Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Δημήτρης Μελισσανίδης: Ο άνθρωπος που έκανε την ΑΕΚ και πάλι πρωταθλήτρια και έφτιαξε την «OPAP Arena»

Δημήτρης Μελισσανίδης: Ο άνθρωπος που έκανε την ΑΕΚ και πάλι πρωταθλήτρια και έφτιαξε την «OPAP Arena»
Eurokinissi

Ένα “αντίο” που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ειδήσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου, τα τελευταία χρόνια. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης αφήνει την ΑΕΚ στα χέρια του Μάριου Ηλιόπουλου, έχοντας επαναφέρει την ομάδα στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου και πετύχει την δημιουργία της “OPAP Arena”, μετά από τεράστια προσπάθεια.

Ιστορική στιγμή για τα διοικητικά της ΑΕΚ. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Ένωση και την παραδίδει στα χέρια του εφοπλιστή, Μάριου Ηλιόπουλου.

Αυτός ο… καπνός, είχε φωτιά. Οι φήμες που κυκλοφορούσαν τα τελευταία 24ωρα αποδείχθηκαν υπαρκτές και ο Δημήτρης Μελισσανίδης -με προσωπική δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕΚ- ανακοίνωσε πως παραχώρησε τις μετοχές στον εφοπλιστή, κ. Μάριο Ηλιόπουλο.

“Συγχωρήστε με, αλλά το δικό μου ταξίδι έφτασε στον τελικό του προορισμό” αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του προς τον κόσμο της ΑΕΚ ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων πως παραδίδει μια ομάδα, οικονομικά ισχυρή και που δεν έχει ανάγκη κανέναν.

ÅÃÊÁÉÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÃÇÐÅÄÏÕ ÔÇÓ ÁÅÊ “OPAP ARENA”×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ / EUROKINISSI)

Με όσα πέτυχε στην ΑΕΚ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης κατάφερε να βάλει το όνομά του -στη συνείδηση των οπαδών της ομάδας, τουλάχισοτν δίπλα σε αυτό του Λουκά Μπάρλου, αν όχι και στην… κορυφή. 11 χρόνια μετά την τρίτη και πιο επιτυχημένη θητεία του στη διοίκηση του συλλόγου, ο “Τίγρης” αφήνει την Ένωση σε μια ισχυρή θέση.

Θητεία κατά την οποία άρχισε η κατασκευή και ολοκληρώθηκε η αποπεράτωση του νέου γηπέδου της, ενώ σε αγωνιστικό επίπεδο η ΑΕΚ, προερχόμενη από τα “αλώνια” της Γ’ Εθνικής, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα Ελλάδας, ενώ επέστρεψε στους ομίλους του Champions League.

Τα σερί πρωταθλήματα και η πώληση στον Τροχανά

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ανέλαβε το 1992 την ΑΕΚ, όταν έγινε ιδιοκτήτης μαζί με τον Γιάννη Καρρά και πρόεδρος του συλλόγου. Την επόμενη χρονιά πρόεδρος ήταν ο Καρράς και επέστρεψε πάλι στην προεδρία της ΑΕΚ το 1994 για να αποχωρήσει τελικώς και από την ιδιοκτησία το 1995. Τι είχε καταφέρει τότε η Ένωση επί ημερών του; Να πάρει δύο πρωταθλήματα, αυτά του 1993 και του 1994 και να παίξει… μπαλάρα, υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Γιάννης Καρράς έβαλαν το όνομά τους στο “πάνθεον” των μεγάλων διοικητικών ηγετών της ΑΕΚ, με την Ένωση να γίνεται η πρώτη ομάδα που συμμετείχε σε ομίλους του Champions League. Η προσπάθεια της Ευρώπης είχε κόστος μια κακή πορεία στο πρωτάθλημα, ενώ στο τέλος της σεζόν, μετά την άδικη ήττα από τον Παναθηναϊκό στον τελικό Κυπέλλου με το ανύπαρκτο πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε ο Κριστόφ Βαζέχα, το διοικητικό δίδυμο παραχώρησε τις μετοχές του στον επιχειρηματία Μιχάλη Τροχανά.

Το μάνατζμεντ και το ιστορικό ταξίδι στο Βελιγράδι

Την περίοδο 1998 – 1999 ανέλαβε το μάνατζμεντ της ομάδας, υπό την ιδιοκτησία της ENIC Group. Η κορυφαία του στιγμή στην ΑΕΚ, ήταν εξωαγωνιστική. Φυσικά, μιλάμε για το ταξίδι της Ένωσης στο εμπόλεμο Βελιγράδι, για το ιστορικό φιλικό με την Παρτιζάν.

Ο Μελισσανίδης ανέλαβε τον σχεδιασμό της ομάδας, για την επόμενη σεζόν, αλλά τα “έσπασε” τελικά με την Ένωση και αποχώρησε από την ομάδα, για να ακολουθήσει και ο αποκλεισμός της από την ΑΙΚ Στοκχόλμης στα προκριματικά του Champions League.

Υποβιβασμός, “σωτηρία” και επιστροφή στα “σαλόνια” και τους τίτλους

“Μπαίνω εγγυητής και μπροστάρης” είχε πει ο Δημήτρης Μελισσανίδης το καλοκαίρι του 2013 στο Τατόι προς όλη την “οικογένεια” της ΑΕΚ, αναλαμβάνοντας την ομάδα μετά τον αγωνιστικό της υποβιβασμό στη Β’ Εθνική και την απόφαση πτώχευσης της ομάδας που την οδήγησε στη Γ’ Εθνική, με τη διαγραφή των χρεών της.

Η συνέχεια ήταν δύσκολη, αλλά και ένα τεράστιο “στοίχημα” το οποίο ο Δημήτρης Μελισσανίδης το κέρδισε. Η ΑΕΚ επέστρεψε στα “μεγάλα σαλόνια” του ποδοσφαίρου και στις κατακτήσεις τίτλων.

Η ΑΕΚ κατέκτησε τον τίτλο της Super League για τη σεζόν 2017-18 και επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο την επιστροφή της στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, την οποία είχε προαναγγείλει από το ξεκίνημα της μεγάλης της προσπάθειας το 2013.

Η σεζόν 2022-23 ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά με την κατάκτηση του πρώτου νταμπλ μετά από 45 χρόνια! Η κορυφαία στιγμή του Δημήτρη Μελισσανίδη -και παράλληλα μεγαλύτερη μάχη που έδωσε για τους “κιτρινόμαυρους”- ήταν η δημιουργία της OPAP Arena (έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κατάκτηση του νταμπλ).

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έβαλε την “υπογραφή” του στη δημιουργία του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, το οποίο εγκαινίασε ο ίδιος -συγκινημένος- στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Ένα έργο ζωής που θα γράψει για πάντα με “χρυσά γράμματα” το όνομά του στην ιστορία και την ομάδα της ΑΕΚ.

Η αποχώρηση “βόμβα”

Έπρεπε να βρω την κατάλληλη στιγμή! Να αποχωρήσω από την ΑΕΚ, τη στιγμή που θα είχα υλοποιήσει την προ 11 ετών υπόσχεσή μου για μία ΑΕΚ πανίσχυρη, που δεν θα έχει ανάγκη κανέναν Μελισσανίδη. Μία ΑΕΚ οικονομικά αυτόνομη, για πρώτη φορά στην ιστορία της, την οποία αφήνω σε πολύ καλά χέρια.Μία ΑΕΚ με τα τείχη της και πάλι ψηλά. Ανέφερε ο Δημλήτρης Μελισσανίδης -μέσω ανακοίνωσης- το μεσημέρι της Δευτέρας (10.06.2024) παραδίδοντας την ομάδα στον εφοπλιστή Μάνο Ηλιόπουλο και κλείνοντας οριστικά τον ιδιοκτησιακό του “κύκλο” στη μεγάλη του αθλητική αγάπη.

ΦΩΤΟ: Eurokinissi

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις