Παρασκευή, 29 Νοε.
17oC Αθήνα

Καπράλος: “Ακολουθήσαμε κατά γράμμα τις οδηγίες της ΔΟΕ”

ΦΩΤΟ Eurokinissi
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Στη γραμμή της εκκίνησης της τρίτης θητείας του στην προεδρία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), ο Σπύρος Καπράλος, οριοθετεί τους στόχους για τη νέα τετραετία μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, το 2020. Ο Σπύρος Καπράλος μίλησε για τη σκληρή «μάχη» -των θεμιτών και αθέμιτων μέσων- με τον Ισίδωρο Κούβελο, με φόντο όχι μόνο τον προεδρικό θώκο της ΕΟΕ, αλλά και την «αθανασία».

 Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κάλεσε σε ενότητα και δεσμεύτηκε πως στο επίκεντρο των προσπαθειών του θα παραμένει ο αθλητής, «τα προβλήματα του οποίου λύνονται όχι στις δικαστικές αίθουσες, αλλά μέσα στους προπονητικούς και αγωνιστικούς χώρους».

Επλήγη η αξιοπιστία της ΕΟΕ;

«Το γόητρό της επλήγη, από προσωπικές φιλοδοξίες,» απαντά ο Σπύρος Καπράλος και παραδέχεται: «Είμαι υποψήφιος για τη θέση του μέλους της ΔΟΕ, και δεν το έκρυψα ποτέ. Για μένα θα αποτελέσει την κορύφωση μίας μακράς πορείας στον αθλητισμό».

Θεωρείτε πως «εξαργυρώσατε» σε αυτές τις εκλογές την επιτυχία του -δικής σας έμπνευσης- προγράμματος «Υιοθετήστε έναν αθλητή» και τα 6 Ολυμπιακά μετάλλια της Ελλάδας στο Ρίο ντε Τζανέιρο;

«Θέλω να πιστεύω ότι οι συνάδελφοί μου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισαν τις προσπάθειές μου, την εργατικότητά μου, τον τρόπο που υπηρέτησα τον αθλητισμό τα τελευταία οκτώ χρόνια, καθώς και την εντιμότητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα μου. Μεγάλο επίτευγμα ήταν η επαναλειτουργία του Παναθηναϊκού Σταδίου από το 2010 που μεταβλήθηκε σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Αθήνας, δίνοντας μεγάλη ανάσα στα οικονομικά της ΕΟΕ. Το πρόγραμμα “Υιοθετήστε αθλητή στο δρόμο για το Ρίο” γνώρισε μεγάλη επιτυχία, η οποία αναγνωρίστηκε απ’ όλους, αλλά κυρίως από τους αθλητές, γεγονός που με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο. Η νίκη μας στις εκλογές της ΕΟΕ, της οποίας διατέλεσα Πρόεδρος αυτά τα τελευταία οκτώ χρόνια υπήρξε αποτέλεσμα μίας συλλογικής δουλειάς. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας σε ένα περιβάλλον τόσο δύσκολο».

Ποιοι είναι οι στόχοι της ΕΟΕ υπό την προεδρία σας για αυτή τη νέα τετραετία και μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020;

«Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι εξίσου δύσκολα. Ίσως και δυσκολότερα από οικονομικής πλευράς για τον ελληνικό αθλητισμό. Επιδίωξη μας, λοιπόν είναι να βοηθήσουμε και πάλι τους αθλητές μας να πετύχουν τους δικούς τους στόχους, δηλαδή την πρόκριση και τη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, το 2020. Ήδη, από την περσινή χρονιά ήρθαμε σε επαφή με το Hellenic Initiative, τους Έλληνες της διασποράς, εξασφαλίζοντας υποτροφίες για δέκα αθλητές την επόμενη τετραετία. Επιπρόσθετα, νομίζω ότι έφτασε η στιγμή να κάνουμε και τις οργανωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Όλοι διαπιστώσαμε πόσο αναχρονιστικό είναι το υπάρχον καθεστώς του καταστατικού μας, τι δυσκολίες και γραφειοκρατία αντιμετωπίζουμε στη λειτουργία μας σαν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Αυτά πρέπει άμεσα να διορθωθούν».

Αλήθεια, σας αφήνει διαφορετική γεύση η νίκη αυτή εν συγκρίσει με τις δύο προηγούμενες;

«Ουδέποτε είδα τη νίκη στις εκλογές της ΕΟΕ ως προσωπική υπόθεση. Πάντα μια νίκη αφήνει γλυκιά γεύση. Αυτή τη φορά ήταν νίκη μιας ομάδας 14ων Ομοσπονδιών, οι οποίες ενστερνίστηκαν την αρχή ότι πρέπει να αγωνιστούμε για το καλό του αθλητισμού και όχι του παραγοντισμού. Έγιναν σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΟΕ, τις οδηγίες της ΔΟΕ και τις αρχές της Δημοκρατίας, όπου η πλειοψηφία υπερισχύει της μειοψηφίας. Η θέση του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν έχει οικονομικές απολαβές, αλλά πολλές υποχρεώσεις».

Ως πρόεδρος της ΕΟΕ πως εκτιμάτε το γεγονός πως είτε ένα μεγάλο ποσοστό εκπροσώπων των εθνικών ομοσπονδιών κρίθηκε στα δικαστήρια είτε επιχειρήθηκε να προσδιοριστεί στα δικαστήρια; Είναι συμβατές τέτοιες ενέργειες με την Ολυμπιακή χάρτα και τον κανονισμό της ΔΟΕ;

«Αυτό κατά τη γνώμη μου ήταν το πιο μελανό σημείο των εκλογών στην ΕΟΕ. Ακόμη και την ημέρα των εκλογών είχαμε δύο δικαστικές αποφάσεις για ιστορικά αθλήματα, για τον στίβο και την ποδηλασία: αν δηλαδή θα τους επιτρεπόταν να ψηφίσουν ή όχι. Επιπλέον, αποκλείστηκε με δικαστική απόφαση η εκπροσώπηση του τζούντο, ενός αθλήματος που έχει χαρίσει Ολυμπιακά μετάλλια στη χώρα μας. Αυτά είναι πρωτόγνωρα γεγονότα που φυσικά δεν συνάδουν με το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις αξίες του Ολυμπισμού που -στη θεωρία- όλοι ασπάζονται. Επειδή δεν θέλω να κοιτάω πίσω, στόχος μας είναι να τα ξεπεράσουμε γρήγορα όλα αυτά και -ενωμένοι με τους συναδέλφους μας στην Ολομέλεια- να κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα και το καλό του αθλητισμού».

Πιστεύετε ότι τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές/αθλήτριες λύνονται με αποφάσεις δικαστηρίων;

«Εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθάμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, όχι στις δικαστικές αίθουσες, αλλά μέσα στους προπονητικούς και αγωνιστικούς χώρους».

Τι απαντάτε σε όσους αμφισβητούν τη νομιμότητα της διαδικασίας εκλογής προέδρου;

«Δεν υπάρχει τίποτα το παράνομο στις εκλογές της ΕΟΕ. Κινηθήκαμε σεβόμενοι τη νομιμότητα. Επειδή το καταστατικό μας πάσχει και λόγω της μη ύπαρξης μονίμου μέλους της Ελλάδας στη ΔΟΕ, δεχθήκαμε όλοι μαζί, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016, τις οδηγίες από τη ΔΟΕ, για τη σύγκληση της ολομέλειας από τον κ. Νικολάου και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, τις οποίες και ακολουθήσαμε κατά γράμμα. Η πλειοψηφία των 14ων σε σύνολο 25 Ομοσπονδιών της Ολομέλειας, μας επέλεξε να συνεχίσουμε. Από πότε δηλαδή δεν είναι νόμιμη η άποψη της πλειοψηφίας; Καλό θα είναι, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, να τηρούμε στο ακέραιο τις αρχές της και όχι επιλεκτικά…».

Θεωρείτε πως έχει πληγεί η αξιοπιστία της ΕΟΕ στους κύκλους της ΔΟΕ με όσα προηγήθηκαν και όσα ενδεχομένως θα ακολουθήσουν. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να αποκατασταθούν οι όποιες «σκιές»;

«Η ΔΟΕ και ο Πρόεδρος Μπαχ, με τις συχνές επισκέψεις του στην Ελλάδα, έχουν γίνει μάρτυρες της δουλειάς που έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα: Στον Αθλητισμό, στην Ολυμπιακή Παιδεία, στη διάδοση του Ολυμπισμού, στις Τελετές της Ολυμπιακής Φλόγας, στις Λαμπαδηδρομίες με τη συμμετοχή προσφύγων στον Ελαιώνα και με αποκορύφωμα τα μετάλλια που κατέκτησε η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Δεν συμφωνώ ότι η αξιοπιστία της ΕΟΕ έχει πληγεί. Το γόητρό της επλήγη, από προσωπικές φιλοδοξίες».

Η χώρα μας είναι η χώρα που «γεννήθηκαν» οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ιδρυτικό μέλος της ΔΟΕ. Πως καταλήξαμε από δύο εκπροσώπους στη ΔΟΕ να μην έχουμε κανέναν; Ποιος έχει ευθύνες και ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες γι’ αυτό;

«Είναι πολύ λυπηρό η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για πρώτη φορά από το 1894, να μην έχει εκπρόσωπο στη ΔΟΕ. Αυτό είναι ντροπή για τη χώρα μας. Κάποιοι Έλληνες, κοντά στην ΔΟΕ, έχουν τεράστια ηθική ευθύνη. Η έλλειψη πνεύματος ομόνοιας και η μη τήρηση της αθλητικής επετηρίδας, πιστεύω ότι μας οδήγησαν εδώ. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι, ώστε η Ελλάδα να έχει ξανά εκπροσώπηση στη ΔΟΕ, βάζοντας στη άκρη τις προσωπικές μας φιλοδοξίες, προτάσσοντας επιτέλους, μόνο, το εθνικό συμφέρον».

Ο Ολυμπιακός Χάρτης θέτει περιορισμούς ως το ποιος θα είναι εκπρόσωπος («αθάνατος») της ΔΟΕ σε κάθε χώρα; Είναι μέσα σας φιλοδοξίες σας να πάρετε και τη δεύτερη θεσμική θέση; Τι θα σήμαινε για εσάς να γίνετε «αθάνατος»;

«Η πρόθεση του Προέδρου Μπαχ είναι τα νέα μέλη της ΔΟΕ, σε πολύ μεγάλο αριθμό να είναι πρώην αθλητές και τεχνοκράτες. Προσωπικά, είμαι υποψήφιος για τη θέση του μέλους της ΔΟΕ, και δεν το έκρυψα ποτέ. Για μένα θα αποτελέσει την κορύφωση μίας μακράς πορείας στον αθλητισμό. Μιας πορείας που ξεκίνησε από τις πισίνες ως κολυμβητής στα εννιά μου χρόνια και συνεχίστηκε στους ίδιους χώρους ως πολίστας, με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας και του Λος Άντζελες με την Εθνική ομάδα. Ακολούθησε η θέση του Αρχηγού Αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Άτλαντα, η ενασχόλησή μου, από διάφορες θέσεις για την Οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και τα τελευταία οκτώ χρόνια προεδρεύω της ΕΟΕ. Ακόμα, εξελέγην πρώτος σε ψήφους από τους Ευρωπαίους ομολόγους μου στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, δείγμα της διεθνούς αναγνώρισης στο άτομο μου. Αν για κάτι μπορώ να είμαι υπερήφανος, είναι ότι πάντα έδινα τον καλύτερο μου εαυτό, για τους συναθλητές μου, την ομάδα μου, τη χώρα μου. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω, εάν αναλάβω αυτήν την τόσο σημαντική θέση στο Ολυμπιακό κίνημα».

Η επιβράβευση κάθε αθλητή/τριας που εξασφάλισε την πρόκριση στο Ρίο με το ποσό των 12 χιλιάδων δολαρίων από τη ΔΟΕ υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική. Πόσο αισιόδοξος είστε ότι θα το πετύχετε και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020;

«Τόσο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή όσο και ο Πρόεδρος Τόμας Μπαχ γνωρίζουν τις δυσκολίες στην Ελλάδα και έχουν σταθεί στο πλευρό μας. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν βοηθήσει σημαντικά και πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν. Δεν έχω ενδείξεις για το αντίθετο. Είναι καθιερωμένο να δίνονται αθλητικές υποτροφίες από τη ΔΟΕ. Επιδίωξή μας είναι να εξασφαλίζουμε όσες περισσότερες υποτροφίες μπορούμε για τους Έλληνες αθλητές».

Ως πρόεδρος της ΕΟΕ και άνθρωπος που προασπίζεται τις αξίες του Ολυμπισμού και του «καθαρού» αθλητισμού, ποια είναι η θέση σας αναφορικά στους τιμωρημένους -πειθαρχικά ή ποινικά- αθλητές και αθλήτριες για περιπτώσεις ντόπινγκ, οι οποίοι έχουν διοριστεί στο Δημόσιο σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου 4373 του 2016;

«Θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να προστατεύουμε τους καθαρούς αθλητές. Σαν ΕΟΕ απαγορεύσαμε να είναι Λαμπαδηδρόμος ένας αθλητής που έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Έχω ζητήσει από τον αθλητικό κόσμο, να θέσει εκτός, όσους έχουν ντροπιάσει τη χώρα μας. Προχωρήσαμε σε ελέγχους ντόπινγκ. Όσον αφορά το διορισμό στο Δημόσιο, θεωρούμε μεγάλη αδικία να επιβραβεύονται αθλητές που απέκτησαν το δικαίωμα να κάνουν χρήση αυτών των προνομίων μετά από χρήση απαγορευμένων ουσιών, αφήνοντας εκτός άλλους αθλητές που είναι τίμιοι και νόμιμοι, προσπαθώντας να ξεχωρίσουν και να διακριθούν με μοναδικό όπλο τη σκληρή προπόνηση».

Πώς προβλέπετε το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων, με βάση τη διεθνή εμπειρία, αλλά και τα σημαντικά προβλήματα που τους συνοδεύουν (οικονομικά, κοινωνικά, ασφάλεια);

«Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς όπως αποδείχθηκε και το καλοκαίρι στο Ρίο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες παραμένουν το γεγονός με τη μεγαλύτερη απήχηση και αναγνώριση στον πλανήτη. Προβλήματα φυσικά και υπάρχουν, αλλά τα μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αξίες και οι συγκινήσεις που προσφέρουν, παραμένουν διαχρονικές. Δεν το κρύβω, αλλά είμαι αισιόδοξος λόγω και της Ατζέντας 2020, των προτάσεων δηλαδή που παρουσίασε ο Τόμας Μπαχ και έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από τα μέλη της ΔΟΕ. Ουσιαστικά, το Ολυμπιακό κίνημα εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με δράσεις και ενέργειες που απευθύνονται σε όλη την ανθρωπότητα, όπως έγινε με τη συμμετοχή της ομάδας των Προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Εισάγονται νέα αθλήματα που συγκινούν τους νέους. Δίνεται πλέον η δυνατότητα στους διοργανωτές να μειώσουν τα έξοδα διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της πόλης τους».

Τέλος, ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους Έλληνες αθλητές και τις Ελληνίδες αθλήτριες που έχουν στόχο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο;

«Θα ξαναπώ, αυτό που λέω διαρκώς: ότι θα είμαστε συνεχώς στο πλευρό τους, αρωγοί σε κάθε τους προσπάθεια, στις προπονήσεις και στους αγώνες τους. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα έχει πάντα ανοιχτές τις πόρτες της στους αθλητές και τις αθλήτριες και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στην επίλυση των προβλημάτων τους. Ενθαρρύνοντάς τους έτσι, ηθικά και οικονομικά, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους απρόσκοπτα, με τα χρώματα της Ελλάδας».

Πηγή: ΑΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε