Αθλητικά

Ενόργανη γυμναστική: Νέες καταγγελίες αθλητριών για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση

Δεν έχουν τέλος οι σοκαριστικές καταγγελίες στην ελληνική ενόργανη γυμναστική για προπονητές που κακοποιούσαν σωματικά και αθλητικά κοπέλες και αγόρια.

Η Μαρία Παπαδάκου συγκλόνισε με όσα εκμυστηρεύτηκε στο MEGA. Η αθλήτρια έζησε τον εφιάλτη στα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, πέφτοντας θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον προπονητή της Εθνικής ομάδας της ενόργανης όταν ήταν μόλις 14 ετών.

Η εισαγγελική έρευνα για όσα έχουν καταθέσει αθλητές της ενόργανης έχει ξεκινήσει εδώ και 8 μήνες. Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο άνθρωπος που κατήγγειλε η Μαρία Παπάκου είναι εν ενεργεία προπονητής, όπως και αρκετοί άλλοι για τους οποίους έγιναν καταγγελίες την περασμένη χρονιά.

Μια πρώην αθλήτρια, η Μάγδα (δεν θέλησε να πει το επώνυμό της) μίλησε επίσης για όσα βίωσε σε τρυφερή ηλικία.

«Στα 14 μου ήρθε ένας νέος προπονητής που είχε τη φήμη πως είναι άγριος. Κάποια στιγμή άρχισαν σε μένα κάποιες περίεργες κινήσεις που μου χτυπούσαν το καμπανάκι. Την ώρα της προθέρμανσης με έβαζε ανάσκελα με τα πόδια ανοιχτά και έτριβε τους μηρούς μου εσωτερικά φτάνοντας μέχρι τα γεννητικά μου όργανα με τη δικαιολογία ότι έτσι θα βελτιώσει την ευλυγισία μου. Επίσης συνήθιζε να μας λέει να ξεκουραζόμαστε μόνο όταν καθόμαστε πάνω του, γιατί εκεί είναι ο… θρόνος μας. Επίσης μας έλεγε ‘όταν είστε αδιάθετες να έρχεστε για να ξέρω πότε έχετε τα ζουμάκια σας και να σας προσέχω όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα’.

Με έχει αρπάξει από τα μαλλιά, με σήκωσε από το πάτωμα και με έκανε σβούρες. Ήθελε με κάποιον τρόπο να μας ταπεινώσει, να μας κάνει να νιώσουμε άσχημα και να ντραπούμε. Μίλησα στους γονείς μου, έγινε ένα συμβούλιο γονέων και ο προπονητής αποχώρησε από την ομάδα», τόνισε και πρόσθεσε πως αργότερα ο ίδιος προπονητής δούλεψε ως καθηγητής ΤΕΦΑΑ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης!

Η Βάσω Τσαβδαρίδου, πρώην πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, που βίωσε κακοποιητικές συμπεριφορές δήλωσε στην εκπομπή “Χαμογέλα και πάλι”: «Έφαγα πολύ ξύλο από τους προπονητές μου στη γυμναστική. Έτρωγαν ξύλο αθλήτριες από 6 ετών μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φοβόμουν να μιλήσω στους γονείς μου για να μη με απομακρύνουν από το άθλημα». Παράλληλα, για τις καταγγελίες που έγιναν για τέτοιες συμπεριφορές, αλλά και για σεξουαλική κακοποίηση ανέφερε: «Πολλές αθλήτριες δέχτηκαν απειλές για να μην προχωρήσουν σε καταγγελίες. Έχει παραγραφεί το αδίκημα και το γνωρίζουμε, αλλά περιμένουμε μια ηθική δικαίωση».

Η Σοφία Πήδουλα, πρώην πρωταθλήτρια, τόνισε στην ίδια εκπομπή: «Δεν είναι μόνο 27 οι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί στο χώρο της ενόργανης. Τόσες είναι μόνο οι καταγγελίες. Είμαστε 120 άτομα. Κάποιοι άλλοι για προσωπικούς λόγους δεν θέλησαν να προσυπογράψουν τις καταγγελίες. Η ομοσπονδία προκαλεί με τις τοποθετήσεις της και λέει πως θέλουμε να ρίξουμε σκιές στο άθλημα, αλλά εμείς θέλουμε να ρίξουμε φως. Τις σκιές τις ρίχνουν αυτοί που καλύπτουν ανθρώπους που κακοποιούν παιδιά. Ο άνθρωπος που με κακοποίησε επί 28 χρόνια κλωτσάει και βρίζει παιδιά».

Τι απαντάει η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία

Ο κ. Γιάννης Μούτλιας, νομικός σύμβουλος Ε.Γ.Ο., τόνισε πως η Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1996 και δεν υπάρχουν καταγγελίες που να προηγούνται αυτής της ημερομηνίας. Μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 υποστήριξε πως δεν υπήρχε κάποια καταγγελία από αθλητές, πρώην αθλητές και γονείς.

«Αντιθέτως είχαμε πολλές αναφορές, γιατί δεν συνεχίζουν τα παιδιά στις εθνικές ομάδες ή γιατί αποχαρακτηρίστηκαν από τα κέντρα υψηλών επιδόσεων», είπε.

Ο κ. Μούτλιας υποστηρίζει πως δεν υπήρχε γενική καταγγελία, αλλά μόνο ατομικές καταγγελίες και ανυπόγραφες, με τον κύριο Αδαμίδη να τονίζει πως στην πρώτη καταγγελία αναφέρονται όλες οι κακοποιητικές συμπεριφορές των προπονητών.

Λευτέρης Αυγενάκης: «Ακόμα κι αν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα, δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε»

Για ένα ντόμινο γεγονότων που ακολούθησαν μετά την γενναία καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου έκανε λόγο ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Στα χέρια του έφτασαν 26 καταγγελίες και αμέσως διετάχθη έρευνα.

«Υπάρχει αδυναμία και ανυπαρξία των μηχανισμών του θεσμικού πλαισίου, ειδικά για το θέμα του αθλητισμού. Εγώ θλίβομαι, αλλά και χαίρομαι. Θλίβομαι για όλα αυτά που ακούω, αλλά χαίρομαι που ανοίγουν στόματα. Χειριζόμαστε αυτές τις υποθέσεις για να λάμψει η αλήθεια. Είναι θλιβερά περιστατικά, αλλά έχουν γίνει. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε το αθλητικό οικοδόμημα πιο ισχυρό για τους αθλητές και τις αθλήτριες που έρχονται», είπε ο κ. Αυγενάκης.

«Ακόμα κι αν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε, γιατί αφορούν εν ενεργεία προπονητές. Πρέπει να δώσουμε δύναμη στη φωνή των αδυνάτων. Θεωρώ ότι όλη αυτή η ιστορία όταν γίνεται με σωστό τρόπο κινητοποιεί και ενημερώνει για αυτό το θέμα. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξεχάσουμε το οτιδήποτε. Έχουμε υποχρέωση ηθική απέναντι στην αθλητική οικογένεια της χώρας μας», κατέληξε.

Αθλητικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Αθλητικά: Περισσότερα άρθρα