Site icon NewsIT

Η καταστροφική “παρουσία” της κοκαΐνης στον αθλητισμό!

11.10.2016 | 13:11
ΦΩΤΟ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΠΕ

Η διαρκώς αυξανόμενη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, αλλά και η προσωπική φιλοδοξία, αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες, που οδηγούν τους αθλητές στη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Ειδικά την τελευταία 25ετία, οπότε και άρχισαν να κάνουν εντόνως αισθητή, έως και καταλυτική, την παρουσία τους στο αθλητικό γίγνεσθαι, η τηλεόραση, το χρήμα και η αναγνωρισιμότητα, οι αθλητές τείνουν να αναζητούν νέους τρόπους, προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοση τους και κατ΄επέκταση να βρεθούν πιο κοντά σε ισχυρότερους χορηγούς, μεγαλύτερα συμβόλαια και στην «πρώτη γραμμή» της δημοσιότητας.

Βέβαια, είναι παγκοίνως αποδεκτό, πως οι επιστήμες που περιβάλλουν τον αθλητισμό, βρίσκονται μονίμως και τουλάχιστον …ένα βήμα πιο μπροστά από κάθε ενδεχόμενο έλεγχο, όσο τεκμηριωμένος και τεχνολογικά ανεπτυγμένος και αν είναι. Κάτι που -με απλά λόγια- σημαίνει πως μία ουσία που πριν από 10 χρόνια ήταν «νόμιμη», σήμερα είναι «απαγορευμένη», ενώ καθοριστικό ρόλο στο όλο ζήτημα, αποτελούν οι ουσίες «μάσκες», εκείνες δηλαδή που καθιστούν την «απαγορευμένη», μη ανιχνεύσιμη.

Μία από τις ουσίες που κάνουν «θραύση» – με την αρνητική πάντα έννοια – στη σύγχρονη κοινωνία και κατά συνέπεια στο χώρο του αθλητισμού, είναι η κοκαΐνη. Πρόκειται για ένα κρυσταλλικό τροπανιοειδές αλκαλοειδές που λαμβάνεται από τα φύλλα του φυτού κόκα. Τονωτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και καταπιεστικό όρεξης. Ιδιαιτέρως εθιστική ουσία, παρεμβαίνει στο μεταβολισμό της ντοπαμίνης, της χημικής ουσίας, που εμπλέκεται στο σύστημα του εγκεφάλου και μας κάνει να νιώθουμε ικανοποίηση. Σε κλινικό επίπεδο, η κοκαΐνη προκαλεί συστολή των περιφερειακών αγγείων του αίματος, διαστολή της κόρης του ματιού, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ταχυκαρδία και υψηλή πίεση. Η χρήση της, δημιουργεί μια κατάσταση ευφορίας, που περιλαμβάνει υπερδιέγερση, μείωση της κούρασης και διαύγεια πνεύματος.

Το Πρακτορείο-Sport επικοινώνησε με τον ειδικό αθλητίατρο, Νίκο Τζουρούδη, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου στον ΑΠΟΕΛ. Ανθρωπος της επιστήμης και του αθλητισμού, διεθνώς αναγνωρισμένος -μεταξύ άλλων σε Ιταλία και Αγγλία- καθηγητής εμβιομηχανικής, φυσιολογίας και κινησιολογίας, με εμπειρία που ξεπερνά τα 30 χρόνια, ο κ.Τζουρούδης, μας δίνει την επιστημονική άποψη περί κοκαϊνης:

«Φυσικά και λειτουργεί βελτιωτικά για έναν αθλητή. Ειδικά σε αθλήματα που απαιτούν δημιουργικότητα, ευφορία και συγκεκριμένη αντοχή. Κοκαϊνη δεν θα πάρει ένας Μαραθωνοδρόμος, αλλά ένας ποδοσφαιριστής, ένας μπασκετμπολίστας ή ένας άλτης του ύψους. Προσφέρει την ψευδαίσθηση ότι όταν είσαι κουρασμένος σωματικά και -κυρίως ψυχολογικά- θα νοιώσεις καλύτερα. Μπαίνεις στην διαδικασία ότι την έχεις ανάγκη και ότι δεν μπορείς να λειτουργήσεις ως άνθρωπος και κατά συνέπεια ως αθλητής, χωρίς την κοκαϊνη. Ο εθισμός στην κοκαϊνη, είναι από τους πιό σοβαρούς. Η χρήση και η κατάχρηση προκαλούν σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα με σημαντικότερο τον διπολισμό. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα νευρολογικής και καρδιολογικής φύσεως, καθώς επίσης στην λειτουργία των νεφρών και άλλων ζωτικών οργάνων»…

“Η κοκαϊνη σε γεμίζει πικρία, νοσταλγία, μοναξιά”, έχει δηλώσει ο Μαραντόνα

Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία και -κυρίως- με όσα έχουν αποδειχθεί επί του πρακτέου, η χρήση κοκαϊνης, προκαλεί αϋπνία, ταχυκαρδία, ναυτία, τρέμουλο και ψυχωσική συμπεριφορά. Σε αρκετές περιπτώσεις, προκαλεί σχιζοφρενικά επεισόδια και οδηγεί το άτομο σε αυτοκτονικές τάσεις.

Κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες, έχουν ομολογήσει ή «συλληφθεί» στο παρελθόν, ως χρήστες κοκαϊνής, προεξάρχοντος -λόγω αναγνωρισιμότητας και δημοφιλίας- του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο οποίος στις 17 Μαρτίου 1991 συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα όχι για τα «μαγικά» του. Ο «Ντιεγκίτο», αγωνιζόταν στην Νάπολι, βρέθηκε θετικός μετά από σχετικό έλεγχο και αποκλείσθηκε με 15μηνο αποκλεισμό.

Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ο διάσημος Σέρβος σκηνοθέτης, Εμίρ Κουστουρίτσα, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την ζωή του θρυλικού Αργεντινού, ο Μαραντόνα αιφνιδίασε άπαντες, καθώς κατάφερε να εκφράσει με τρόπο ιδανικό, την καταστροφική δύναμη της κοκαϊνης. Είναι αλήθεια, ότι το «χρυσό αγόρι» υπήρξε επί σειρά ετών το κακό παράδειγμα και στοχοποιήθηκε υπέρ το δέον. Ομως στο ντοκιμαντέρ που τιτλοφορείται «Μαραντόνα», φρόντισε να δώσει την πραγματική διάσταση του προσωπικού δράματος.

«Αντί να με κάνει καλύτερο, να με κάνει να αισθανθώ καλύτερα, η κοκαϊνη, με έκανε να κλειστώ στον εαυτό μου», διηγείται ο Μαραντόνα και συνεχίζει: «Οποιες ερωτήσεις ήθελα να κάνω στην Κλαούντια (σ.σ. η τότε σύζυγος του) τις κράτησα μέσα μου. Κι έτσι δεν έμαθα τις απαντήσεις ποτέ. Η κοκαϊνη σε γεμίζει πικρία, νοσταλγία, μοναξιά. Μόνο αυτά σου δίνει. Ολα αυτά ήταν μέσα μου, μέσα σε αυτό το σώμα (σ.σ. δείχνει με τα χέρια του το στήθος του). Αυτό ήταν το μεγαλύτερο φορτίο μου. Χιλιάδες φορές αυτή η γυναίκα, προσπάθησε να με σταματήσει. Προπάθησε να με πείσει να σταματήσω. Επεδίωξε να με ρωτήσει, να μου μιλήσει, αλλά εγώ δεν την άκουγα. Επειδή έπαιρνα κοκαϊνη. Εχασα τη αίσθηση της συναισθηματικής αξίας. Δεν έζησα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν. Εχω πολλές ενοχές για όσα έκανα εξ΄αιτίας της κοκαϊνης. Και δεν θα νοιώσω ποτέ καλά, έπειτα απ΄όλα αυτά»…

Λόγια γεμάτα έντονα συναισθήματα, που όταν βγαίνουν απ΄ το στόμα ενός τόσο σημαντικού ανθρώπου και -κυρίως- χρήστη και θύματος, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αποτελούν ισχυρό μήνυμα στην καταπολέμηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Κάτι ανάλογο συνέβη και τον Σεπτέμβριο του 2004 με «πρωταγωνιστή» τον Αντριαν Μούτου. Ο Ρουμάνος επιθετικός έπαιζε στην Τσέλσι, τιμωρήθηκε με επτάμηνο αποκλεισμό και απολύθηκε από τους «μπλε», που αξίωσαν και εισέπραξαν αποζημίωση 17 εκ. ευρώ από τον παίκτη που είχαν αγοράσει έναντι 22 εκ.ευρώ πριν από έναν χρόνο.

Ακόμη δύο «μεγάλα ονόματα» του διεθνούς αθλητισμού, που είχαν «στενή σχέση» με το συγκεκριμένο ναρκωτικό, είναι η Μαρτίνα Χίνγκις και ο Χαβιέ Σοτομαγιόρ. Η Ελβετίδα τενίστρια, άλλοτε Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, αναγνώρισε τον Νοέμβριο του 2007 οτι έκανε χρήση, αφού βρέθηκε «θετική» στο Γουίμπλεντον. Όσον αφορά στον Κουβανό -εκ των κορυφαίων αλτών του ύψους στην Ιστορία- αποδείχθηκε χρήστης, μετά από σχετικό έλεγχο στους Παναμερικανικούς Αγώνες που έγιναν το 1999 στην πόλη Γουινιπεγκ του Καναδά. Ο Σοτομαγιόρ είναι Ολυμπιονίκης στη διοργάνωση της Βαρκελώνης (1992) και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ μέχρι και σήμερα (σ.σ. στον ανοικτό στίβο με 2.45μ και στον κλειστό 2.43μ).

Λιγότερο αναγνωρίσιμοι, αλλά το …ίδιο χρήστες κοκαΐνης, έχουν αποδειχθεί, ο Γάλλος τενίστας, Ρισάρ Γκασκέ, ο Βέλγος ποδηλάτης, Τομ Μπούνεν (σ.σ. παγκόσμιος πρωταθλητής το 2005), ο Ιταλός συναθλητής του, Λούκα Παολίνι, ο Γάλλος παίκτης του ράγκμπι, Πίτερ Ντε Βιλιέρ (σ.σ. έκανε χρήση και χαπιών “έκσταση”!) και ο Αμερικανός, γκόλφερ, Ντάστιν Τζόνσον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version