Η ΔΟΕ σε συνεννόηση με την Οργανωτική Επιτροπή «Τόκιο 2020» πήραν την ιστορική απόφαση της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, επαναφέροντας με αυτό τον τρόπο την ηρεμία σε χιλιάδες αθλητές που ξαφνικά έπρεπε να διακόψουν τις προετοιμασίες τους –λίγους μήνες πριν το κορυφαίο αθλητικό «ραντεβού» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Και λέμε ιστορική απόφαση, αφού αυτή είναι η πρώτη φορά που οι τετραετείς αποστάσεις μεταξύ των θερινών Αγώνων διακόπτονται για άλλο λόγο εκτός από πόλεμο!
Click4more: Ολυμπιακοί Αγώνες: Ράκος ο Γιοσίρο Μόρι μετά την αναβολή
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν τη γιορτή του αθλητισμού, αλλά έχουν «διαταραχθεί» ξανά στο παρελθόν από ένα ιστορικό γεγονός, που έχει «σημαδέψει» τον πλανήτη. Παράλληλα, η πολιτική κατάφερε αρκετές φορές να ρίξει την… σκιά της πάνω τους.
Η έκρηξη του Βεζούβιου το 1906 οδήγησε στην ανάθεση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1908 από τη Ρώμη στο Λονδίνο, καθώς η Ιταλία διέθεσε τη χρηματοδότηση για την ανασυγκρότηση της Νάπολης.
Παρά τις χρηματοοικονομικές… καταιγίδες της μεγάλης ύφεση, που άρχισαν το 1929 και κράτησαν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1930, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες δεν επηρεάστηκαν…
Δύο Παγκόσμιοι πόλεμοι
Η τετραετία ανάμεσα σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες διεκόπη στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Οι Αγώνες του 1916 που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στο Βερολίνο, αλλά ακυρώθηκαν λόγω του Πρώτου παγκοσμίου.
Αντίστοιχα το 1940 και το 1944 ματαιώθηκαν οι αγώνες του Τόκιο και του Λονδίνου. Είναι λοιπόν η δεύτερη φορά που η ιαπωνική πρωτεύουσα εμπλέκεται σε ματαίωση – αναβολή Ολυμπιακών Αγώνων.
Μετά τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία και η Ιαπωνία δεν προσκλήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 1948. Η Σοβιετική Ένωση, παρότι προσκλήθηκε, αρνήθηκε να λάβει μέρος.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι το 1936 στο Βερολίνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες χρησιμοποιήθηκαν για πολιτική προπαγάνδα από τον Αδόλφο Χίτλερ και τους Ναζί.
Στη… σκιά του “ψυχρού” πολέμου και του “Απαρχάιντ”
Υπήρξαν επίσης τρία μεγάλα μποϊκοτάζ – του Μόντρεαλ το 1976, της Μόσχας το 1980 και του Λος Άντζελες το 1984 – αλλά κάθε φορά οι Αγώνες διεξήχθησαν κανονικά (οι δύο τελευταίοι ήταν… θύματα του «ψυχρού πολέμου»).
Οι Αγώνες του 1976 έλαβαν χώρα στο Μόντρεαλ του Καναδά και «σημαδεύτηκαν» από το μποϊκοτάζ των περισσότερων αφρικανικών χωρών εξαιτίας της παρουσίας της Νέας Ζηλανδίας. Αιτία αποτελούσε το γεγονός ότι η εθνική ομάδα ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας είχε πραγματοποιήσει τουρνουά στη Νότια Αφρική, όπου ίσχυε η πολιτική του “Απαρτχάιντ”.
Το 1980 η Μόσχα διοργάνωσε τους 22ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που σημαδεύτηκαν από το μποϊκοτάζ των ΗΠΑ και άλλων 64 χωρών που θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, το 1979.
Το 1984 στο Λος Άντζελες ήταν η σειρά της Σοβιετικής Ένωσης να.. απέχει. Την ακολούθησε η πλειοψηφία των χωρών του ανατολικού μπλοκ με την Ανατολική Γερμανία και την Κούβα
Αγώνες που… βάφτηκαν με αίμα
Το καλοκαίρι του 1968 των Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη του Μεξικού, δύο μεγάλα πολιτικά γεγονότα άφησαν το στίγμα τους. Δέκα ημέρες πριν από την τελετή έναρξης, μεξικανοί φοιτητές διοργάνωσαν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για τη χρήση κρατικών κονδυλίων για τις ανάγκες της διοργάνωσης αντί για κοινωνικά προγράμματα υπέρ των Μεξικανών.
Ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών. Οι εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των νεκρών κυμάνθηκαν από 30 έως 300, με τους αυτόπτες μάρτυρες πάντως να αναφέρουν εκατοντάδες νεκρούς. Το απίστευτο αυτό γεγονός έμεινε γνωστό ως η «σφαγή του Τλατέλολκο», από το όνομα της περιοχής όπου σημειώθηκε.
Κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Μονάχου το 1972 σημειώθηκε μία ακόμα αιματηρή επίθεση, γνωστή και ως «Σφαγή του Μονάχου» (σ.σ. σκοτώθηκαν 11 μέλη της ισραηλινής αποστολής που έπεσαν θύματα απαγωγής της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης», ένας Γερμανός αστυνομικός και πέντε από τους απαγωγείς), αλλά οι Αγώνες συνεχίστηκαν μετά από μια 34ωρη αναβολή.
Να θυμίσουμε ακόμα ότι πρόβλημα υπήρξε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και πιο συγκεκριμένα στις 28 Ιουλίου 1996, μετά την έκρηξη βόμβας στο Ολυμπιακό Πάρκο της πόλης, που άφησε πίσω 2 νεκρούς και 111 τραυματίες.
Ντόπινγκ και μεταναστευτικό και… “Ζίκα”
Όσον αφορά τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έγιναν στο Ρίο, οι Ρώσοι αθλητές αγωνίστηκαν χωρίς… σημαία, λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ που αποκαλύφθηκε. Την ίδια όμως στιγμή, η ΔΟΕ δημιούργησε μια ομάδα με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας, γύρω από το θέμα του προσφυγικού.
Αθλητές από το Νότιο Σουδάν, τη Συρία, τη ΛΔ Κονγκό και την Αιθιοπία (1) αγωνίστηκαν με σημαία τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους. Πριν την έναρξη των συγκεκριμένων Αγώνων υπήρχαν πολλά παράπονα τόσο για τη μόλυνση της περιοχής (σε αέρα και νερό), όσο και για την παραβατικότητα. Ανοιχτό ήταν όμως και το ενδεχόμενο ματαίωσης τους, λόγω του ιού Ζίκα!
Πληροφορίες από ΑΠΕ