Κυριακή, 20 Οκτ.
16oC Αθήνα

Final Four Euroleague: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η ΤΣΣΚΑ! Το σήκωσε ο Ιτούδης

ΦΩΤΟ euroleague.net
ΦΩΤΟ euroleague.net

Πρωταθλήτρια Ευρώπης για έβδομη φορά στην ιστορία της αναδείχθηκε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία επικράτησε στον μεγάλο τελικό της Φενέρμπαχτσε με 101-96. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έφτασε δίκαια στην κατάκτηση της Euroleague και θα μπορούσε να είχε πανηγυρίσει νωρίτερα την κούπα, αν οι Ρώσοι δεν εμφάνιζαν τάσεις αυτοκτονίας στο τελευταίο δεκάλεπτο, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση.

 Δείτε το LIVE του αγώνα

Η Φενέρμπαχτσε, όμως, δεν κατόρθωσε να επαναλάβει το θαύμα του Ολυμπιακού το 2012 στην Πόλη. Μπορεί να επέστρεψε από τους 21 πόντους που βρέθηκε πίσω στο σκορ στο τρίτο δεκάλεπτο, μπορεί ο Σλούκας να βρέθηκε σε τρομερό βράδυ, ωστόσο οι Ρώσοι φαίνεται πως έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος και όντας και λίγο τυχεροί, επέστρεψαν στην κορυφή της Ευρώπης μετά από οκτώ χρόνια.

Να σημειωθεί πως ο Δημήτρης Ιτούδης έγινε ο δεύτερος Έλληνας προπονητής, μετά τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που κατακτά την Euroleague. 

Κορυφαίος για τους νικητές ήταν και πάλι ο Νάντο Ντε Κολό, ο οποίος σημείωσε 22 πόντους και μοίρασε 7 ασίστ, ενώ ο Μίλος Τεόντοσιτς τον ακολούθησε σε απόδοση με 19 πόντους και 7 ασίστ.

Ο αγώνας:

Το πρώτο ημίχρονο στο Βερολίνο ήταν βγαλμένο από τα καλύτερα όνειρα του Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος είδε τους παίκτες να πραγματοποιούν ασύλληπτη εμφάνιση, διασύροντας τους Τούρκους στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι στο πρώτο δεκάλεπτο, με την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να κοιτάει στα μάτια τους Ρώσους και να τους κοντράρει στα ίσια. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προηγήθηκε με 22-20 στο 10′ και ουδείς δεν μπορούσε να φανταστεί στη συνέχεια.

Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν ένα απίστευτο δεκάλεπτο, ένα δεκάλεπτο σεμινάριο για τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ. Τρομεροί αυτοματισμοί, ταχύτατες συνεργασίες και φαντασία στην επίθεση, σκληρή άμυνα, εξαιρετικές αλληλοκαλύψεις και έλεγχος των ριμπάουντ στο πίσω μέρος.

Τι άλλο να ζητήσει από τους παίκτες του ο Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος είδε την ΤΣΣΚΑ να εκτοξεύει τη διαφορά στους 20 πόντους (50-30 στο τέλος του ημιχρόνου), έχοντας επιμέρους σκορ 28-10 στο δεύτερο δεκάλεπτο. Μεγάλος πρωταγωνιστής στο πρώτο μέρος ήταν ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος έκανε τα πάντα στο παρκέ. Πέτυχε 10 πόντους, μάζεψε 4 ριμπάουντ, ενώ έκανε μάγκες τους συμπαίκτες του με τρεις τρομερές ασίστ.

Στο δεύτερο ημίχρονο, οι Τούρκοι μπήκαν αποφασισμένοι στο παρκέ, προκειμένου να μειώσουν τη διαφορά και να επιστρέψουν στο παιχνίδι. Ανέβασαν στροφές στην άμυνα, πίεσαν σ’ όλο το γήπεδο, έκλεψαν μπάλες, αλλά όταν ο Βέσελι έχει 1/10 βολές, τι να περιμένεις… Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς ζορίστηκαν πολύ για να μειώσουν τη διαφορά στους 16 πόντους στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Κι ενώ όλα έμοιαζαν να έχουν τελειώσει, η Φενέρμπαχτσε αποφάσισε… να μιμηθεί τον Ολυμπιακό του 2012, ξεκινώντας μία μυθική αντεπίθεση. Οι Ρώσοι, όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, τα έχασαν στο τελευταίο δεκάλεπτο, το μυαλό τους θόλωσε και ο φόβος για νέα αποτυχία τους κυρίευσε. Η διαφορά άρχισε να μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς, με τους Τούρκους να καταφέρνουν, όχι μόνο να μπουν στη διεκδίκηση του αγώνα, αλλά και να προσπεράσουν στο σκορ (83-81) με 2/2 βολές του Σλούκα. Ο Χριάπα, ωστόσο, κατάφερε να στείλει το παιχνίδι στην παράταση με φόλοου δύο δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, με τον Ούντο να αποτυγχάνει στη τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας του αγώνα να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του.

Στο έξτρα πεντάλεπτο, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας παραδόξως δεν έχασε την ψυχραιμία της, πήρε και πάλι τον έλεγχο του αγώνα και έφτασε εν τέλει στην τελική επικράτηση, καθώς ήταν τρομερά εύστοχη στις βολές, με τους Ντε Κολό και Τεόντοσιτς να είναι αλάνθαστοι.

Φενέρμπαχτσε – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 96-101
Τα δεκάλεπτα: 20-22, 30-50, 53-69, 83-83, 96-101
Φενέρμπαχτσε (Ομπράντοβιτς): Χίκμαν 5, Ούντο 16, Μαχμούτογλου, Άντιτς 16 (1), Μπογκντάνοβιτς 6, Σλούκας 10 (1), Βέσελι 7, Κάλινιτς 3 (1), Ντίξον 17 (5), Ντατόμε 16 (3).
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 22 (1), Κουλάγκιν Ντ., Τεόντοσιτς 19 (3), Φριντζόν, Νίκολς, Τζάκσον 8, Κορόμπκοφ, Βοροντσέβιτς 11 (1), Χίγκινς 12 (2), Χριάπα 10, Κουρμπανόφ 4, Χάινς 15.

Συνολική στατιστική
Φενέρμπαχτσε: 27/39 βολές (69.2%), 18/40 δίποντα (45%), 11/30 τρίποντα (36.7%), 32 ριμπάουντ (19-13), 16 ασίστ, 6 κλεψίματα, 12 λάθη, 4 κοψίματα, 33 κερδισμένα φάουλ.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας: 30/32 βολές (93.8%), 22/36 δίποντα (61.1%), 9/25 τρίποντα (36%), 27 ριμπάουντ (22-5), 8 κλεψίματα, 12 λάθη, 5 κοψίματα, 28 κερδισμένα φάουλ.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε