Την ανάγκη συνεργασίας όλων, προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας, επισήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου πραγματοποιείται η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.
Εισηγούμενος τις υπό ψήφιση διατάξεις, ο κ.Αυγενάκης στάθηκε κυρίως στην επαναφορά του ιδιώνυμου για ποινικά αδικήματα που αφορούν την αθλητική βία, όπως και στην αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά την αδειοδότηση, τη λειτουργία και τον έλεγχο των λεσχών φιλάθλων.
Από πλευράς αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μάρκου, κατέθεσε πρόταση για τη θέσπιση ειδικής μόνιμης επιτροπής καταπολέμησης της οπαδικής βίας στη Βουλή, καθώς και να δοθεί βάρος σε προγράμματα εκπαίδευσης στα σχολεία και προγράμματα σωφρονισμού. Εξέφρασε τη διαφωνία του με μια σειρά από διατάξεις του σχεδίου νόμου και προειδοποίησε ότι, με την καθιέρωση μίας μόνο αναγνωρισμένης λέσχης φιλάθλων ανά σύλλογο, οι οπαδοί θα διοχετευθούν σε άλλες συλλογικότητες, εκτός «ομπρέλας» της κάθε λέσχης.
Η οπαδική βία είναι μάστιγα και βαθιά ριζωμένη αντίληψη στην Ελλάδα, τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο αποκαλύπτει τη θέληση της κυβέρνησης για εφαρμογή ενός πιο αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, αλλά τα μέτρα παραμένουν αποσπασματικά. Δεν γίνεται κάθε φορά η απάντηση να είναι η αυστηροποίηση, το θέμα είναι πώς εφαρμόζεται ο νόμος, κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Πολιτική επιλογή παράδοσης του συνόλου της αθλητικής δραστηριότητας προς εμπορική χρήση, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια μετατόπισης της βίας εκτός αγωνιστικών χώρων, ώστε να διασωθεί το προϊόν και όχι οι φίλαθλοι.
Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο ειδικός αγορητής Κωνσταντίνος Μπούμπας ζήτησε έξυπνες κινήσεις στο κομμάτι της καταπολέμησης της βίας, με στόχο να αλλάξει η κουλτούρα, ενώ συμφώνησε στη θέσπιση αυστηρών και αμετάκλητων ποινών για τους παραβάτες.
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταφεύγει στην «εύκολη λύση» της αυστηροποίησης των ποινικών διατάξεων για επικοινωνιακούς λόγους, τονίζοντας ότι τα αίτια του φαινομένου της οπαδικής βίας είναι βαθύτερα
Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις διατάξεις που αφορούν τον ηλεκτρονικό αθλητισμό (e-sports), προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εθισμού της νεολαίας στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ