Η Μάντσεστερ Σίτι κατηγορείται για 115 κατηγορίες εις βάρος της για παραβίαση των οικονομικών κανόνων της Premier League και αναμένει την σχετική ετυμηγορία. Ωστόσο την ίδια στιγμή- κέρδισε ήδη την πρώτη “μάχη” με τη διοργανώτρια αρχή του αγγλικού πρωταθλήματος.
Ένα μικρό χαμόγελο… έσκασε στη Μάντσεστερ Σίτι, περιμένοντας την ετυμηγορία, για την υπόθεση με τις 115 περιπτώσεις παραβίασης κανόνων του οικονομικού fair play της Premier League. Η… νίκη αυτή, αφορά μια παράλληλη υπόθεση που “τρέχει”, κόντρα στην διοργανώτρια Αρχή.
“Η Σίτι λαμβάνει μια ιστορική απόφαση κατά της Premier για τους εμπορικούς κανόνες που διέπουν τους συλλόγους», αναφέρει χαρακτηριστικά το «Sky Sports», το οποίο προσθέτει:
«Η Λίγκα είχε μπλοκάρει δύο από τις χορηγικές συμφωνίες της Σίτι (σ.σ: με της Etihad και της First Abu Dhabi Bank) σε μια κίνηση που μια ανεξάρτητη επιτροπή θεώρησε παράνομη”.
Η απόφαση της Premier League κρίθηκε λανθασμένη. Οι “πολίτες” είχαν καταθέσει έφεση κατά 25 κανονισμών Premier σχετικά με τις συναλλαγές μεταξύ συνδεδεμένων μερών.
Αυτό σημαίνει ότι κρίνονται παράνομοι οι κανονισμοί που εμποδίζουν τις ομάδες να διογκώνουν συμφωνίες, με εταιρίες που συνδέονται με τους ιδιοκτήτες τους, με την αιτιολόγηση πως παραβιάζεται ο νόμος περί ανταγωνισμού.
“Μια πιθανή αλλαγή του νόμου θα μπορούσε να οδηγήσει τη Σίτι να καταλήξει σε πιο προσοδοφόρες συμφωνίες και να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Premier League”, επισημαίνουν οι “The Times”.
H ανακοίνωση της Μάντσεστερ Σίτι:
«Μετά τη σημερινή δημοσίευση της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου , η Μάντσεστερ Σίτι ευχαριστεί τα διακεκριμένα μέλη του Διαιτητικού Δικαστηρίου για το έργο και τις εκτιμήσεις τους και χαιρετίζει τα συμπεράσματά τους:
– Ο σύλλογος πέτυχε με την αγωγή του: Οι κανόνες της συναλλαγής με συνδεδεμένα μέρη κρίθηκαν παράνομοι και οι αποφάσεις της Premier League για δύο συγκεκριμένες συναλλαγές χορηγίας ακυρώθηκαν.
– Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο οι αρχικοί όσο και οι ισχύοντες (τροποποιημένοι) σχετικοί κανόνες παραβιάζουν τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για τον ανταγωνισμό και παραβιάζουν τις απαιτήσεις διαδικαστικής δικαιοσύνης.
– Η Premier League διαπιστώθηκε ότι έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της.
– Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι κανόνες είναι δομικά άδικοι και ότι η Premier League ήταν ειδικά άδικη στον τρόπο με τον οποίο εφάρμοσε αυτούς τους κανόνες στον Όμιλο στην πράξη.
– Οι κανόνες θεωρήθηκαν ότι εισάγουν διακρίσεις στον τρόπο λειτουργίας τους, επειδή απέκλειαν σκόπιμα τα δάνεια μετόχων.
– Εκτός από αυτά τα γενικά συμπεράσματα σχετικά με τη νομιμότητα, το Δικαστήριο ακύρωνε συγκεκριμένες αποφάσεις της Premier League για να επιβεβαιώσει εκ νέου την εύλογη αγοραία αξία δύο συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν από τον όμιλο.
– Το δικαστήριο έκρινε ότι η Premier League είχε λάβει τις αποφάσεις με διαδικαστικά άδικο τρόπο.
– Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αξιολόγηση της εύλογης αγοραίας αξίας από την Premier League δύο από τις χορηγικές συναλλαγές του ομίλου, και ως εκ τούτου η Premier League παραβίασε τους δικούς της κανόνες.»