Οι ομάδες της Euroleague, οι οποίες συναντήθηκαν την Παρασκευή (6/10) στη Βαρκελώνη για να συζητήσουν τη νέα πρόταση της FIBA, αποφάσισαν να ρίξουν… άκυρο στην παγκόσμια ομοσπονδία, μιας και δεν επιθυμούν να αλλάξει το πρόγραμμα των παιχνιδιών τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο.
Οι εκπρόσωποι των ομάδων αποφάσισαν να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο καλεντάρι της Euroleague, εξηγώντας τους λόγους που η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη είναι αρνητική στη νέα πρόταση της FIBA. Αυτό σημαίνει ότι επανέρχεται το αδίεξοδο στις συζητήσεις των δύο πλευρών για τα “παράθυρα” των εθνικών ομάδων.
Η ανακοίνωση της Euroleague
“Σε συνάντηση που έγινε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, οι σύλλογοι της EuroLeague συζήτησαν και ανέλυσαν την πρόταση της FIBA για το πρόγραμμα. Κατέληξαν, δε, στην κάτωθι ομόφωνη απόφαση:
1. Είναι υποχρέωση και ευθύνη της FIBA και των εθνικών ομοσπονδιών να οργανώσουν με τέτοιο τρόπο τις διεθνείς διοργανώσεις των εθνικών ομάδων και τους προκριματικούς αγώνες ώστε να είναι δυνατή η παρουσία των καλύτερων παικτών, προπονητών και διαιτητών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των φιλάθλων και να βοηθήσουν στην εξέλιξη του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
2. Οι σύλλογοι της EuroLeague πάντα στήριζαν τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων που πλοιρούσαν τις παραπάνω προϋποθέσεις και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.
3. Η πρόταση της FIBA δεν λύνει τα βασικά προβλήματα του “προγράμματος της παγκόσμιας ομοσπονδίας για το 2017″ το οποίο ενέκρινε η ίδια και θέλησε να επιβάλλει χωρίς προηγουμένως να το έχει συζητήσει και εξετάσει με τους συλλόγους. Η συγκεκριμένη πρόταση δημιουργεί τις εξής περαιτέρω δυσκολίες:
α) Δεν λύνει το βασικό και κύριο πρόβλημα, καθώς δεν θα είναι όλοι οι παίκτες διαθέσιμοι για τους αγώνες των εθνικών ομάδων τους (για παράδειγμα αυτοί που προέρχονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής), αντίθετα βλάπτει το προϊόν, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του φίλαθλου κοινού, τοποθετώντας κάποιες εθνικές ομάδες σε πιο δυσχερή θέση, την ώρα που κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε παίκτες ίδιας εθνικότητας.
β) Αυξάνει τα ταξίδια και τη συχνότητα των αγώνων που δίνουν οι παίκτες, υποχρεώνοντάς τους σε πολλά ακόμη παιχνίδια σε μικρότερο χρονικό διάστημα χωρίς ημέρες ξεκούρασης, προκαλώντας υπερβολικές ώρες ταξιδιού, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν, τις 30, τις 40 ή τις 50 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των παικτών που προέρχονται από χώρες της Ευρώπης. Έτσι, αυξάνει την κούραση και την πιθανότητα τραυματισμών.
4. Βάσει των παραπάνω, οι σύλλογοι της EuroLeague δεν πρόκειται να υποβάλλουν κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου (2017-’18) στη σύσκεψη των μετόχων της ECA.
5. Οι σύλλογοι της EuroLeague θεωρούν ατυχές το γεγονός πως η πρώτη πρόταση της FIBA προέκυψε πέντε χρόνια μετά από την αρχική προσπάθεια της EuroLeague να προκύψει συμφωνία για το θέμα.
Ωστόσο, (οι σύλλογοι) τηρούν την υπάρχουσα δέσμευσή τους να διατηρήσουν δίαυλο επικοινωνίας με τη φιλοδοξία να βρεθεί μια μακρόπνοη και επαρκής συμφωνία με τη FIBA, που θα ρυθμίζει τις σχέσεις και τις ευθύνες μεταξύ των διεθνών ομοσπονδιών και των συλλόγων που συμμετέχουν στην EuroLeague και το EuroCup.
Μία τέτοια συμφωνία περιλαμβάνει την έννοια του ημερολογίου για τις εθνικές ομάδε μαζί με άλλα ζητήματα, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.