Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Έντιν Τέρζιτς: Ο οπαδός της Ντόρτμουντ που έγινε προπονητής και το έργο του στους Βεστφαλούς

Έντιν Τέρζιτς: Ο οπαδός της Ντόρτμουντ που έγινε προπονητής και το έργο του στους Βεστφαλούς

Ο Έντιν Τέρζιτς αποτελεί ένα από τους κορυφαίους ανερχόμενους προπονητές στην Ευρώπη, με τον 41χρονο τεχνικό στα δυο πρώτα του χρόνια στον πάγκο της Ντόρτμουντ να έχει δείξει τρομερά δείγματα γραφής.

Ο Έντιν Τέρζιτς οδήγησε την Μπορούσια Ντόρτμουντ στον τελικό του Champions League, με τους Βεστφαλούς παρά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, να μην καταφέρνουν να κατακτήσουν το τρόπαιο.

Ωστόσο ο ίδιος στη δεύτερη μόλις σεζόν του στο «Signal Iduna Park» έχει καταφέρει να δείξει αρκετά ωραία πράγματα, με την Ντόρτμουντ να έχει διεκδικήσει το πρωτάθλημα Γερμανίας τη σεζόν 2022/23, το οποίο έχασε στην ισοβαθμία, αλλά και να συμμετάσχει σε ένα τελικό Champions League.

Και μπορεί τα παραπάνω να φαίνονται απλά, ωστόσο ο σύλλογος της Βεστφαλίας είχε να ζήσει παρόμοια πράγματα από εποχές Γιούργκεν Κλόπ.

Ιδιαίτερη είναι η ιστορία του μόλις 41χρονου Γερμανού, ο οποίος αποτελεί οπαδό της Μπορούσια και μάλιστα κατάφερε όχι μόνο απλά να δουλέψει στον σύλλογο, αλλά να γίνει και ο head coach της ομάδας.

Ο Τέρζιτς ξεκίνησε ως σκάουτερ στους Βεστφαλούς, με τον ίδιο αργότερα να αναλαμβάνει χρέη βοηθού προπονητή στις Κ19, Κ17 και ομάδα νέων της Ντόρτμουντ, προτού αποχωρήσει από τον σύλλογο για την Μπεσίκτας.

Εκεί αποτέλεσε βοηθό προπονητή του Σλάβεν Μπίλιτς για δυο χρόνια, με τον Τέρζιτς στην συνέχεια να έχει τον ίδιο ρόλο σε πιο απαιτητικό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα την Γουέστ Χαμ.

Ωστόσο η αγάπη του για την Ντόρτμουντ, τον οδήγησε ξανά στον σύλλογο της καρδιάς του, πρώτα με την ιδιότητα του βοηθού προπονητή και στη συνέχεια για ένα μικρό διάστημα ως πρώτος προπονητής, με τον ίδιο να οδηγεί την ομάδα στην κατάκτηση του Κυπέλλου της σεζόν 2020-21.

Παρά την απομάκρυνση του από τον πάγκο του συλλόγου για ένα χρόνο, η διοίκηση του club πήρε την απόφαση πως ο Τέρζιτς πρέπει να πάρει τα κλειδιά της ομάδας, με τους ιθύνοντες της Ντόρτμουντ να βλέπουν στο πρόσωπο του, τον κατάλληλο άνθρωπο για να οδηγήσει τους Βεστφαλούς.

Κάπως έτσι ο Τέρζιτς που από τη σεζόν 2022/23 βρίσκεται στο τιμόνι των «κιτρινόμαυρων» έχει καταφέρει να δείξει σημαντικό έργο στην Μπορούσια, με τον ίδιο να έχει φτάσει σε ένα τελικό Champions League, αλλά και κοντά στο πρωτάθλημα, το οποίο έχασε με εφιαλτικό τρόπο στην ισοβαθμία, κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου.

Παρόλα αυτά ο ίδιος στα 41 του χρόνια μαζεύει εμπειρίες που απαιτεί να έχει ένα προπονητής και το σίγουρο είναι ότι μπορεί να διαπρέψει και να συνδέσει το όνομα του με τον σύλλογο, όπως έκανε ο Γιούργκεν Κλοπ.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις