Την Παρασκευή θα... βρεθεί ο νέος ο αθλητικός νόμος στην ολομέλεια της Βουλής – Οι απαντήσεις Αυγενάκη στην κριτική
Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε ΝΠΙΔ, κύρωση του νέου καταστατικού αυτής και άλλες διατάξεις».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ολοκληρώθηκε την τετάρτη (13.11.2019), όπου ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε για όλα τα θέματα και τις ενστάσεις που υπέβαλαν τις προηγούμενες ημέρες τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι φορείς του αθλητισμού.
“Προχωρούμε με βήματα μετρημένα και σταθερά στην αντιμετώπιση της βίας, μία μάστιγα που θέλει πολλή και συστηματική δουλειά από πολλούς, αλλά και συμμετοχή και ευθύνη από όλους.
Θα αντιμετωπίσουμε τη διοικητική αναζωογόνηση των ομοσπονδιών της χώρας μας, θα αξιοποιήσουμε τους Ολυμπιονίκες της Ελλάδας, αλλά και από την άλλη θα μετεξελίξουμε την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ευέλικτο, λειτουργικό και αποτελεσματικό.
Δεν είναι νομοσχέδιο fast- track, δεν είναι πρόχειρο, δεν ήρθε με διαδικασία επείγοντος. Έχει στοιχεία τόλμης, ολιστικής προσέγγισης και διαπνέεται από πνεύμα εναρμόνισης της ελληνικής πραγματικότητας με την ευρωπαϊκή. Είναι μια πολύ σημαντική δουλειά, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και φυσικά έχει περιθώρια βελτίωσης. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος των συνεδριάσεων μας εδώ. Η σωστή εφαρμογή του μπορεί να φέρει γρήγορα θετικά αποτελέσματα. Τηρήσαμε αυστηρά τους όρους καλής νομοθέτησης.
Το πρόβλημα των προ-συνεννοημένων αγώνων είναι υπαρκτό. Ωστόσο, πρέπει να το δούμε στις πραγματικές του διαστάσεις και όχι να προβαίνουμε σε αυθαίρετες γενικεύσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε δραστικά και άμεσα. Αξιοποιούμε την καλή γνώση, την εμπειρία και τις σύγχρονες μεθόδους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο, πως δεν μένουμε σε αυτό τον τομέα μόνο την κύρωση της σύμβασης, αλλά σε συνεργασία με τις FIFA και UEFA προχωρούμε και σε άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσυνεννοημένων αγώνων το οποίο σχετίζεται άλλωστε και με τη βία.
Στο σημείο αυτό να σας επισημάνω ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα ξεκινήσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την βελτίωση του αθλητικού νόμου. Εκεί θα δούμε πολύ αναλυτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βία, με τους προσυνεννοημένους αγώνες, αλλά και την στρατηγική και το χάρτη για το μέλλον του αθλητισμού.
Οι διατάξεις που εισάγουμε για την βία η οποία συνδέεται βέβαια με τα στημένα παιχνίδια, βελτιώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο για την αντιμετώπισή της. Στόχος μας η δυνατότητα διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων στους κατόχους εισιτηρίων εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων. Έτσι, καθίσταται ευχερέστερη η ταυτοποίηση και ο εντοπισμός των εμπλεκομένων σε πράξεις βίας.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η πλήρης ονομαστικοποίηση των εισιτηρίων. Η ονομαστικοποίηση των εισιτηρίων, καθιστά ευχερέστερη την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των εμπλεκομένων σε πράξεις βίας, εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων.” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης.
Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 15/11.
Εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, τόνισε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της κύρωσης της σύμβασης Macolin, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπερψηφίσει επί τη αρχής το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας κάποιες διατάξεις αναχρονιστικές. Ο κ. Μπουρνούς ζήτησε ειδικά την απόσυρση των άρθρων 7 και 8, επισημαίνοντας ότι «ξηλώνει τα βήματα που κάναμε για τη διαφάνεια στις αθλητικές ομοσπονδίες».
Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, εμφανίστηκε θετικός στις περισσότερες διατάξεις, μεταξύ αυτών και στον περιορισμό των θητειών στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών ομοσπονδιών, υπογράμμισε όμως ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. τάσσεται κατά της θέσπισης ορίων ηλικίας, κάνοντας λόγο για «ηλικιακό ρατσισμό».
Το ΚΚΕ δια του Μανώλη Συντυχάκη εκφράστηκε αρνητικά για το σχέδιο νόμου στο σύνολό του και επιφυλάχθηκε για την οριστική θέση του στην ολομέλεια, αφού κατατεθούν και τυχόν αλλαγές από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.
Ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση έκανε λόγο για «φωτογραφική διάταξη» σε ό,τι αφορά τις θητείες και τα όρια ηλικίας και προέβλεψε ότι, εάν ψηφιστεί, οι θιγόμενοι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Τέλος, κατά του νομοσχεδίου -πλην μεμονωμένων διατάξεων- τοποθετήθηκε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα.
Μαυρωτάς: «Το όριο στις θητείες υιοθετείται ως αρχή καλής διακυβέρνησης»
«Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την διακυβέρνηση των αθλητικών θεσμών. Έχουν υιοθετηθεί δύο ψηφίσματα, όπου συμπεριλαμβάνεται το όριο στις θητείες ως αρχή καλής διακυβέρνησης». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου. Ο γ.γ.Α. υπογράμμισε ότι αντίστοιχη θέση έχει λάβει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ υπενθύμισε ότι και διεθνείς συνομοσπονδίες, όπως η FIFA, έχουν υιοθετήσει όριο στις θητείες των εκτελεστικών μελών τους.
«Η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν δώρον-άδωρον, γιατί θα άρχιζε από το 2028» ανέφερε ακόμη ο κ. Μαυρώτας, υπερασπιζόμενος τη διάταξη, βάσει της οποίας στον υπολογισμό του ορίου θητειών συμπεριλαμβάνονται και όσες χρονολογούνται πριν το παρόν νομοσχέδιο.
Μιλώντας για τη σύμβαση Macolin για τους στημένους αγώνες, ο κ. Μαυρωτάς υπογράμμισε ότι «χειραγώγηση αγώνων δεν είναι μόνο για το στοίχημα, μπορεί να υπάρξει ακόμη και σε σχολικό πρωτάθλημα, για την εξασφάλιση μορίων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια». Τόνισε ότι με την επικύωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, δίνεται η δυνατότητα δημιουργία μίας εθνικής πλατφόρμας, με στόχο την πρόληψη του φαινομένου, ενώ χαρακτήρισε απαραίτητες τις συνέργειες με τις αστυνομικές αρχές, που εισάγονται με το νομοσχέδιο.
Απαντώντας, εξάλλου, σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αποκλεισμού των γυναικών από τη διοίκηση αθλητικών ομοσπονδιών (λόγω της διάταξης περί αναστολής του άρθρου του νόμου Βασιλειάδη για την ποσόστωση φύλου), ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού διαβεβαίωσε ότι στο νεο αθλητικό νόμο θα συμπεριληφθούν διατάξεις που θα εξασφαλίζουν την ισότητα των δύο φύλων, «που όμως δεν επιτυγχάνεται υποχρεωτικά με την ποσόστωση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.