Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Εθνική μπάσκετ: «Να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε έτοιμοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες» δηλώνει ο Ηλίας Καντζούρης

Εθνική μπάσκετ: «Να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε έτοιμοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες» δηλώνει ο Ηλίας Καντζούρης

Ο Ηλίας Καντζούρης, εκ των συνεργατών του Βασίλη Σπανούλη στην Εθνική Ελλάδας μπάσκετ, «φιλοξενήθηκε» στην εκπομπή «Άμεσο Ριπλέι» του EOK WebRadio.

Ο Ηλίας Καντζούρης μίλησε για την παρουσία της Εθνικής Ελλάδας μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και εξέφρασε τη σιγουριά του ότι η γαλανόλευκη θα είναι απόλυτα έτοιμη στο μεγάλο ραντεβού του καλοκαίριου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την προετοιμασία ενόψει του Προολυμπιακού: «Στις εθνικές ομάδες πρέπει να πας σε προετοιμασίες που δε μπορείς να παρέμβεις πολύ μπασκετικά. Έτσι όπως ήταν η φιλοσοφία του κόουτς έπρεπε να βάλουμε λίγα και καλά πράγματα που θα ήταν λειτουργικά και το κάναμε.

Τίποτα δεν έχει σημασία αν οι παίκτες δεν έχουν έρθει με την κατάλληλη προσέγγιση, τη θέληση να συνεργαστούν όλοι μαζί και να μπορέσει η Εθνική να κάνει πράγματα, όμως οι αθλητές ανταποκριθήκαν στο 200%. Υπήρχε ένα εκπληκτικό κλίμα απ’ την πρώτη μέρα, ήταν όλοι στην ίδια “σελίδα” και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είδαμε μέσα στις τέσσερις γραμμές».

Για τις δηλώσεις του κόουτς Σπανούλη ότι η Εθνική είναι μια ομάδα που φοβάται… να χάσει: «Αυτό που είπε ο κόουτς είναι το “Α” και το “Ω”. Αν μπαίνει κάποιος μέσα και έχει στο μυαλό του τις αρνητικές σκέψεις, τις περισσότερες φορές αυτό επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. Αν υπάρχει κάτι μεγάλο σε αυτήν την ομάδα είναι η θετική ενέργεια και η πίστη, ότι κάνουμε κάτι όλοι μαζί, είμαστε στην ίδια “σελίδα”, έχουμε στόχο να εκπροσωπήσουμε τη πατρίδα μας και τη χώρα μας. Τα παιδιά βοήθησαν στο μέγιστο έτσι ώστε όλα όσα είχε ο κόουτς Σπανούλης στο μυαλό του να μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα μέσα στο παρκέ».

Για το ότι αυτή η Εθνική δεν κάνει τα ματς… θρίλερ: «Καταρχάς, είναι πάρα πολύ σημαντική η προσέγγιση, η κουλτούρα που θέλει να φέρει ο κόουτς και όλοι συμπραχτήκαμε από πίσω η Εθνική. Επειδή μιλάμε για μια λεπτομέρεια που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτική στο θέμα της αμυντικής προσέγγισης. Σε όλα μας τα παιχνίδια ήμασταν πάρα πολύ συνεπείς αμυντικά.

Μια ομάδα που προσεγγίζει έτσι τα ματς, ακόμη και στην όχι τόσο καλή επιθετική μας μέρα, υπάρχουν τεράστιες πιθανότητες να διεκδικήσει τη νίκη γιατί διαθέτουμε την ποιότητα. Το σημαντικότερο είναι να πείσεις τους παίκτες ότι αυτό το σχέδιο είναι το σχέδιο που θα τους φέρει αποτελέσματα, νίκες, διακρίσεις. Θεωρώ ότι οι παίκτες είδαν και θεώρησαν ότι πραγματικά πρέπει να λειτουργήσουμε πλέον ίσως με κάπως διαφορετικό στυλ παιχνιδιού απ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια.

Προσεγγίζοντας τα ματς αμυντικά βρήκαμε καλό ρυθμό στην επίθεση. Τα καλά μας ποσοστά προήλθαν απ’ την αυτοπεποίθηση που είχαν τα παιδιά, η οποία προήλθε απ’ το αμυντικό κομμάτι».

Για τα καλά ποσοστά της ομάδας απ’ το τρίποντο: «Για εμάς σαν προπονητικό επιτελείο ήταν πάρα πολύ σημαντικό κάτω από ποιες προϋποθέσεις δημιουργούνται αυτά τα σουτ. Θέλαμε να δημιουργηθούν μέσα από μια πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας, ουσιαστικά να δημιουργήσουμε το πλεονέκτημα. Τα περισσότερα σουτ μας ήταν υπό καλές προϋποθέσεις. Ένα τέτοιο σουτ είναι πάρα πολύ καλό, μπει δε μπει, γιατί ουσιαστικά κρατάει σε ρυθμό όλη την ομάδα. Αυτό ήταν το σκεπτικό. Σουτάραν όλοι εξαιρετικά και αναμένουμε και ανάλογη συνέχεια».

Για τον όμιλο της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Είναι εξαιρετικά δυνατός, αλλά όλοι έχουμε την πεποίθηση ότι θα είμαστε πάρα πολύ δυνατοί. Θα πάμε εκεί έχοντας στο μυαλό μας ότι έχουμε μια ευκαιρία ζωής να κάνουμε κάτι που θα το θυμόμαστε για πάντα. Δε θέλουμε να λέμε μεγάλα λόγια. Έχουμε μπροστά μας ένα χρονικό διάστημα που θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποια πράγματα παραπάνω μπασκετικά.

Πρέπει να έχουμε την υγεία μας και να πάμε εκεί προκειμένου να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μιλάμε για πραγματικά εξαιρετικές ομάδες και εξαιρετικά ρόστερ, αλλά και αυτοί πρέπει να προβληματιστούν απέναντί μας, γιατί δείξαμε ότι είμαστε μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι ότι το κίνητρο που θα έχουμε εμείς θα είναι το μεγαλύτερο απ’ όλες τις ομάδες».

Για το αν ο Καναδάς μοιάζει… αχτύπητος: «Έχουμε ξεκινήσει και δουλεύουμε και για τις τρεις ομάδες. Δεν έχουμε εισέλθει σε πάρα πολλές λεπτομέρειες, δεν έχουμε ακόμα αναλύσει όλες τις ομάδες. Πιστεύω ότι και οι τρεις ομάδες είναι υψηλού επιπέδου μπορεί το ρόστερ των Καναδών να έχει κάποια επιπλέον πολύ μεγάλα ονόματα, αλλά και οι Αυστραλοί και οι Ισπανοί έχουν πάρα πολύ καλές ομάδες. Δε θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποια ομάδα, όλα τα ματς θα τα παίξουμε υπό το ίδιο πρίσμα. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα επιβάλουμε εμείς τα στοιχεία που μας κάνουν καλή ομάδα. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να το διασκεδάσουμε, αλλά παίζοντας με τον δικό μας τρόπο και τους δικούς μας μπασκετικούς κανόνες».

Για το πόσο μεγάλο είναι η συμμετοχή της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Μόνο και μόνο ότι θα εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας είναι κάτι τεράστιο στο δικό μας το μυαλό. Αν πάμε και τα δώσουμε όλα σε όλα τα ματς, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα γίνει ευρέως αντιληπτό, οπότε θα φύγουμε ικανοποιημένοι. Την πίεση προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε στα όριά μας πρέπει εμείς να τη βάζουμε στον εαυτό μας και το ένα θα φέρει το άλλο. Αν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, είναι δεδομένο ότι θα το απολαύσουμε και, από ‘κει και πέρα, θα δούμε πού μπορούμε να φτάσουμε».

Για το πώς θα καλυφθεί η ενδεχόμενη απουσία του Κώστα Αντετοκούνμπο: «Ακόμη είναι νωρίς. Έχουν γίνει κάποιες σκέψεις. Θεωρώ ότι τις επόμενες μέρες θα πάμε στο δια ταύτα. Το πιο σημαντικό είναι όποιος έρθει να ενσωματωθεί στο σύνολο και με τις ανάγκες του συνόλου και να συνεισφέρει στη μπασκετική χημεία που έχει δημιουργηθεί.

Είμαι σίγουρος πως όποιος έρθει θα μπορέσει κι αυτός να δώσει τη δική του ενέργεια, το δικό του στίγμα, προκειμένου να είναι ένα θετικό στοιχείο εντός της ομάδας. Είναι κάτι που πρέπει να μας δημιουργήσει σκέψεις για το τι παίκτης πρέπει να συμπληρώσει τους άλλους 11. Θεωρούμε ότι υπάρχουν λύσεις και όλα θα τα δούμε τις επόμενες μέρες».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις