Site icon NewsIT

Εμμανουήλ Καραλής: Το γελαστό παιδί που νίκησε κατάθλιψη, ρατσισμό και έφτασε στο χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο

06.08.2024 | 06:11
(AP Photo/David Goldman

Emmanouil Karalis, of Greece, reacts after clearing an attempt during the men's pole vault final at the 2024 Summer Olympics, Monday, Aug. 5, 2024, in Saint-Denis, France. (AP Photo/David Goldman)

Ο Εμμανουήλ Καραλής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, με τον Έλληνα πρωταθλητή να δείχνει ότι τίποτα στην ζωή δεν είναι ακατόρθωτο. Από τα προσωπικά προβλήματα, τις ρατσιστικές επιθέσεις και την κατάθλιψη, στην παγκόσμια καταξίωση.

Ο Εμμανουήλ Καραλής αποτελεί ένα από τα πιο αγαπητά μέλη της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον «Μανόλο», όπως είναι το παρατσούκλι του, πέρα από ένα εξαιρετικό αθλητή, να αποτελεί ένα άνθρωπο κόσμημα, ο οποίος φροντίζει συνεχώς να είναι χαρούμενος και να σκορπά τη θετική του ενέργεια σε όλους.

Στα 24 του χρόνια, ο Καραλής θεωρείται παιδί θαύμα, με τον ίδιο να έχει στην κατοχή του το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ, αφού έχει καταφέρει να σημειώσει άλμα στα 5,93μ, έχοντας θέσει ως στόχο να ξεπεράσει τα 6μ, μια επίδοση που δεν αποκλείεται να καταφέρει να σημειώσει στο άμεσο μέλλον. Το είπε άλλωστε στις δηλώσεις του μετά την κατάκτηση του χάλκινου Ολυμπιακού μεταλλίου: είναι θέμα χρόνου! 

Το βράδυ της 5η Αυγούστου θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του. Όχι μόνο στη δική του, αλλά κυρίως σε αυτή: Είναι το βράδυ που ο Εμμανουήλ Καραλής έγινε Ολυμπιονίκης. Χάλκινος Ολυμπιονίκης, με άλμα στα 5.90μ., σε έναν αγώνα που ο σπουδαίος Μόντο Ντουπλάντις κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με άλμα στα 6.25μ.!

 

 

Ο Εμμανουήλ Καραλής έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα, με τον πατέρα του να είναι από τον Πύργο Ηλείας, ενώ η μητέρα του από την Ουγκάντα. Μάλιστα έχει και μια δίδυμη αδερφή, την Αγγελική. Παράλληλα εκτός από τον αθλητισμό αυτό που λίγοι ξέρουν είναι ότι ο «Μανόλο» διαθέτει τη δική του σειρά ρούχων και σπουδάζει marketing.

Ωστόσο πίσω από τις εξαιρετικές του επιδόσεις στον στίβο, αλλά και τον πολύ χαρούμενο χαρακτήρα του, κρύβεται μια αρκετά δύσκολη και επίπονη ιστορία, από την οποία ο Καραλής βγήκε νικητής.

Η περιπέτεια με την κατάθλιψη

Το 2022 ο Εμμανουήλ Καραλής αποφάσισε να αποσυρθεί προσωρινά από τα γήπεδα, προκειμένου να δώσει μια δική του προσωπική μάχη. Τον Αύγουστο του 2022 ο «Μανόλο» με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο instagram, γνωστοποίησε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία θέλει να ξεπεράσει.

«Μετά από έναν τραυματισμό που είχα κατά τη διάρκεια της σεζόν του κλειστού στίβου, ακολούθησε μια σειρά περιστατικών τα οποία κατάφεραν να μειώσουν πλήρως το ηθικό μου.

Για πρώτη φορά φέτος έπαθα κρίση πανικού που με έκανε να βυθιστώ στο άγχος και την κατάθλιψη για αρκετό καιρό. Πίεσα τον εαυτό μου πολύ σκληρά για να αντιστρέψω αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό έκανε τα πράγματα χειρότερα και δυστυχώς ο “κακός” Μανόλο κυριάρχησε και ανέλαβε.

Αναγκάστηκα να συνεχίσω τη σεζόν και να προσπαθώ να είμαι θετικός και να απολαμβάνω κάθε αγώνα όπως κάνω αλλά πάντα ένιωθα χαμένος και ακινητοποιημένος. Είμαι κουρασμένος και νιώθω εντελώς εξαντλημένος.

Τελειώνω τη σεζόν μου εδώ. Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω και να κάνω ένα διάλειμμα για να πάρω πίσω το χαμόγελό μου» ανέφερε σε ένα συγκινητικό μήνυμα.

Ωστόσο ο Καραλής δεν το έβαλε κάτω. Με την στήριξη της οικογένειας του, κατάφερε να υπερβει το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχει συναντήσει μέχρι σήμερα, με τον ίδιο να βγαίνει αλώβητος και πιο δυνατός από όλη αυτή την περιπέτεια.

Κι αυτό ήταν το πρώτο που είπε στις δηλώσεις του μετά την κατάκτηση του μεταλλίου: μην τα παρατάτε! Ένα παιδί που δέχτηκε ρατσιστικές επιθέσεις για το χρώμα του δέρματός του, για τα μαλλιά του, για τον τρόπο του. Ένα παιδί που βυθίστηκε στην κατάθλιψη. Ένα παιδί που δεν τα παράτησε… 

Η φιλία με τον Μίλτο Τεντόγλου

Ο Εμμανουήλ Καραλής είναι καλός φίλος με τον Μίλτο Τεντόγλου. Οι δυο αθλητές μένουν στο ίδιο δωμάτιο στο Ολυμπιακό χωριό και έχουν εξαιρετικές σχέσεις. Αρκετές φορές μάλιστα ο ένας ανεβάζει φωτογραφίες και video με τον άλλο, έχοντας δημιουργήσει ένα τρομερό δίδυμο. 

Άλλωστε μπορεί να αγωνίζονται σε άλλο αγώνισμα, ωστόσο και οι δυο είναι αθλητές στίβου με τα κοινά τους ενδιαφέροντα να είναι αρκετά. 

Το μέλλον

Όλα αυτά φυσικά αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον, καθώς ο Καραλής βρίσκεται μόνο στην αρχή, με τον ίδιο να έχει ταβάνι του τον… ουρανό. Ο 24χρονος αθλητής έχει καταφέρει αρκετά πράγματα μέχρι στιγμής, ωστόσο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Κάπως έτσι ο Καραλής αναμένεται να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί και να αγωνίζεται σε κορυφαίο επίπεδο, με σκοπό να κατακτά συνεχώς μετάλλια και να καταρρίπτει ρεκόρ. Άλλωστε όπως λέει και το αγαπημένο του μότο: «Fly Manolo, fly».

Ο Εμμανουήλ Καραλής με… αριθμούς

2024 – 2ος 5,87 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Ρώμη
2024 – 3ος 5,85 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Γλασκόβη
2023 – 2ος 5,80 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Κωνσταντινούπολη
2022 – 13ος 5,50 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Μόναχο
2022 – 22oς 5,50 μ. πρ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Γιουτζίν
2021 – 4ος 5,80 μ. Ολυμπιακοί Αγώνες, Τόκιο
2021 – 2ος 5,65 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, Ταλίν
2019 – 15ος 5,60 μ. πρ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Ντόχα
2019 – 2ος 5,60 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, Γκέβλε
2019 – 4ος 5,65 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Γλασκόβη
2018 – 5ος 5,80 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Μπέρμιγχαμ
2017 – 11ος 5,55 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Βελιγράδι
2016 – 1ος 5,45 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Π/Κ, Τιφλίδα
2016 – 4ος 5,40 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε/Ν, Μπίντγκοζ
2015 – 3ος 5,20 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Π/Κ, Κάλι.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version