Site icon NewsIT

Απονεμήθηκαν τα βραβεία των καλύτερων Μαραθωνοδρόμων! [video, pics]

09.11.2018 | 22:09
Απονεμήθηκαν τα βραβεία των καλύτερων Μαραθωνοδρόμων! [video, pics]

Στο πλαίσιο του 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 10 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή αθλητών από 105 χώρες όλου του κόσμου, διεξήχθη σήμερα το έκτο ετήσιο Γκαλά Βραβεύσεων των Καλύτερων Μαραθωνοδρόμων του κόσμου για το 2018 (AIMS Best Marathon Awards Gala).

Παρουσία εκλεκτών προσώπων από τον χώρο τον αθλητικό, δημοσιογραφικό και πολιτικό χώρο, πραγματοποιήθηκε απόψε (09/11) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η 6η κατά σειρά ετήσια γιορτή Βραβεύσεων της AIMS (Διεθνής Ένωση Μαραθωνίων και Αγώνων Μεγαλων Αποστάσεων), όπου βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς Έλιουντ Κιπτσόγκε και Γκλάντις Τσερόνο από την Κένυα και άλλες προσωπικότητες του χώρου για την προσφορά τους στον κλασικό αθλητισμό.

Μεταξύ άλλων την εκδήλωση τίμησαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Ιωάννης Γουλιός και φυσικά ο οικοδεσπότης πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος.

«Απόψε τιμούμε το κουράγιο και την δύναμη όσων ξεχώρισαν και όσων συμμετείχαν σε αγώνες Μαραθωνίου. Ο Μαραθώνιος Αθήνας έχει ιστορικό χαρακτήρα, έχει επηρεάσει τον αθλητισμό και την ιστορία, καθώς είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Λαμπράκη. Ολοι οι Έλληνες στηρίζουμε τον Μαραθώνιο ως σύμβολο της κατανόησης, της ειρήνης και της συνύπαρξης που ξεκινά από την γενέτειρα της Δημοκρατίας και των Ολυμπιακών αγώνων», είπε ο κ. Παππάς.

Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, είπε: «Αισθάνομαι τυχερή, διότι μπορώ να προσφέρω από την θέση μου, σε ένα παγκόσμιο γεγονός, σύμβολο της ανθεκτικότητας, της επιμονής, της δύναμης, της ειρήνης, του πολιτισμού, της δημοκρατίας. Βασικά ιδεώδη της ανθρωπότητας από τη χώρα μου, που αφορούν ολόκληρο τον κόσμο».

Ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο στον χαιρετισμό του, είπε: «Η αναγνώριση συνεπάγεται την ευθύνη και ο Μαραθώνιος στηρίζεται σε αρχές τις οποίες πρέπει να διαδίδουμε και κυρίως προς τους νέους. Χαιρόμαστε που τιμούμε τον Χορστ )σ.σ. Μίλντε) για την προσφορά του, τον άνθρωπο που ίδρυσε τον Μαραθώνιο του Βερολίνου το 1974, ο οποίος έχει γιγαντωθεί με περισσότερους από 40.000 δρομείς και έχει γίνει παγκόσμιας εμβέλειας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, τόνισε: «Η Ελλάδα, η Αττική και η Αθήνα είναι το τέλειο μέρος γι΄ αυτό το γεγονός. Είμαστε υπερήφανοι, που διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση, εδώ στον τόπο που ξεκίνησαν όλα. Το τρέξιμο αποτελεί διέξοδο και σταθερή βάση για ένα υγιέστερο τρόπο ζωής. Είναι καθήκον μας και προτεραιότητα μας να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή για το Μαραθώνιο κίνημα».

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο Αλέξης Κωστάλας, ενώ τα επιμέρους βραβεία παρουσίασαν ο κ. Μποράο, oι δημοσιογράφοι Νίκος Ευαγγελάτος και Ελενα Μπουζαλά και ο πολυνίκης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου Νίκος Πολλιάς.

Δύο θρύλοι των μεγάλων αποστάσεων, ο Ιάπωνας Χιροάκι Τσόσα και ο Γερμανός Χορστ Μίλντε, τιμήθηκαν από την AIMS με το βραβείο Συνολικής Προσφοράς. Ο Τσόσα κατείχε τη θέση του προέδρου της ΑΙMS μεταξύ του 1994 και του 2010. Είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που κατείχε κάποιος τη θέση αυτή στην 36ετή ιστορία του οργανισμού. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να βοηθά ανθρώπους στην Ιαπωνία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπήρξε ένας εξαιρετικός προπονητής αγωνισμάτων στίβου στα πρώτα χρόνια της καριέρας του και συνέχισε ως διευθυντής του παγκόσμιου αθλητισμού αγγίζοντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Κατείχε πολλές από τις υψηλότερες θέσεις στην ιαπωνική αθλητική ομοσπονδία συμπεριλαμβανομένης κι εκείνης του Γενικού Διευθυντή. Διετέλεσε επίσης διευθυντής του διάσημου Μαραθωνίου της Φουκουόκα και μέλος της IAAF και της Επιτροπής Δρομικών Αγωνισμάτων. Οι διπλωματικές του ικανότητες και ο σεβασμός που διατηρούνταν προς το πρόσωπό του σε όλο τον κόσμο σφυρηλάτησαν βαθιές, ουσιαστικές και γεμάτες σεβασμό σχέσεις μεταξύ της AIMS και της IAAF.

Από την πλευρά του, ο Μίλντε δικαιούται να βρίσκεται στο πάνθεον του δρομικού κινήματος. Η μεγαλοφυΐα, η συμπόνια και οι θρίαμβοι του μπορούν να επισκιαστούν μόνο από τη μεγάλη ταπεινότητα και την καλοσύνη του. Ίδρυσε τον Μαραθώνιο του Βερολίνου το 1974 και υπό τη διεύθυνσή του, ο αγώνας γιγαντώθηκε κι από μερικές εκατοντάδες οι δρομείς αυξήθηκαν σε περισσότερους από 40.000. Ο Μαραθώνιος του Βερολίνου έγινε και παραμένει ένα αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας. Είναι ο αγώνας των πολυάριθμων παγκόσμιων ρεκόρ που έχει προωθήσει το μήνυμα του υγιούς τρόπου ζωής σε εκατομμύρια δρομείς στη Γερμανία και σε όλο τον κόσμο.

Ο Μαραθώνιος της Λουκέρνης τιμήθηκε με τη διάκριση του Πράσινου Μαραθωνίου για το 2018. Στον Μαραθώνιο της Λουκέρνης έχει τεθεί σε εφαρμογή μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική και σχέδιο και μαζί με την ύπαρξη ενός αφοσιωμένου ατόμου διασφαλίζουν ότι τα περιβαλλοντικά μέτρα ενσωματώνονται σε όλες τις εκφάνσεις του αγώνα. Οι περιττές εκπομπές, όπως τα απόβλητα, ο θόρυβος, το νερό και η ατμοσφαιρική ρύπανση αποφεύγονται όποτε είναι δυνατόν.

Mε το  βραβείο κοινωνικής προσφοράς τιμήθηκε η διοργάνωση του Βελιγραδίου, που ανέπτυξε το πρόγραμμα “Ήρωες του Μαραθωνίου του Βελιγραδίου” το οποίο έχει αναγνωρίσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεκάδες ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων που ζουν με αναπηρίες και ξεπέρασαν τις προκλήσεις για να τερματίσουν τον αγώνα. Στόχος του προγράμματος είναι να αναγνωρίσει, να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει όσους έχουν αναπηρία να συμμετάσχουν ισότιμα σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Ο σπουδαίος Έλληνας ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς είπε τρία εμβληματικά τραγούδια που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο σύγχρονο ελληνικό μουσικό στερέωμα και ξεσήκωσε το κοινό στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής: Το «Ερωτικό (Με μια πιρόγα)» σε στίχους Άλκη Αλκαίου και μουσική Θάνου Μικρούτσικου, τον «Τσάμικο» σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι και τη σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ». Τον Μανώλη Μητσιά στο πιάνο συνόδευσε ο Νεοκλής Νεοφυτίδης και στο μπουζούκι ο Ηρακλής Ζάκας.

Από τους δύο τιμώμενους Κενυάτες αθλητές το παρών έδωσε για να παραλάβει το βραβείο της μόνο η Τσερόνο, ενώ ο Κιπσόγκε που αναδείχθηκε κορυφαίος για 4η συνεχή χρονιά, αφού κερδίζει τον τίτλο από το 2015 έστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, στο οποίο ευχαρίστησε την AIMS.

Στα εφετινά επιτεύγματα του Κιπσόγκε η AIMS αξιολόγησε τις νίκες του στους Μαραθωνίους του Λονδίνου και του Βερολίνου. Στη γερμανική πρωτεύουσα συνόδεψε τη νίκη του με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (2:01:39). Η Τσερόνο ήταν επίσης νικήτρια στο Βερολίνο στις 16 Σεπτεμβρίου με την κορυφαία επίδοση της χρονιάς στον κόσμο (2:18:11), αφού επικράτησε δύο σπουδαίων αθλητριών από την Αιθιοπία, της Ρούτι Αγκα (2:18:34) και της Τιρουνές Ντιμπάμπα (2:18:55).

Οι κάτοχοι του τίτλου από το 2013:

Άνδρες
2013 – Ουίλσον Κίπκετερ (Κένυα)
2014 – Ντένις Κιμέτο (Κένυα)
2015 – Έλιουντ Κιπσόγκε (Κένυα)
2016 – Έλιουντ Κιπσόγκε (Κένυα)
2017 – Έλιουντ Κιπσόγκε (Κένυα)
2018 – Έλιουντ Κιπσόγκε (Κένυα)

Γυναίκες
2013 – Έντνα Κίπλαγκατ (Κένυα)
2014 – Φλόρενς Κίπλαγκατ (Κένυα)
2015 – Μάρε Ντιμπάμπα (Αιθιοπία))
2016 – Τζεμίμα Σούμγκονγκ (Κένυα))
2017 – Μέρι Κεϊτάνι (Κένυα)
2018 – Γκλάντις Τσερόνο (Κένυα)

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο ΣΕΓΑΣ τίμησε με το βραβείο “ΣΕΓΑΣ για δρομείς υγείας” τέσσερα παιδιά από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αττικής, που εκπροσωπούν πάνω από 15.000 μαθητές δημοτικών σχολείων, που συμμετέχουν ετησίως σε όλα τα δρομικά γεγονότα του ΣΕΓΑΣ σε όλη την Ελλάδα.

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version