Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Κώστας Σλούκας: Η δικαίωση του αρχηγού του Παναθηναϊκού και το ξέσπασμα μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος

Κώστας Σλούκας: Η δικαίωση του αρχηγού του Παναθηναϊκού και το ξέσπασμα μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος
Eurokinissi

Είναι το πρόσωπο της φετινής σεζόν για το ελληνικό μπάσκετ. Ο Κώστας Σλούκας αγαπήθηκε αλλά δέχθηκε και μίσος. Πείσμωσε, αντέδρασε, έκανε… τη δουλειά, έφερε τίτλους στον Παναθηναϊκό και έδωσε απαντήσεις σε αυτούς που ο ίδιος ήθελε. Η φετινή «Σλουκιάδα» έδωσε ένα ιδιαίτερο «χρώμα» στη «μάχη» των «πρασίνων» με τον Ολυμπιακό.

Μπορεί η τοξικότητα να… χτύπησε κόκκινο στο φετινό πρωτάθλημα, αλλά ο Κώστας Σλούκας κατάφερε να μείνει προσηλωμένος στον στόχο που είχε θέσει για τον εαυτό του από την αρχή της σεζόν. Να τιμήσει το λόγο που πήγε στον Παναθηναϊκό και να στείλει στο ΟΑΚΑ τις δυο «μεγάλες» κούπες της σεζόν, τη Euroleague και το πρωτάθλημα, «αποκαθηλώνοντας» μάλιστα -στη δεύτερη περίπτωση- τον Ολυμπιακό.

Το 41ο πρωτάθλημα Ελλάδας του Παναθηναϊκού ήρθε μετά από μία συγκλονιστική σειρά με τον κυπελλούχο Ελλάδας Ολυμπιακό, που είχε σπάσει το πλεονέκτημα έδρας του “τριφυλλιού” στο Game 1 και είχε προηγηθεί με 2-0 στη σειρά. Με τρεις σερί νίκες, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν πέτυχε την απόλυτη ανατροπή, έγραψε το 3-2 στη σειρά και έγινε η δεύτερη ομάδα μετά την ΑΕΚ του 2002, που κατακτά τον τίτλο ενώ βρισκόταν με την… πλάτη στον τοίχο (0-2) στη σειρά. Στη θέση του… αρνητικού πρωταγωνιστή τότε και τώρα, ο Ολυμπιακός.

Τη διαφορά τόσο σε όλη την εφετινή αγωνιστική περίοδο, όσο και στον πέμπτο τελικό της σειράς της Basket League για τον Παναθηναϊκό, έκανε ο Κώστας Σλούκας. Το «πνεύμα ηγέτη» που διακατέχει τον Έλληνα γκαρντ ήταν αυτό που έλειπε από τους “πράσινους”, κάτι που ανέφερε για μια ακόμα φορά και ο Έργκιν Αταμάν, μιλώντας μετά το game 5 του ΟΑΚΑ.

Κάτι που αναγνώρισε για μια ακόμα φορά και ο κόσμος του “τριφυλλιού”, αποθεώνοντας τον Κώστα Σλούκα. Κάνοντάς τον, έτσι, μέλος της “πράσινης” οικογένειας. Και ο Έλληνας γκαρντ, δεν κρατήθηκε, συμμετείχε στη χαρά και έγινε “ένα” μαζί τους.

Το ξέσπασμα κατά Αγγελόπουλων και Μπαρτζώκα

Οι πανηγυρισμοί του Κώστα Σλούκα για την επιτυχία του Παναθηναϊκού ήταν έντονοι. Για κάποιους, ίσως και υπερβολικοί. Οι δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος του game 5, έγιναν προκειμένου ο Έλληνας γκαρντ να βγάλει από μέσα του όλα όσα είχε στο μυαλό του από το περασμένο καλοκαίρι.

Όλα όσα έγιναν από τη στιγμή που αποφάσισε να πει “αντίο” στον Ολυμπιακό και να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Τα είχαμε ξαναδεί και στις περιπτώσεις των Βασίλη Σπανούλη και Ιωάννη Παπαπέτρου, όταν άλλαξαν “αιώνιο στρατόπεδο”. Κάθε φορά όμως, είναι το ίδιο έντονα.

Ο Κώστας Σλούκας πήρε μία ιστορική απόφαση το περασμένο καλοκαίρι. Η “κόντρα” του με τον προπονητή του Ολυμπιακού, Γιώργο Μπαρτζώκα, τον οδήγησε στην έξοδο από το ΣΕΦ. Ο Έλληνας γκαρντ Έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του σε ένα πλουσιοπάροχο τριετές συμβόλαιο που το έδωσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για να ηγηθεί του Παναθηναϊκού και πέτυχε όλα όσα ήθελε, δίνοντας… απαντήσεις.

Η μετάβαση που έκανε ο 34χρονος γκαρντ από το ΣΕΦ στο ΟΑΚΑ δεν ήταν απλή. Βρέθηκε στο στόχαστρο των οπαδών του Ολυμπιακού, ενώ ταυτόχρονα κλήθηκε να προσαρμοστεί άμεσα σε νέα δεδομένα και να ηγηθεί.

Οι πρώτοι μήνες στο ΟΑΚΑ ήταν δύσκολοι, όχι επειδή οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν τον αγκάλιασαν. Το αντίθετο, τον έβαλαν στην καρδιά τους πριν καν πατήσει το παρκέ. Ακολούθησαν και κάποιοι μικροτραυματισμοί που δεν τον άφησαν να βρει τον ρυθμό που ήθελε. Όταν όμως ήρθαν τα κρίσιμα ματς, ο Σλούκας ήταν κάτι παραπάνω από “παρών”.

 

Και τώρα, πρωταθλητής Ελλάδας και Ευρώπης, θέλησε να εκφράσει το παράπονό του!

“Όλο το χρόνο λοιδωρήθηκα. Ειπώθηκαν πολύ βαριές κουβέντες. Μου αρέσει να μιλάω στο γήπεδο, όπως είδαμε σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για την αλαζονεία, το μη σεβασμό, την απαξίωση που μου έδειξαν οι κύριοι Αγγελόπουλοι και ο κύριος Μπαρτζώκας. Μου άνοιξαν μία πόρτα, του Παναθηναϊκού. Είδα κόσμο διψασμένο, που πίστεψε σε εμένα από την πρώτη στιγμή. Τι μπορώ να κάνω, τι μπορώ να καταφέρω. Με στήριξαν σε δύσκολες στιγμές.

Έζησα φέτος στιγμές που ούτε είχα ονειρευτεί. Ο κόσμος με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, η μεγαλύτερη δικαίωση είναι αυτή. Επαναλαμβάνω, πέρασα δύσκολα όλο το χρόνο, απάντησα στο γήπεδο με την ομάδα μου. Αυτή η πρόταση υπάρχει τα τελευταία 10 χρόνια. Ο κ. Γιαννακόπουλος με εμπιστεύεται εδώ και 10 χρόνια, από σεβασμό και στον Ολυμπιακό δεν τον άκουγα.

Το έκανα, είμαι απόλυτα δικαιωμένος, ευχαριστώ τον Θεό που με φώτισε. Οι στιγμές με τους συμπαίκτες μου, με τον πρόεδρο, με τον coach, θα μείνουν χαραγμένες βαθιά στην καρδιά μου. Ευχαριστώ όλους. Η χρονιά θα μείνει στην ιστορία, για πάντα. Ήταν η πιο μάγκικη χρονιά” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Σλούκας, δείχνοντας πως από το καλοκαίρι τον “έτρωγε” όλη αυτή η κατάσταση που βίωσε.

 “Πιστεύω πολύ στη μοίρα, πιστεύω πολύ στο πεπρωμένο, ήταν γραφτό να ζήσω αυτές τις στιγμές με τον Παναθηναϊκό” τόνισε, δηλώνοντας έτσι δικαιωμένος για την απόφαση που πήρε.

Ηγέτης, πρωταθλητής Ελλάδας και Ευρώπης

Ο Κώστας Σλούκας έκανε μυθική εμφάνιση στον πέμπτο τελικό της Basket League. Έλαμψε! Με αυτόν μπροστάρη, ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας και έτσι ο διεθνής γκαρντ έφτασε τις πέντε κατακτήσεις (η πρώτη “πράσινη”).

Τα πρωταθλήματα του Κώστα Σλούκα

2011-12 (Ολυμπιακός)

2014-15 (Ολυμπιακός)

2021-22 (Ολυμπιακός)

2022-23 (Ολυμπιακός)

2023-24 (Παναθηναϊκός)

Ο πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ της Euroleague και αρχηγός του Παναθηναϊκού, αναδείχθηκε και MVP του game 5 των τελικών της Basket League. Ο Κώστας Σλούκας πέτυχε 29 πόντους, εκ των οποίων οι 25π. από το πρώτο ημίχρονο και ξεσήκωσε το ΟΑΚΑ.

“Βγήκε” μπροστά και στη Euroleague

Με την κανονική περίοδο της Euroleague να φτάνει προς το τέλος, ο Κώστας Σλούκας άρχισε να ανεβάζει στροφές και να αποτελεί τον απόλυτο ηγέτη του Παναθηναϊκού. Οι εμφανίσεις του στα τελευταία παιχνίδια που έκριναν το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ ήταν εντυπωσιακές, διαλύοντας κάθε εβδομάδα το ranking.

Οι εμφανίσεις του, ειδικά, στα πλέι οφ πρόκρισης στο Final Four με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ θα μείνουν αλησμόνητες.

Ρεκόρ καριέρας σε πόντους (29), ρεκόρ καριέρας σε ασίστ (13), ρεκόρ καριέρας σε ριμπάουντ (8). Ένα ρεκόρ… μόνος του Κώστας Σλούκας, ο οποίος πήρε από το χέρι τον Παναθηναϊκό και τον οδήγησε στο Final Four. Έκανε δηλαδή αυτό που ξέρει ίσως καλύτερα από τον καθέναν. Δεν είναι και… λίγα άλλωστε τα 11 Final Four που έχει αγωνιστεί.

Η απόλυτη δικαίωση στο Final Four της Euroleague με το 7ο “αστέρι”

Κι έφτασε η στιγμή του τελικού του Final Four της Euroleague. Έπειτα από έναν μέτριο ημιτελικό κόντρα στη Φενέρμπαχτσε (σ.σ. ο Έλληνας γκαρντ ερχόταν από τραυματισμό), ο Κώστας Σλούκας μπήκε με το “μαχαίρι στα δόντια” στον τελικό και ισοπέδωσε τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ήταν ο παίκτης που είχε το “καθαρό” μυαλό να διαβάσει την άμυνα των Μαδριλένων στο κρίσιμο τελευταίο δεκάλεπτο. Όταν άπαντες είχαν θολώσεις με την αναπάντεχη ζώνη του Ματέο, ο Σλούκας βγήκε μπροστά, σημείωσε δύο σερί ιστορικά, όπως αποδείχθηκαν τρίποντα, σταμάτησε στους 24 πόντους και με 31 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης δεν γινόταν να μην πάρει και τον τίτλο του MVP στο σπίτι του!

Θυμίζουμε ότι ο αρχηγός του Παναθηναϊκού κατέγραψε ένα μοναδικό ρεκόρ, καθώς έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατακτά τη Euroleague με τρεις διαφορετικές ομάδες.

Παράλληλα, ο Κώστας Σλούκας έγινε ο δεύτερος σε συμμετοχές στο Final Four στην ιστορία της Euroleague. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έφτασε τα 20 παιχνίδια σε 11 Final Four, ξεπερνώντας τον Θοδωρή Παπαλουκά, που έμεινε στις 18 συμμετοχές. Ρέκορντμαν συμμετοχών παραμένει ο θρύλος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Βίκτορ Κριάπα, με 23.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις