Ο Σταύρος Κοντονής, σε έκτακτη συνενέντευξη τύπου που παραχώρησε, ξεκαθάρισε πως δίνει μάχη για να μην συνεχιστεί το Κύπελλο, εμμένοντας στην αρχική του απόφαση. Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες στον εισαγγελέα Ντογιάκο για τη ματαίωση της συνάντησης με τους "μεγάλους", ενώ εξέφρασε την επιθυμία του για νέο ραντεβού.
Ο υφυπουργός αθλητισμού αναφέρθηκε ακόμα στο πιθανόν “Grexit”, στους διαιτητές και τους τακτικούς δικαστές, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί για την σκληρή κριτική που δέχεται.
Παράλληλα, μίλησε για τα επεισόδια της Λευκάδας, αποκαλύπτοντας πως έχουν ταυτοποιηθεί δύο οπαδοί, οι οποίοι συμμετείχαν και στα επεισόδια του ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός τον Φεβρουάριο, αλλά και στα επεισόδια του Νοεμβρίου και πάλι στο ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, τα οποία είχαν σαν αποτελέσμα το παιχνίδι να μην διεξαχθεί ποτέ.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
“Πήρα την πρωτοβουλία να μιλήσω σήμερα. Υπάρχει έκρυθμη κατάσταση και πολλοί το εκλαμβάνουν ως αδυναμία. Αποδίδονται την τελευταία περίοδο σε ψευδολογία. Κάποιες φορές είναι με δόλο και έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
Σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να ασχολείται μονίμως με τα ζητήματα του ποδοσφαίρου. Όμως, η διαπλοκή των προηγούμενων κυβερνήσεων με τους παράγοντες του ποδοσφαίρου, το έχουν οδηγήσει σε αυτήν τη θέση σήμερα. Επικρατεί αναξιοπιστία και καχυποψία. Ακόμη κι αν υπάρχουν ανθρώπινα λάθη. Ένα πλαίσιο που δηλητηριάζει ακόμη και τους καλοπροαίρετους που παρακολουθούν το ποδόσφαιρο. Η κυβέρνηση έχει χαράξει πορεία, όπως την εξήγησε ο πρωθυπουργούς. Εξυγίανση και διαφάνεια. Δεν θα παρεκκλίνουμε ούτε εκατοστό.
Θέλω να τους πω ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την άποψη της κοινής γνώμης και όχι των οργανωμένων οπαδικών στρατών. Αντιλαμβανόμαστε πώς λειτουργούν και για ποια συμφέροντα αγωνίζονται. Όλα ξεσκεπάζονται σιγά σιγά. Θέλω, επίσης, να τονίσω προς όλους, ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει ίσες αποστάσεις έναντι όλων. Δεν είμαστε εδώ ούτε ως οπαδοί ούτε ως συμπαθούντες ούτε για να εξισώσουμε παρανομίες. Αλλά για να επιβάλλουμε τον νόμο προς πάσα κατεύθυνση. Όποιος αισθάνεται ότι αδικείται, μπορεί να στραφεί στην ελληνική δικαιοσύνη”, τόνισε αρχικά ο Κοντονής
Για το θέμα των τακτικών δικαστών και τις αντιδράσεις των ομάδων στις αποφάσεις τους: “Πριν από δέκα μήνες, η Βουλή ψήφισε έναν νόμο, και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας. Μεταξύ των διατάξεων που ψηφίστηκαν, είναι η στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων ποδοσφαίρου, της ΕΠΟ, με τακτικούς δικαστές. Τότε, η πλειονότητα των ομάδων τοποθετήθηκε θετικά. Μετά από την ψήφιση, δήλωσαν ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Δυστυχώς, δεν υπάρχει απόφαση των πειθαρχικών οργάνων, που είναι στελεχωμένα από τακτικούς δικαστές, η οποία να μην προκαλεί ανακοινώσεις. Ερωτώ: μπορούν να μας πουν ποιοι επιτέλους θέλουν να δικάζουν; Με το προηγούμενο καθεστώς είχαν όλοι αντιρρήσεις. Δεν τους κάνουν ούτε οι τακτικοί δικαστές;
Από αυτήν τη θέση και με βάσει τον νόμο της 13ης Μαΐου και της στελέχωσης των πειθαρχικών οργάνων από τακτικούς δικαστές, θα εμπιστευτώ την κρίση αυτών των ανθρώπων. Μπορεί κάποιες φορές να είναι λανθασμένη, αλλά δεν είναι ποτέ με δόλο. Όποιος αισθάνεται ότι αδικείται, μπορεί να προσφύγει στα αρμόδια όργανα.
Εκείνο που ξεπερνά κάθε έννοια αντικειμενικής κρίσης είναι ότι υπάρχουν ανακοινώσεις ομάδων, οι οποίες προσάπτουν στον Υφυπουργό Αθλητισμού τις ποινές που επιβάλλει το πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ. Από πού και ως πού; Γιατί γίνεται αυτή η αθλιότητα και μάλιστα επί μονίμου βάσεως; Εκτός κι αν θέλουν να πουν ότι οι τακτικοί δικαστές άγονται και φέρονται. Που είναι αθλιότητα. Ή εκτός αν θέλουν να αποψιλώσουν από οποιοδήποτε κύρος αυτά τα όργανα. Τι γίνεται, τέλος πάντων, για να στραφούν οπαδικοί στρατοί που εξυπηρετούν οπαδικά συμφέροντα εναντίον της κυβέρνησης; Ας μιλήσουν καθαρά. Γιατί αυτή η ακατάσχετη ψευδολογία, γιατί αυτή η δολιότητα;”.
Για τη ματαίωση της συνάντησης με τους τέσσερις ιδιοκτήτες που δεν έγινε ποτέ: “Όσον αφορά σε ένα θέμα που απασχόλησε, ήταν η συνάντηση που επρόκειτο να γίνει με τους προέδρους των μεγάλων ΠΑΕ, γιατί γράφτηκαν πολλά που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Είχα δηλώσει ότι οι πρόεδροι των μεγάλων ΠΑΕ καλό θα είναι, αντί να αναλώνονται στην έκδοση πολεμικών ανακοινώσεων, να συζητήσουν τα προβλήματα του ποδοσφαίρου.
Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα ότι όλοι συμφώνησαν να καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε. Σεβαστή η απόφαση του Παναθηναϊκού να μην κάτσει. Δεν μου πέφτει λόγος να κρίνω. Περιμέναμε την απάντηση των υπολοίπων, μάς είπαν βεβαίως. Επί σχεδόν 15 μέρες περιμέναμε την απάντηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Γι’ αυτό έγινε η δημοσιοποίηση της συνάντησης, όταν μας απάντησαν θετικά.
Μου προκαλεί εντύπωση πως, ενώ ήταν γνωστή η ημέρα που θα γινόταν η συνάντηση, υπήρξε τοποθέτηση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών. Δεν θα κρίνω το νομικό υπόβαθρο μιας τέτοιας απόφασης. Μου προκαλεί εντύπωση πως στο ‘και πέντε’ υπήρξε τέτοιο ζήτημα. Υπήρξαν τοποθετήσεις που αγγίζουν τα όρια της τερατολογίας. Τι ευθύνη είχε το Υπουργείο και εγώ για τη ματαίωση της συνάντησης; Είχα τη δυνατότητα να θέτω ερωτήματα, αν μπορεί ο πρόεδρος του Ολυμπιακού να συμμετάσχει; Το πιο ευγενικό που θα μπορούσε να κάνει ο εισαγγελέας αν τον ρώταγα, ήταν αν μου κλείσει το τηλέφωνο.
Πολίτης που του έχουν υποβληθεί περιοριστικοί όροι. Το μάθαμε τελευταία στιγμή. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι από την μεριά μας θα κινηθούμε σε ένα δίπολο. Αυτό που εχουμε εξαγγείλει. Της συναίνεσης και της δικαστικής εκκαθάρισης. Θέλουμε συνεννόηση σε ένα κοινό τόπο λογικής για να σταματήσει η κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου και των φαινομένων βίας. Η δικαστική εκκαθάριση, καταλαβαίνετε όλοι ότι δεν είναι αντικείμενο της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι δουλειά της δικαιοσύνης που πρέπει όλοι να αφήσουμε να πράξει αυτά που πρέπει. Και ισχύει για όλους. Είτε είναι πρόεδροι ομάδων είτε διοικήσεων είτε σύμβουλοι προέδρων. Αυτά θα εκκαθαριστούν. Ισχύει το τεκμήριο αθωότητας για όλους και με βάση αυτές τις αρχές ενός κράτους δικαίου, η Κυβέρνηση πολιτεύεται.
Θεωρούμε ότι μια τέτοια συνεννόηση των μεγάλων και των μικρών συλλόγων είναι ένας όρος και προϋπόθεση να προχωρήσει το ποδόσφαιρο σε ανάπτυξη. Όσοι εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις θα δώσουν λόγο στον δικαστή. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει και όσοι έρχονται να κάνουν τους εξυγιαντές του ποδοσφαίρου, κατηγορώντας την κυβέρνηση, καλό είναι να το ξανασκεφτούν”.
Για το εάν επιθυμεί δικαστική ήττα στην απόφαση του ΣτΕ την Τρίτη για το κύπελλο: “Για το κύπελλο, δεν ξέρω από πού προκύπτει ότι την απόφαση που λάβαμε μετά από μεγάλη σκέψη, επιθυμούμε να την ακυρώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στις 13:30 αύριο είναι η συνεδρίαση. Σας καλώ να την παρακολουθήσετε, για να δείτε την πληρότητα των νομικών ισχυρισμών που εισφέρει στη συζήτηση το Υπουργείο. Αν βγάλετε συμπέρασμα ότι η υπόθεση αυτή θέλουμε να οδηγηθεί σε δικαστική ήττα, τότε κάτι δεν θα έχω καταλάβει εγώ καλά. Εμείς δίνουμε μάχη για την επιβεβαίωση της απόφασής μας. Ήταν βάσιμη και νομικά και ως μέτρο δίνει λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό της δημόσιας τάξης”.
Για τη συνάντηση με FIFA-UEFA την Τετάρτη: “Την Τετάρτη θα δεχθώ αντιπροσωπεία της FIFA και της UEFA. Δηλώνω πως για οτιδήποτε αφορά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο, είμαι έτοιμος να ακούσω προτάσεις. Για τη διαιτησία, υπάρχουν διαιτητές που μπορεί να κάνουν ένα λάθος και να βρεθούν χωρίς να φταίνε στην οργή των οπαδών. Περιμένω έναν ουσιαστικό διάλογο. Εκείνο που δεν μπορεί να τύχει παραπάνω επεξεργασίας είναι ένας νόμος που ψήφισε η Βουλή και ήδη εφαρμόζεται. Για όλα τα θέματα όμως, θέλω να ακούσω προτάσεις και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί ομαλά και αυτή η συνάντηση”.
Για την κριτική που δέχεται:“Βρίσκομαι και εγώ και ο γενικός γραμματέας, Ιούλιος Συναδινός, περίπου έναν χρόνο στη θέση μας. Έχετε διαπιστώσει ότι καταβάλουμε προσπάθεια, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, για τη διαφάνεια και την κάθαρση του αθλητισμού. Επιστρέφουμε αμφότεροι χαρακτηρισμούς που μας απευθύνουν ορισμένοι πρόεδροι ΠΑΕ, ότι δήθεν είμαστε μέρος του προβλήματος”.
“Εμείς γνωρίζουμε τι προσπάθεια καταβάλλεται, τι μηχανισμοί ενεργοποιούνται και βλέπετε όλοι ότι ήδη υπάρχει θετική εξέλιξη σε όλους τους τομείς. Έχουμε δρόμο ακόμη. Αλλά αυτή η κάθαρση θα συνεχιστεί. Η κυβέρνηση είναι εδώ. Θα έρθει σε σύγκρουση όχι μόνο με συμφέροντα, αλλά και με όλους εκείνους που νομίζουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να εκβιαστεί ή να τρομοκρατηθεί. Δεν υπάρχει άλλη οδός πέρα από τη δικαστική. Θα στηρίξουμε τις αποφάσεις μας στα δικαστήρια της χώρας”.
Για τα επεισόδια στη Λευκάδα: “Ήδη αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η ταυτοποίηση αρκετών προσώπων που δημιούργησαν τα επεισόδια στη Λευκάδα. Ήδη έχω ενημερωθεί από το διευθυντή της αρμόδιας αστυνομίας. Υπάρχει ταυτοποίηση δύο οπαδών που συμμετείχαν και στα επεισόδια του Φεβρουαρίου με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και ήταν και στα επεισόδια της Λευκάδας. Όλα τα στοιχεία βρίσκονται στην αρμόδια ανακρίτρια και θα βρεθούν προ πολύ δυσάρεστης έκπληξης πάρα πολλοί από αυτούς που παρίσταναν τις “λευκές περιστερές”. Που δεν είχαν σχέση δήθεν με αυτούς που δημιουργούν τα επεισόδια και ήταν άσχετοι με τις ομάδες. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της”.
Για τους χούλιγκαν και τη δράση τους: “Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια υπάρχουν συλλήψεις. Υπάρχουν εκτεταμένες συλλήψεις, παραπομπή στους αρμόδιους ανακριτές για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικής φύσης. Υπάρχουν προφυλακίσεις για πρώτη φορά και η ελληνική αστυνομία δρα με βάση τον κανονισμό και τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη. Έχουμε ερωτήματα όμως, όταν κάθε φορά που επεμβαίνει το κράτος, έρχονται εδώ οι εκπρόσωποι των ομάδων για να δικαιολογήσουν αυτά τα φαινόμενα. Αντί η καταδίκη της βίας να είναι χωρίς αστερίσκους, έρχονται κάποιοι και δικαιολογούν. ‘Μα προκλήθηκαν τα παιδιά, δεν είναι τόσο κακά’. Και δεν είναι μία, ούτε δύο.
Για να λυθεί το πρόβλημα, η Κυβέρνηση πρέπει να βοηθηθεί, όπως και η αστυνομία. Στον νόμο που ψηφίστηκε προχτές, έχουμε συμπεριλάβει ειδική διάταξη, αν συνεργαστεί μια ΠΑΕ, να μην της επιβληθεί ούτε καν πρόστιμο. Το κάναμε αυτό, γιατί θέλουμε τις ΠΑΕ συνεργάτες, όχι αντιπάλους.
Δυστυχώς αν νομίζουν ότι ο Υφυπουργός θα πάρει πίσω μια απόφαση γιατί ενεργοποιούνται καταστάσεις τρομοκρατίας, αυτό δεν θα περάσει. Να το ξέρουν όλοι. Ακόμη κι αν έχει τις όποιες επιπτώσεις για τον καθένα μας. Δεν θα ενδώσουμε σε εκβιασμούς και κλίμα φόβου. Αυτά να τα καταλάβουν. Αν τα έκαναν με άλλους, να πάνε να τους βρούνε. Το πελατειακό κράτος που είχε δομηθεί, οδηγούσε σε διαπλοκή με αυτά τα επιχειρηματικά κέντρα και τους οπαδικούς στρατούς. Εμείς απευθυνόμαστε στην κοινωνία που κρίνει”.