Το ελληνικό βόλεϊ αποχαιρέτισε τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παλαίμαχο διεθνή με την εθνική ομάδα, Κάρολο Παπούλια, που έφυγε σήμερα (26/12) από την ζωή.
Ανακοινώσεις εξέδωσαν ΕΣΑΠ και ΕΟΠΕ εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια που εκτός από μεγάλη προσωπικότητα της πολιτικής, υπήρξε και μέλος της πρώτης μεταπολεμικής εθνικής ομάδας βόλεϊ.
Η ανακοίνωση της ΕΣΑΠ
Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Σ.Α.Π. εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους για το θάνατο του Καρόλου Παπούλια.
Υπήρξε μία μεγάλη προσωπικότητα που ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε επίσης μέλος της πρώτης Εθνικής Ομάδας Βόλεϊ Ανδρών που συστάθηκε μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Το ελληνικό βόλεϊ του χρωστάει πολλά και θα τιμά την προσφορά του. Αιωνία του η μνήμη.
Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων στις 4 Ιουνίου 1929 και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια.
Στις 14 Μαΐου 1957 συμμετείχε στην Εθνική Βόλεϊ ανδρών που αντιμετώπισε τη Ρουμανία στο κατάμεστο γυμναστήριο του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου στην Κυψέλη. Είχε συμπαίκτες τους Δεκαβάλα, Τομπούλογλου, Σπυρίδωνος, Αποστολίδη, Αναγνωστόπουλο, Εφραιμίδη, Κουμουνδούρο, Κόκκινο, Τριανταφύλλου, Κομπορόζο και Ανδρικόπουλο. Η ελληνική ομάδα είχε ηττηθεί 3-0 (15-13, 15-09, 15-13), ενώ είχαν παιχτεί και δύο σετ επίδειξης στα οποία και πάλι επικράτησε η Ρουμανία με 15-06, 15-09 και είχε αγωνιστεί ο Παπούλιας.
Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2005 στο ξενοδοχείο «Divani Palace Acropolis» ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, Θανάσης Μπελιγράτης παρέδωσε στον Παπούλια το φύλλο αγώνα από την πρώτη μεταπολεμική διεθνή αναμέτρηση της εθνικής Ελλάδας, εναντίον της Ρουμανίας, στις 14 Μαΐου του 1957.
Βοήθησε τα μέγιστα για τη δημιουργία του συλλόγου των Παλαιμάχων Αθλητών Πετοσφαίρισης.
Δ.Σ. Ε.Σ.Α.Π.
Η ανακοίνωση της ΕΟΠΕ
Ο πρόεδρος Γιώργος Καραμπέτσος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια τους για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Απεβίωσε το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου σε ηλικία 92 ετών, ήταν μέλος της πρώτης Εθνικής ομάδας βόλεϊ ανδρών, με την οποία αγωνίστηκε στον πρώτο διεθνή μεταπολεμικό αγώνα.
Γεννήθηκε στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων στις 4 Ιουνίου 1929 και ήταν γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια.
Στις 14 Μαΐου 1957 περισσότεροι από χίλιοι φίλαθλοι στριμώχτηκαν στις κερκίδες του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου στην Κυψέλη για να παρακολουθήσουν τον πρώτο μεταπολεμικό διεθνή αγώνα της Εθνικής βόλεϊ ανδρών με αντίπαλο τη Ρουμανία.
Σε εκείνον τον αγώνα κόντρα κόντρα στην ισχυρή ομάδα της Ρουμανίας είχαν αγωνισθεί οι Δεκαβάλας, Τομπούλογλου, Σπυρίδωνος, Αποστολίδης, Αναγνωστόπουλος, Εφραιμίδης, Κουμουνδούρος, Κόκκινος, Τριανταφύλλου, Κομπορόζος και Ανδρικόπουλος.
Η ελληνική ομάδα είχε ηττηθεί 3-0 (15-13, 15-09, 15-13), ενώ είχαν παιχτεί και δύο σετ επίδειξης στα οποία και πάλι επικράτησε η Ρουμανία με 15-06, 15-09 και είχε αγωνιστεί ο Παπούλιας.
Ο Μπελιγράτης του έδωσε το φύλλο αγώνα
Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2005 στο ξενοδοχείο «Divani Palace Acropolis» ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, Θανάσης Μπελιγράτης παρέδωσε στον Παπούλια το φύλλο αγώνα από την πρώτη μεταπολεμική διεθνή αναμέτρηση της εθνικής Ελλάδας, εναντίον της Ρουμανίας, στις 14 Μαΐου του 1957.
Είχε κάνει επίσης την απονομή του Κυπέλλου στη γυναικεία ομάδα του Παναθηναϊκού στον τελικό του φάιναλ-8 γυναικών μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Πανελληνίου στις 19/03/2006, ενώ είχε υποδεχτεί στο προεδρικό μέγαρο την διοίκηση της ΕΟΠΕ και των παλαιμάχων του βόλεϊ.
Υπήρξε πρωταθλητής εφήβων στο άλμα επί κοντώ το 1947 και το 1948, δρομέας των 110 μέτρων με εμπόδια και αθλητής του ακοντισμού.
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο).
Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 26 χρόνια (1977-2004).
Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, για να αναβαθμιστεί στη συνέχεια σε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών. Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996 και την παραίτηση της Κυβέρνησης Παπανδρέου, ενόψει της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο αξίωμα του Πρωθυπουργού.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους. Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος Πρόεδρος που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία. Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία Πάνου με την οποία απέκτησαν τρεις κόρες.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…