Ο Μίμης Παπαϊωάννου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών και βύθισε στο πένθος το ελληνικό ποδόσφαιρο, με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να λέει το δικό της αντίο στον θρύλο της ΑΕΚ, αλλά και της Εθνικής Ελλάδας.
Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η ΕΠΟ εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Μίμη Παπαϊωάννου, τον οποίο αποθεώνει για τη συμβολή του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η ανακοίνωση της ΕΠΟ
«Το ελληνικό ποδόσφαιρο πενθεί για τον χαμό του Μίμη Παπαϊωάννου. Ο πρόεδρος Παναγιώτης Μπαλτάκος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.
Ο Μίμης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, έφυγε σε ηλικία 81 ετών, αφού αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.
Αγωνίστηκε ως μεσοεπιθετικός, διέθετε πολύ καλή τεχνική και ήταν εξαιρετικός σκόρερ με χαρακτηριστικό του το μεγάλο άλμα και την ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι. Κυρίως όμως ο Παπαϊωάννου ήταν ένας μεγάλος ηγέτης, ενώ παράλληλα διακρίθηκε για το ήθος και την ταπεινότητά του.
Γεννήθηκε το 1942 στη Νέα Νικομήδεια της Ημαθίας. Από εκεί ξεκίνησε ως παιδί τη σπουδαία καριέρα του και το 1952 μεταπήδησε στη Βέροια. Το 1962 μετεγγράφη στην ΑΕΚ της οποίας έμελλε να γίνει ο εμβληματικός αρχηγός και ηγέτης. Με 249 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ΑΕΚ, με την οποία κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (1963, 1968, 1971, 1978, 1979) πρωταθλήματα και 3 κύπελλα (1964, 1966, 1978). Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 1964 και το 1966. Επίσης πρωταγωνίστησε στην πορεία της ως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1968-69 και στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA το 1977.
Είχε σημαντικότατο και ηγετικό ρόλο στην Εθνική ομάδα, στην οποία αγωνίστηκε 61 φορές και σημείωσε 20 γκολ με το εθνόσημο. Διετέλεσε επίσης μέλος του προπονητικού team της “γαλανόλευκης”.
Το 2000 αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα. Το 1965 η Ρεάλ Μαδρίτης κατέθεσε πρόταση για την απόκτησή του, ωστόσο η ΑΕΚ αρνήθηκε να τον παραχωρήσει.
Ήταν ακόμη καλλίφωνος, συνεργάστηκε για ένα διάστημα με τον Στέλιο Καζαντζίδη και είναι εκείνος που τραγούδησε τον επίσημο ύμνο της ΑΕΚ που ακούγεται ως σήμερα στους αγώνες της ομάδας.
Θα μείνει αξέχαστος σε όλους μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».