρήνη. Δεν ταλαιπωρήθηκε», δήλωσε σχετικά ο θεράπων ιατρός της το τελευταίο διάστημα, Πρατίβα Παντέϊ, για την Χόλεϊ, που απεβίωσε συνεπεία λοίμωξης στους πνεύμονες, σε νοσοκομείο του Κατμαντού, όπου νοσηλευόταν εδώ και μερικές ημέρες.
Οπως είναι φυσικό, σ΄ αυτά τα 50 χρόνια μόνιμης ενασχόλησης με τον αλπινισμό, η Χόλεϊ έγινε από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες ορειβασίας, ενώ παράλληλα είχε ιδρύσει την «βάση δεδομένων των Ιμαλαϊων», με σχολαστική απογραφή και καταγραφή όλων των κορυφαίων συνοδών του Νεπάλ. Κατά τη διάρκεια κάθε αναρριχητικής περιόδου, επισκεπτόταν τα ξενοδοχεία της περιοχής, για να πάρει συνέντευξη από τους ορειβάτες πριν και μετά την αποστολή τους.
Η Χόλεϊ, γεννήθηκε στο Σικάγο, στις 9 Νοεμβρίου 1923, κι εργάστηκε ως ερευνήτρια για το περιοδικό Fortune, από το 1946. Όμως, κουρασμένη από την εργασία της, αποφάσισε το 1957 ν΄ανακαλύψει τον κόσμο και από το 1959 εγκαταστάθηκε στο Νεπάλ. Εγινε ανταποκρίτρια στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ενώ από το 2014 η κορυφή των Ιμαλαϊων που βρίσκεται στα βορειοδυτικά και σε ύψος 6.182 μέτρων, φέρει το όνομα της…