Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στην Αγγλία και στην Premier League, αναφορικά με την απόφαση του BBC να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Γκάρι Λίνεκερ, μετά τη δριμείας κριτική που άσκησε ο θρύλος του αγγλικού ποδοσφαίρου -και εδώ και χρόνια παρουσιαστής- κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της βρετανικής κυβέρνησης.
Θυμίζουμε ότι ο Γκάρι Λίνεκερ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για την απόφαση να σταματήσει τη χορήγηση ασύλου σε παράτυπους μετανάστες, γράφοντας στο Twitter ότι «παίρνουμε λιγότερους μετανάστες σε σχέση με άλλες μεγάλες πρωτεύουσες από την Ευρώπη. Είναι μία απίστευτα βάναυση πολιτική προς τους πιο ευάλωτους ανθρώπους με τρόπο που δεν είναι πολύ διαφορετικός από τη Γερμανία τη δεκαετία του ’30».
There is no huge influx. We take far fewer refugees than other major European countries. This is just an immeasurably cruel policy directed at the most vulnerable people in language that is not dissimilar to that used by Germany in the 30s, and I’m out of order?
— Gary Lineker (@GaryLineker) March 7, 2023
Ο παραλληλισμός της κυβέρνησης των Συντηρητικών με τη ναζιστική, προπολεμική Γερμανία έφερε την αντίδραση του BBC, με τον τηλεοπτικό σταθμό να τον απομακρύνει από την άκρως επιτυχημένη εκπομπή «Match Of The Day».
Μια απόφαση που όπως φαίνεται ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον χώρο του βρετανικού ποδοσφαίρου. Τόσο ο Ίαν Ράιτ, όσο και ο Άλαν Σίρερ, αποφάσισαν να μην παραστούν στη σημερινή εκπομπή, στηρίζοντας έμπρακτα τον συμπαρουσιαστή τους.
Την ώρα που το κίνημα “#im with Garry” στα social media παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ο Άλεξ Σκοτ, ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού προγράμματος «Football Focus» του BBC στη Βρετανία, είπε ότι «δεν αισθάνεται σωστό» να εμφανιστεί στην εκπομπή σήμερα (11/3).
«Πήρα μια απόφαση χθες το βράδυ ότι, παρόλο που μου αρέσει να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο και είχαμε μια απίστευτη εβδομάδα κερδίζοντας ένα βραβείο SJA, απλά δεν μου φαίνεται σωστό να συνεχίσουμε με το σόου σήμερα», έγραψε ο πρώην αμυντικός της Αγγλίας και της Άρσεναλ, Σκοτ στο Τwitter. «Ελπίζω ότι θα επιστρέψω στην καρέκλα την επόμενη εβδομάδα…», πρόσθεσε.
Ο Τζέισον Μοχάμαντ, ο οποίος παρουσιάζει το «Final Score» του BBC, δήλωσε επίσης σήμερα ότι αποχώρησε από το πρόγραμμά του. «Όπως γνωρίζετε, το Final Score είναι μια τηλεοπτική εκπομπή πολύ κοντά στην καρδιά μου», έγραψε ο Μοχάμαντ στο Twitter.
«Ωστόσο σήμερα το πρωί ενημέρωσα το BBC ότι δεν θα παρουσιάσω την εκπομπή σήμερα το απόγευμα στο BBC One.»
Η παρουσιάστρια Κέλι Σόμερς, η οποία έχει εμφανιστεί σε πολλές εκπομπές του BBC, έγραψε στο Twitter σήμερα: «Απλώς για να επιβεβαιώσω ότι δεν θα είμαι στην τηλεόραση του BBC σήμερα».
Το BBC είπε ότι ούτε το «Football Focus» ούτε το «Final Score» θα μεταδοθούν το Σάββατο.
Νωρίτερα, σήμερα, η Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (PFA) είπε ότι ορισμένοι παίκτες πρότειναν ότι ήθελαν να δείξουν αλληλεγγύη με τον Λίνεκερ και άλλους ειδικούς στο πρόγραμμα.
«Το PFA έχει μιλήσει με μέλη που ήθελαν να λάβουν συλλογική θέση και να μπορέσουν να δείξουν την υποστήριξή τους σε όσους επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στο αποψινό πρόγραμμα», ανέφερε η PFA.
«Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών καταστήσαμε σαφές ότι, ως σωματείο τους, θα υποστηρίξουμε όλα τα μέλη που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν συνέπειες εάν επιλέξουν να μην ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στη μετάδοση.»
Αντίδραση υπήρξε και από την Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων, η οποία -μέσα από δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της- στέκεται στο πλάι του Γκάρι Λίνεκερ, τονίζοντας πως το BBC έχει πετύχει τεράστιο αυτογκόλ.
Συγκεκριμένα τόσο η Γενική Γραμματέας, Μισέλ Στάνστριτ, όσο και η διευθύντρια της ένωσης, Φιλίπα Τσάιλντς υπογράμμισαν μέσα από δηλώσεις τους πως η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί τεράστιο αυτογκόλ για το BBC και είναι όχι μόνο ανόητη αλλά και επικίνδυνη για τη δημοκρατία.
Τα όσα είπε η Μισέλ Στάνστριτ: «Αυτό ήταν ένα τεράστιο αυτογκόλ από την πλευρά του BBC, η ανοχή σε τέτοιου είδους παρατεταμένη πολιτική πίεση είναι όχι μόνο ηλίθια αλλά και επικίνδυνη. Είναι συγκινητικό να βλέπεις όμως όλο αυτό το κύμα αλληλεγγύης προς την πλευρά του Γκάρι Λίνεκερ».
Τα όσα είπε η Φιλίπα Τσάιλντς: «Είναι ξεκάθαρη πολιτική βούληση και η πίεση από υπουργούς να σταματήσει κάποιος να βγαίνει στον αέρα επειδή απλά δεν συμφωνεί με την πολιτική της συγκεκριμένης κυβέρνησης».