Site icon NewsIT
13:03 | 24.02.22

Γήπεδο Παναθηναϊκού – Ξεκάθαρος ο Κώστας Μπακογιάννης: «Πρώτα τα κλειδιά του Βοτανικού και μετά γκρέμισμα της Λεωφόρου»

Γήπεδο Παναθηναϊκού – Ξεκάθαρος ο Κώστας Μπακογιάννης: «Πρώτα τα κλειδιά του Βοτανικού και μετά γκρέμισμα της Λεωφόρου»
Newsit Newsroom

Όλα όσα ειπώθηκαν από τον Κώστα Μπακογιάννη στην συνέντευξη Τύπου, σχετικά με τη Διπλή Ανάπλαση και τις γηπεδικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού.

Ο Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε τη Διπλή Ανάπλαση επένδυση μαμούθ, «υποσχέθηκε» ότι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού θα είναι έτοιμο τον Ιούλιο του 2024 και ξεκαθάρισε ότι η Λεωφόρος δε θα κατεδαφιστεί, εάν πρώτο το”τριφύλλι” δεν έχει στα χέρια του τα.. κλειδιά του νέου του “σπιτιού”.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως η χρηματοδότηση όλου του πρότζεκτ και των έργων υποδομής είναι πλέον απόλυτα εξασφαλισμένη απ’ το Ταμείο Στήριξης και το πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων, ενώ τόνισε πως οι συνολικές επενδύσεις στις δύο περιοχές κι όλα όσα θα γίνουν θα αγγίξουν τα 470 εκατ. ευρώ.

Η αρχική τοποθέτηση του Κώστα Μπακογιάννη

«Αυτά τα δύο χρόνια κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολλά θέματα επείγοντα. Όλα αυτά μέσα στην πανδημία. Υλοποιούμε ένα τόσο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για πρώτη φορά στην Αθήνα. Υλοποιούμε τη Διπλή Ανάπλαση που είναι το μεγαλύτερο έργο στην Αθήνα. Στην καρδιά της πόλης αποκτάμε ελεύθερο πράσινο χώρο. Στο Βοτανικό μεγαλώνουμε την πόλη με όχημα μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση. Όλα αυτά διατηρώντας σταθερά στο μυαλό το εκτόπισμα της μεγαλύτερης και ιστορικότερης ομάδας της Αθήνας. Ενημερώσαμε τις άλλες δυνάμεις του Δημοτικό Συμβουλίου. Προσπαθούμε για την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Τέτοια έργα πρέπει να είναι πάνω από κόμματα και ιδεολογίες. Τους κορμοράνους η Αθήνα τους έχει… πληρώσει ακριβά. Ευχαριστώ τον κ. Μαλακατέ, τον κ. Αλαφούζο, αλλά και τους συνεργάτες τους. Η ενότητα είναι αναγκαία για να πετύχει ο Παναθηναϊκός. Ευχαριστώ τη ΑΕΠ Ελαιώνα, αλλά και τον πρωθυπουργό για την αποφασιστικότητά του. Η συμφωνία αποτελείται από μία διμερής και μία τριμερής σύμβαση. Οι δυσκολίες ήταν πολλές γιατί όλο αυτό ήταν πολύπλοκο».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Η Διπλή ανάπλαση είναι μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση για τη δημιουργία δύο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό του Δήμου Αθηναίων.

Στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας προβλέπεται η δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού μουσείου και υπογείου πάρκινγκ και στον Βοτανικό προβλέπεται η δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών FIFA / UEFA 4 αστέρων, αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αθηναίων, χώρων πρασίνου και περιβαλλοντικών υποδομών.

Η μεταφορά των εν λόγω εγκαταστάσεων στην περιοχή του Βοτανικού, με ταυτόχρονη μετατροπή της από άναρχη ζώνη βιομηχανίας, βιοτεχνίας και χονδρεμπορίου σε ορθολογικώς πολεοδομούμενη περιοχή με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, καθώς και κτήρια κεντρικών λειτουργιών έχει διπλό στόχο: την ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και την πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής, η οποία παρά τις θεσμοθετημένες ήδη από το 1985 προβλέψεις ουδέποτε μπόρεσε να υλοποιηθεί και τη διερεύνηση των επιλογών αθλητισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και εργασίας προς όφελος υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας.

Το ιστορικό της Διπλής Ανάπλασης εξηγεί την δυσπιστία και τον κυνισμό κάποιου όταν ακούει για το έργο. Είναι ένα έργο θωρακισμένο με έναν ισχυρότατο θεσμικό οπλοστάσιο. Από το 2013 μέχρι το 2020 πέσαμε σε χειμέρια νάρκη. Με τα μνημόνια αυτά τα συμβαλλόμενα μέρη είχαν κάποιες υποχρεώσεις, οι οποίες εξειδικεύτηκαν μέσω των συμβάσεων».

Ακολούθως ο κ. Μπακογιάννης πρόσθεσε:

«Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, και η ΑΕΠ Ελαιώνα (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς). Ο Δήμος Αθηναίων διασφαλίζει τη ωριμότητα της διαδικασίας, συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, επιταχύνει τα στάδια υλοποίησης του έργου και έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης του. Οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν προβεί στην κατάρτιση διμερών συμφωνιών. Για την ακρίβεια δύο διμερείς και μία τριμερείς σύμβαση».

Για το θέμα της δημοπράτησης, ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε:

«Έχω την χαρά να σας πω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την δημοπράτηση. Οι μελέτες του γηπέδου, έχουν συνταχθεί από την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. και έχουν παραδοθεί στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και με βάσει αυτές συντάσσονται ήδη τα τεύχη δημοπράτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του 4412/2016. Σύμφωνα με τις μελέτες, το κόστος κατασκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, κοστολογείται στο ποσό των 115.000.000 € , το οποίο εξασφαλίστηκε από το ΠΔΕ του ΥΠΕΝ, ενώ τα έργα που αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου αλλά και των υποδομών της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

H εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων για την ανέγερση του γηπέδου για τον Σχεδιασμό και ρύθμιση κυκλοφορίας στον εγγύτερο δακτύλιο περί του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο ενοποιημένο Ο.Τ. 45-46-50 και αντίστοιχη εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων για την ανέγερση του γηπέδου» έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΟΜΕΔΙ) για έγκριση. Η συγκεκριμένη μελέτη θα συνοδεύει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του γηπέδου από το συναρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΝ. Με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του γηπέδου.

«Θα είναι δεδομένα το καλύτερο και μεγαλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα. Το καλύτερο!».

 

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου

Για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός λένε ότι θα πάει στο ενοίκιο: «Ο Παναθηναϊκός αποκτά ένα νέο σπίτι. Το καλύτερο γήπεδο της χώρας. Μιλάμε για μία αξιοζήλευτη αρένα αντάξια της ιστορίας του. Ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι ενοικιαστής. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει τα ίδια δικαιώματα σε Λεωφόρο και Βοτανικό. Δεν αισθάνομαι ότι ο κόσμος είναι διχασμένος, αλλά καταλαβαίνω ότι υπάρχει συναισθηματική σχέση με τη Λεωφόρο. Εδώ όμως μιλάμε για το αύριο».

Για την κατεδάφιση της Λεωφόρου: «Έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο και ένα προεδρικό διάταγμα και κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Για να κατεδαφιστεί το Απόστολος Νικολαϊδης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αρένα για το Βοτανικό. Όπως αυτονόητο είναι ότι και ο Ερασιτέχνης θα έχει πάρει στα χέρια του τις εγκαταστάσεις. Η άδεια κατεδάφισης μπορεί να εκδίδεται άμεσα αλλά έχει ισχύ για 10 έτη».

Για το ποιο θα είναι το διαπραγματευτικό χαρτί σε 99 χρόνια που τελειώνει η σύμβαση και αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη: «Εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να προβλέψω τι θα γίνει μετά από 99 χρόνια. Και δεν μπορώ να σχεδιάσω. Αυτό ξεπερνάει τις δυνατότητες οποιασδήποτε ομάδας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε τον Παναθηναϊκό για 99 χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές και η διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού έδωσε μάχη και καλά έκανε. Καταλήγουμε σε μια συμφωνία win – win για όλους. Όλο αυτό έχει και δημόσιο συμφέρον. Γι΄ αυτό και η Πολιτεία επενδύει. Μιλάμε για έναν αστικό μετασχηματισμό που δεν έχει ξαναγίνει. Θα έχουμε ένα χώρο πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι του Βοτανικού κερδίζουν μια ευκαιρία ζωής».

Για το αν δεν περάσει από τον Ερασιτέχνη το γηπεδικό: «Εγώ είμαι απόλυτα σίγουρος ψηφίζοντας με το μυαλό και την καρδιά θα ψηφίσουν το μέλλον».

Για το τι προβλέπεται αν αποχωρήσει η ΠΑΕ από το γήπεδο: «Είναι ένα ακραίο σενάριο αυτό. Αυτή τη στιγμή η ΠΑΕ αναλαμβάνει ρητές υποχρεώσεις απέναντι στον Δήμο και απέναντι στον Ερασιτέχνη. Νομίζω ότι αυτά δεν γίνονται ούτε στο Χόλιγουντ. Αν φτάσουμε εκεί θα γίνει μια νέα διαπραγμάτευση. Σε αυτή την χώρα κάνουμε εγκαταστάσεις και τις αφήνουμε να παρακμάζουν. Όπως συνέβη με τους Ολυμπιακούς αγώνες. Εμείς στο Βοτανικό προβλέπουμε από πριν».

Για το πως θα εξασφαλιστεί ότι θα έχει τελειώσει το έργο μέχρι το 2026: «Μιλάμε για τρία έργα. Οι εγκαταστάσεις, οι υποδομές και ο χώρος πρασίνου. Όλα αυτά θα δουλεύονται ταυτόχρονα και γι΄ αυτό χρειάζεται ένα master plan. Κρατήστε εδώ ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να αφομοιωθούν άμεσα. Για το γήπεδο ξέρετε ότι μιλάμε για συγκεκριμένες προβλέψεις για την διαδικασία δημοπράτησης. Υπάρχει εμπειρία για τέτοιου είδους έργα. Δεν είμαστε εκεί ήμασταν πριν 20-30 χρόνια. Όλα αυτά σημαίνουν ότι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Εμείς έχουμε την τύχη στον Δήμο Αθηναίων να έχουμε πολύ καλούς υπηρεσιακούς παράγοντες».

Για το ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης των όσων φτιαχτούν στην Αλεξάνδρας: «Ο Δήμος Αθηναίων, οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι. Γενικά δουλεύουμε προς το καλό όλων των πολιτών».

Για το ποιες κινήσεις έχουν γίνει ώστε να μην γίνει χαώδης ανάπτυξη του Βοτανικού: «Αν δείτε τα προεδρικά διατάγματα θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν πολλά πεδία ελευθερίας. Είναι νωρίς για να γίνει κάποια επικαιροποίηση των δεδομένων για τον Ελαιώνα. Εγώ αναφέρθηκα στις άμεσες νίκες που μπορούμε να έχουμε. Σωστά είπατε ότι ο Ευρωπαίος φορολογούμενος, ο Έλληνας φορολογούμενος θα επωμιστεί όλο αυτό. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα ανοίξουν και θέσεις εργασίας».

Για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν: «Είπα νωρίτερα ότι ήταν μια πολύπλοκη διαπραγμάτευση στην οποία κάθε μέρος έδωσε μάχη για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του. Ταυτόχρονα έγιναν και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για να νιώθουμε άνετα για το αποτέλεσμα. Αυτό το πετύχαμε. Επιλέξαμε να μην βιαστούμε. Είναι ένα έργο που δεν χωράει προχειρότητες και επιπολαιότητες και χρειάζεται προσοχή. Επειδή έγινε όλη η δουλειά μεταξύ όλων των συμβαλλομένων μερών, μπορώ να στέκομαι μπροστά σας και να σας λέω ότι το έργο θα προχωρήσει».

Για την χωρητικότητα του γηπέδου: «Λέμε έως 40.000. Αυτό σημαίνει από 38.500 μέχρι 40.000. Δεν μπορώ να μπορώ να πω τον αριθμό γιατί τώρα ολοκληρώνονται οι μελέτες».

Για το αν θα είναι έδρα της Εθνικής: «Προφανώς κατ΄ επιλογή θα γίνει έδρα της Εθνικής. Θα θέλουμε πολύ να είναι».

Για το αν τα έξοδα του γηπέδου θα μοιραστούν ανάμεσα σε Ερασιτέχνη και Δήμο: «Αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε ΠΑΕ και Ερασιτέχνη. Προφανώς η ΠΑΕ θα αναλάβει ένα πολύ μεγάλο βάρος. Όσον αφορά τις προδιαγραφές εμείς θέλουμε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο. Θα δείτε και όταν θα γίνει η δημοπράτηση πως όλα είναι με βάση την κλιματική κρίση και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε ώστε αυτή να μην μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ».

Για το αν δεσμεύεται ότι το 2026 θα παίζει στο νέο του γήπεδο ο Παναθηναϊκός: «Δεσμεύομαι και προσωπικά αλλά και μιλώντας ως ομάδα. Η δέσμευση όπως είδατε δεν είναι στον… αέρα και πατάει στη γη».

Για το αν μπορεί να υπάρξει κάτι αναπάντεχο: «Με βάση τα όσα γνωρίζουμε δεν έχουμε κάτι να ανησυχούμε. Θα λέω και θα ξαναλέω ότι έχουμε κάνει δουλειά αθόρυβη. Δουλειά του μυρμηγκιού».

Για το αν υπάρχει πρόβλεψη για κάποιους έξτρα χώρους με βάση τις ανάγκες του Ερασιτέχνη: «Όλα τα τμήματα θα έχουν εγκαταστάσεις. Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε κάθε ανάγκη του Παναθηναϊκού και οποιαδήποτε προκύψει».

Για το αν υπάρχει πρόβλεψη για προπονητικό κέντρο: «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν έχει συζητηθεί ούτε προβλεφθεί».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version