Σε ηλικία 86 ετών απεβίωσε ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής πόλο των Ανδρών (1985-86) Ίβο Τρούμπιτς, από τις σπουδαιότερες μορφές της μεγάλης σχολής των “πλάβι” στο άθλημα. “Aφησε το στίγμα του και το αποτύπωμά του στην πορεία του αθλήματος στην χώρα μας” ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟΕ.
Τον θάνατο του πρώην προπονητή της εθνικής πόλο των ανδρών, Ίβο Τρούμπιτς, σε ηλικία 86 ετών γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας.
Ο εκλιπών υπήρξε μεγάλη μορφή του αθλήματος, ενώ το 1968 στέφθηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης στο Μεξικό με την εθνική Γιουγκοσλαβίας.
Στην Ελλάδα, πριν αναλάβει την εθνική πόλο, ο Τρούμπιτς εργάστηκε στον Ολυμπιακό (1970-73) με τον οποίο και κατέκτησε το πρωτάθλημα(1971) και στη συνέχισε στον ΝΟ Πατρών (1983-84).
Η προσφορά του Ίβο στο πόλο ήταν τεράστια. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος, κατέκτησε δύο ολυμπιακά μετάλλια σαν αθλητής και σαν αρχηγός της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και ένα ως προπονητής της Ολλανδίας.
«Ότι και να πει κανείς για τον μεγάλο Ίβο, είναι πολύ μικρό. Οι λέξεις δεν έχουν καμία αξία μπροστά στην προσωπικότητά του.
Η προσφορά του δεν προσμετράται με λέξεις αναφορικά με την παρουσία του και τα όσα έδωσε στο ελληνικό πόλο. Καταλυτική ήταν η παρουσία του τόσο στον Ολυμπιακό και τον Ναυτικό όμιλο Πατρών, όσο και στην Εθνική μας ομάδα. Έμαθε πράγματα άγνωστα στους Έλληνες και άφησε το στίγμα του και το αποτύπωμά του στην πορεία του αθλήματος στην χώρα μας. Αιωνία του η μνήμη. Συλλυπητήρια σε όλη την οικογένεια της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης για αυτήν την τεράστια απώλεια. Εύχομαι στους φίλους του αθλήματος να ζήσουν και να ξαναδούν εφάμιλλους του Ίβο παίκτες και προπονητές στη ζωή τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της κολυμβητικής ομοσπονδίας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος.
Η ανακοίνωση της ΚΟΕ…
«Σε ηλικία 86 ετών απεβίωσε ο πρώην Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής μας Ομάδας Υδατοσφαίρισης των Ανδρών (1985-86) Ίβο Τρούμπιτς, από τις σπουδαιότερες μορφές της μεγάλης σχολής των “πλάβι” στο άθλημα.
Ο Τρούμπιτς γεννήθηκε στο Σπλιτ (2 Απριλίου 1935) και μεσουράνησε ως αθλητής της Μλάντοστ Ζάγκρεμπ, κατακτώντας τίτλους στην – τότε – Γιουγκοσλαβία και την Ευρώπη.
Χρυσός Ολυμπιονίκης το 1968 στο Μέξικο, έγινε μέλος του International Swimming Hall of Fame (2015), ως τεράστια προσωπικότητα του αθλήματος που υπήρξε.
Το 1976 στο Μόντρεαλ, οδήγησε την Ολλανδία στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ως προπονητής στην Ελλάδα, εργάστηκε στον Ολυμπιακό (1970-73) με τον οποίο και κατέκτησε (1971) το πρωτάθλημα, συνέχισε στον ΝΟ Πατρών (1983-84) όπου έβαλε τις βάσεις για την μετέπειτα πορεία του, ενώ διετέλεσε Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής μας ομάδας των Ανδρών (1985-86) με την οποια και μετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Ντούισμπουργκ (1985) και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σόφιας (1985).
Στη συνέχεια εργάστηκε στην ιταλική Πεσκάρα με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (1987), αλλά και το Σούπερ Καπ την ιδια χρονιά.
Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος, που ήταν ο άνθρωπος που τον έφερε στην Εθνική μας ομάδα, με την ανάληψη των καθηκόντων του, είπε για τον Ίβο, στην αγγελία του θανάτου του: “Από τις μεγάλες μορφές του αθλήματος, ο Ίβο, άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα, ως παίκτης αλλά και ως προπονητής στην εξέλιξη της υδατοσφαίρισης. Είχαμε την τιμή να τον έχουμε κοντά μας, στο ξεκίνημα της νέας πορείας που επιχειρούσαμε στην τότε ΕΚΟΦ και νομίζω πως παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που βρήκε μπροστά του, μπόρεσε να δώσει τις δικές του πινελιές στην διαμόρφωση της επόμενης ημέρας του αθλήματος στη χώρα μας. Ήταν και παρέμεινε πάντοτε, φίλος μας. Αιωνία του η μνήμη”».