Τρίτη, 16 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ: Η πορεία στην Εθνική Αγγλίας και οι δύο χαμένοι τελικοί σε Euro 2020 και Euro 2024

Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ: Η πορεία στην Εθνική Αγγλίας και οι δύο χαμένοι τελικοί σε Euro 2020 και Euro 2024
ΦΩΤΟ Reuters

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είναι κι επίσημα παρελθόν από την Εθνική Αγγλίας, ολοκληρώνοντας μία παρουσία 8 ετών στη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, με τελευταίο παιχνίδι το χαμένο τελικό του Euro 2024.

Μετά από 102 παιχνίδια με 64 νίκες, 20 ισοπαλίες και 18 ήττες, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από τον πάγκο της Εθνικής Αγγλίας, έχοντας χάσει δύο τεράστιες ευκαιρίες να γράψει ιστορία με τα “τρία λιοντάρια”.

Τα αποτελέσματά του ως προπονητής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του πάντως, ήταν απόλυτα θετικά και μάλιστα είχε γίνει γνωστή η πρόθεση για την ανανέωση του συμβολαίου του από την αγγλική ομοσπονδία, αλλά ο ίδιος αποφάσισε να μη συνεχίσει στην Εθνική Αγγλίας.

Τα θετικά αποτελέσματα με την Εθνική Αγγλίας

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ανέλαβε την Εθνική Αγγλίας το 2016, διαδεχόμενος τον Σαμ Αλαρντάις στη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού, μετά από μία τριετία στον πάγκο της ομάδας κάτω των 20 ετών. Ο Άγγλος προπονητής ξεκίνησε αρχικά ως προσωρινός και κέρδισε τελικά μόνιμα τη θέση στα “τρία λιοντάρια”.

Με τον ίδιο στο πάγκο της, η Εθνική Αγγλίας εξασφάλισε την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2018, ως πρώτη στον όμιλό της στα προκριματικά, έχοντας 26 βαθμούς με 8 νίκες και 2 ισοπαλίες κόντρα σε Σλοβακία, Σλοβενία, Σκωτία, Λιθουανία και Μάλτα.

Στα γήπεδα της Ρωσίας δε, η Εθνική Αγγλίας κατάφερε να φθάσει μέχρι τα ημιτελικά, χάνοντας στην παράταση την πρόκριση στον τελικό του Μουντιάλ 2018, από τη Ρωσία.

Με το ίδιο ακριβώς ρεκόρ (8 νίκες, δύο ισοπαλίες) τα “τρία λιοντάρια” προκρίθηκαν και στο Μουντιάλ του 2022, όπου όμως “έπεσαν” πάνω στη φιναλίστ Γαλλία στα νοκ άουτ και αποκλείστηκαν από τα προημιτελικά στο Κατάρ.

Ενδιάμεσα, η Εθνική Αγγλίας έκανε… παρέλαση και στα προκριματικά του Euro 2020 (7 νίκες, 1 ήττα, με 31 γκολ στη διαφορά τερμάτων), αλλά και σε αυτά του 2024 (6 νίκες, 2 ισοπαλίες, με +18 γκολ), με τον Σάουθγκεϊτ να οδηγεί την ομάδα σε δύο ιστορικές πορείας στην τελική φάση των δύο ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Οι δύο χαμένοι τελικοί στο Euro

 Τόσο στο Euro 2020, όσο και στο Euro 2024, η Αγγλία πραγματοποίησε τις σπουδαιότερες παρουσίες της σε τελικές φάσεις ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Σε δύο διαδοχικές διοργανώσεις τα “τρία λιοντάρια” έφθασαν υπό την καθοδήγησή του στο παιχνίδι τίτλου, διεκδικώντας το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας του.

Σε αμφότερους τους τελικούς όμως, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Στο Euro 2020, η Αγγλία έκανε δύο νίκες και μία ισοπαλία κόντρα σε Κροατία, Τσεχία και Σκωτία στον τέταρτο όμιλο, για να ακολουθήσει ένα εντυπωσιακό 4-0 επί της Ουκρανίας στο πρώτο νοκ άουτ της διοργάνωσης. Στα ημιτελικά τα “τρία λιοντάρια” χρειάστηκαν την παράταση για να “λυγίσουν” τη Δανία, αλλά έφθασαν μέχρι τον τελικό και πήραν θέση απέναντι στην Ιταλία. Το τρόπαιο δεν γύρισε όμως… σπίτι, στις λεπτομέρειες. Με το ματς να ολοκληρώνεται με σκορ 1-1, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ είδε την ομάδα του να χάνει στα πέναλτι και να χάνει μία τεράστια ευκαιρία για το πρώτος της ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Στο Euro 2024 αντίστοιχα, η Αγγλία πέρασε πιο δύσκολα από έναν όμιλο με Δανία, Σλοβενία και Σερβία, για να ακολουθήσει η πρόκριση στα πέναλτι επί της Ελβετίας. Στη συνέχεια όμως επικράτησε με 2-1 της Ολλανδίας στα ημιτελικά και βρέθηκε στο μεγάλο τελικό, όπου αντίπαλος ήταν η Ισπανία. Παρότι ήταν το αουτσάιντερ για τον τίτλο, η ομάδα του Σάουθγκεϊτ “πάλεψε” μέχρι τέλους το ματς, ισοφάρισε με τον Πάλμερ και χρειάστηκε ένα γκολ στο φινάλε, για να ηττηθεί με 2-1 και να χάσει το δεύτερο σερί τελικό της σε Euro.

Σκληρή κριτική παρά τις επιτυχημένες πορείες

Ο Σάουθγκεϊτ έφθασε την Εθνική Αγγλίας πιο κοντά από ποτέ, στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αλλά η κριτική εναντίον του ήταν πολύ “σκληρή”. Ο ίδιος κατηγορήθηκε για τους παίκτες που χρησιμοποιούσε σχεδόν σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά και για το γεγονός ότι τα “τρία λιοντάρια” δεν είχαν αντίστοιχες εμφανίσεις στα μεγάλα τουρνουά, σε σχέση με τους προκριματικούς γύρους.

Ειδικά στο Euro 2024 δε, βρέθηκε στο “στόχαστρο” για την ποιότητα του ποδοσφαίρου της Εθνικής Αγγλίας, καθώς θεωρείτο μία ομάδα με πολύ ταλέντο μεσοεπιθετικά, έχοντας παίκτες όπως ο Κέιν, ο Φόντεν και ο Μπέλιγχαμ στο ρόστερ της. Κάπως έτσι και παρά τα πιο θετικά από ποτέ αποτελέσματα, ο ίδιος δεν… άντεξε το βάρος. Με προσωπική του απόφαση, αποχώρησε από τη θέση του μάνατζερ των “τριών λιονταριών” και ετοιμάζεται για νέες προκλήσεις, πιθανότατα σε συλλογικό επίπεδο.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις