Αθλητικά

Η Λίβερπουλ απέτισε φόρο τιμής στους 97 αδικοχαμένους της τραγωδίας του Χίλσμπορο

Πέρασαν 35 χρόνια, αλλά κανένας από την ομάδα της Λίβερπουλ -αλλά και το χώρο του ποδοσφαίρου- δεν ξέχασε την τραγωδία στο Χίλσμπορο και τους 97 φιλάθλους των “ρεντς” που έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια του ημιτελικού με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, για το Κύπελλο Αγγλίας.

«Οι σκέψεις μας σήμερα, όπως πάντα, είναι με όλους όσους επλήγησαν από την τραγωδία στο Χίλσμπορο και τους 97 φιλάθλους που δεν θα ξεχαστούν ποτέ» αναφέρει το μήνυμα της Λίβερπουλ στα social media, με αφορμή τα 35 χρόνια από τη μεγαλύτερη αθλητική τραγωδία στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.

Παίκτες, τεχνικό επιτελείο και παράγοντες της Λίβερπουλ κατέθεσαν τη Δευτέρα (15.04.2024) στεφάνια στο Μνημείο του Χίλσμπορο στο Άνφιλντ, ενώ στο σύλλογο και σε ολόκληρη την πόλη έχον προγραμματιστεί αφιερώματα για την 35η “μαύρη” επέτειο από τη τραγωδία του Χίλσμπορο.

Ήταν 15 Απριλίου 1989 στο γήπεδο Χίλσμπορο (Hillsborough) του Σέφιλντ, κατά τη διάρκεια της ημιτελικής συνάντησης για το Κύπελλο Αγγλίας, μεταξύ Λίβερπουλ- Νότιγχαμ Φόρεστ, όταν 97 φίλαθλοι, παιδιά, γυναίκες και άνδρες, έχασαν τη ζωή τους, ενώ ακόμη 766 άτομα, τραυματίστηκαν.

Έξι λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα, όταν ο επικεφαλής της αστυνομίας επέτρεψε την είσοδο σε 2.000 φιλάθλους της Λίβερπουλ, που είχαν εισιτήριο, αλλά δεν είχαν προλάβει να μπουν στο γήπεδο, λόγω των αυξημένων ελέγχων.

Η άτακτη είσοδός τους, είχε ως συνέπεια πολλοί φίλαθλοι να στριμωχτούν στα κάγκελα και να πεθάνουν από ασφυξία. Ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε πρόχειρο νοσοκομείο. Ενενήντα τέσσερις φίλαθλοι πέθαναν επί τόπου, άλλοι δύο εξέπνευσαν τις επόμενες ημέρες στο νοσοκομείο.

 

Στο πόρισμα της έρευνας που διέταξε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, ο αρχιδικαστής Πίτερ Τέιλορ θεώρησε υπεύθυνη την τοπική αστυνομία, ωστόσο μία ανεξάρτητη επιτροπή, ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο του 2012 ότι οι 41 από τους 96 νεκρούς θα μπορούσαν να είχαν ζήσει, αν λάμβαναν την κατάλληλη ιατρική βοήθεια.

Να σημειωθεί ότι τέσσερις ημέρες πριν την τραγωδία, η UEFA είχε αποφασίσει την επιστροφή των αγγλικών ομάδων στην Ευρώπη, μετά το αποκλεισμό τους, εξαιτίας της τραγωδίας στο Χέιζελ το 1985. Το Χίλσμπορο, τις ανάγκασε να περιμένουν δύο ακόμη χρόνια.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Αθλητικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Αθλητικά: Περισσότερα άρθρα