Η Σεούλ θα θέσει υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036 χωρίς να επιδιώξει τη συνδιοργάνωση με την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ, δήλωσε στο Reuters, ο δήμαρχος της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας, Σε-Χουν.
Εν μέσω ελπίδων για καλύτερες σχέσεις με τον πυρηνικά οπλισμένο Βορρά, η Σεούλ έστειλε πρόταση για τη συνδιοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032 με την Πιονγιάνγκ στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) το 2021, προτού το Μπρίσμπεϊν αναλάβει την διοργάνωση.
«Νομίζω ότι η στρατηγική για το 2032 ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία λόγω των απρόβλεπτων διακορεατικών σχέσεων», δήλωσε ο Σε-Χουν σε συνέντευξή του.
Η κοινή πρόταση του 2032 είχε ως στόχο να βασισθεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιόνγκτσανγκ το 2018, κατά την διάρκεια των οποίων αθλητές και από τις δύο Κορέες, παρήλασαν υπό μια ενιαία σημαία στην τελετή έναρξης και συμμετείχαν στο χόκεϊ επί πάγου των γυναικών με μια ενιαία ομάδα αποτελούμενη από αθλήτριες και από τις δύο χώρες.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ χαιρέτισε την κοινή υποψηφιότητα εκείνη την εποχή ως «ιστορική πρωτοβουλία».
Ωστόσο, έκτοτε, οι σχέσεις των δύο χωρών, επιδεινώθηκαν ξανά και η Βόρεια Κορέα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων τον περασμένο χρόνο.
Η Πιονγιάνγκ ανταλλάσσει συχνά απειλές με τη Σεούλ και τους συμμάχους της στην Ουάσιγκτον, όπου αξιωματούχοι λένε ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να προετοιμάζεται να επαναλάβει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων για πρώτη φορά μετά το 2017.
Ο Σε-Χουν είπε ότι η Σεούλ θα παραμείνει ευέλικτη στην ιδέα της διεξαγωγής μερικών εκδηλώσεων στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) ή στην Πιονγιάνγκ εάν οι σχέσεις βελτιωθούν αρκετά μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Ένας αξιωματούχος της Κορεατικής Επιτροπής Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων (KSOC) δήλωσε ότι δεν είχε λάβει επίσημες δηλώσεις προθέσεων ούτε από τη Σεούλ ούτε από τη πόλη του Νότου, Μπουσάν για υποψηφιότητα του 2036.
Θα εναπόκειται στις επιμέρους πόλεις σε διαβούλευση με την εθνική κυβέρνηση να αποφασίσουν εάν θα φιλοξενήσουν από κοινού με την Πιονγιάνγκ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Μεταξύ των πιθανών διεκδικητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι το Κατάρ που αναμένεται να κάνει πρόταση για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του περυσινού Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, ενώ η Ινδία, η Γερμανία και η Αίγυπτος φέρεται επίσης να εξετάζουν το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης.
Υπενθυμίζεται, ότι επίσημη πρόταση για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2036, έχει ήδη καταθέσει το Μεξικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ