Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις να συνεχιστούν τα σχολικά γεύματα στην Βρετανία και το καλοκαίρι ο Μπόρις Τζόνσον έκανε ότι δεν άκουγε. Όμως, λογάριαζε χωρίς τον ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ Μάρκους Ράσφορντ, ο οποίος ανέδειξε το θέμα.
Έτσι, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε σήμερα να ανακοινώσει ότι το πρόγραμμα διανομής δωρεάν σχολικών γευμάτων προς τους μη προνομιούχους μαθητές, θα παραταθεί και κατά τις θερινές διακοπές στα σχολεία της Αγγλίας.
Το θέμα που ανέδειξε με πρωτοβουλία του χθες ο ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ Μάρκους Ράσφορντ, υποστήριξε αμέσως το κόμμα των Εργατικών – το οποίο κατέθεσε σχετική πρόταση προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή – όπως και ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος.
«Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός κατανοεί πλήρως ότι παιδιά και γονείς αντιμετωπίζουν μία κατάσταση άνευ προηγουμένου ενόψει του καλοκαιριού» είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε χρηματοδότηση για τη διατροφή των μαθητών της Αγγλίας, με τη χρήση κουπουνιών, που θα χρησιμοποιούνται στα σούπερ μάρκετ, κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων θερινών διακοπών.
Το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 120 εκατομμύρια, ενώ έχουν ήδη ανακοινωθεί 63 εκατομμύρια προς τα τοπικά συμβούλια, τα οποία θα τα διαθέσουν προς τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος για την περίοδο του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, από το πρόγραμμα θα επωφεληθούν περίπου 1,3 εκατομμύρια μαθητές (το 15%).
Ο επικεφαλής των Εργατικών Κιέρ Στάρμερ, σε μήνυμά του στο twitter καλωσόρισε την ανακοίνωση αυτή, σχολιάζοντας ότι «ήταν πέρα από κάθε φαντασία η σκέψη να πεινάσουν αυτό το καλοκαίρι 1,3 εκατομμύρια παιδιά».
Ήδη η αποκεντρωμένη διοίκηση της Ουαλίας έχει ανακοινώσει ότι θα τηρήσει το πρόγραμμα δωρεάν γευμάτων στους μαθητές των σχολείων της κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ και η πρωθυπουργός της Σκοτίας ανακοίνωσε σήμερα τη χορήγηση 12,6 εκατομμυρίων λιρών στα τοπικά συμβούλια, μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Αυγούστου.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας στις θέσεις εργασίας στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία των κέντρων εργασίας, το ποσοστό των αιτήσεων των δικαιούχων επιδομάτων αυξήθηκε κατά 126% τoν Μάιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, όταν δηλαδή ξεκίνησε το lockdown, ενώ σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για την χειρότερη επιδείνωση που παρατηρείται στην αγορά εργασίας της Βρετανίας εδώ και 100 χρόνια, ξεπερνώντας την ύφεση της δεκαετίας του 1930.