Τρίτη, 16 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Λαμίν Γιαμάλ: Το «παιδί του Μέσι» που οδηγεί την Ισπανία προς την κατάκτηση του Euro 2024

Λαμίν Γιαμάλ: Το «παιδί του Μέσι» που οδηγεί την Ισπανία προς την κατάκτηση του Euro 2024
ΦΩΤΟ Reuters

Ο Λαμίν Γιαμάλ είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής του Euro 2024 και πριν συμπληρώσει τα 17 του χρόνια, έχει ήδη στείλει την Ισπανία στον τελικό και ένα… βήμα από την κατάκτηση του τροπαίου.

Το φοβερό γκολ που πέτυχε στον ημιτελικό της Ισπανίας με τη Γαλλία στο Euro 2024 ήταν το… κερασάκι σε μία μυθική πρώτη εμφάνιση σε μεγάλο τουρνουά με τη “ρόχα” και τον έβαλε σε πρώτο πλάνο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ως το μεγαλύτερο ταλέντο της εποχής.

Ποιος είναι ο 16χρονος Γιαμάλ

Γεννημένος στις 13 Ιουλίου 2007 από Μαροκινό πατέρα και μητέρα από την Ισημερινή Γουινέα, ο Λαμίν Γιαμάλ μεγάλωσε λίγο έξω από τη Βαρκελώνη, με τους γονείς του να είναι μετανάστες στην Ισπανία. Ο ίδιος είχε όμως την ευκαιρία να βρεθεί από πολύ μικρός στην περιβόητη Μασία, την ακαδημία της Μπαρτσελόνα, ακολουθώντας τα χνάρια του θρύλου των Καταλανών, Λιονέλ Μέσι.

Το απίστευτο είναι όμως, ότι οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν ο νέος ήρωας της Εθνικής Ισπανίας ήταν μόλις… 6 μηνών. Σε μία απίστευτη σύμπτωση, Μέσι και Γιαμάλ είχαν φωτογραφηθεί σε μία φιλανθρωπική εκδήλωση για την ισπανική εφημερίδα Sport. Το “άγγιγμα του Μέσι” φαίνεται λοιπόν ότι ήταν αρκετό για να τον κάνει λίγα χρόνια μετά να πάρει μία μπάλα στα πόδια του και να τον διαδεχθεί ως το πιο σπουδαίο πρότζεκτ των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα.

Ήταν όμως ένας συμπαίκτης του Μέσι αυτός που τον έφερε στο προσκήνιο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, επιτρέποντάς του να γίνει ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται με τη φανέλα των “μπλαουγκράνα”.

Ντεμπούτο 15 ετών στην Μπαρτσελόνα

Ο Τσάβι ανέλαβε το 2022 τη θέση του προπονητή στην Μπαρτσελόνα, μετά από μία… ζωή στην ομάδα ως ποδοσφαιριστής και φρόντισε από την πρώτη στιγμή να εκμεταλλευτεί την παραγωγική διαδικασία των Καταναλών, από την οποία είχε προέλθει και ο ίδιος.

Μια σπουδαία φουρνιά παικτών “ξεπετάχτηκε” υπό την παρουσία του στον πάγκο της Μπαρτσελόνα και ήταν αυτός που “σύστησε” στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, τον Λαμίν Γιαμάλ.

Σε ένα παιχνίδι κόντρα στη Ρεάλ Μπέτις στις 29 Απριλίου 2023 και με το σκορ στο 4-0, ο Τσάβι βρήκε την ευκαιρία να κάνει νόημα σε ένα 15χρονο παιδί στον πάγκο του για να περάσει στο ματς. Ο Λαμίν Γιαμάλ έκανε έτσι ντεμπούτο σε ηλικία 15 ετών και 290 ημερών, γράφοντας ιστορία για τους Καταλανούς.

Διεθνής με την Ισπανία και πρωταγωνιστής του Euro 2024

Χρειάστηκαν μόνο μερικοί μήνες για να δείξει την ποιότητά του με την Μπαρτσελόνα, να σκοράρει τα πρώτα του γκολ και να γίνει διεθνής με την Ισπανία. Η ανανέωση στη “ρόχα” έφερε τον Γιαμάλ από πολύ νωρίς στις κλήσεις για την εθνική του ομάδα και έκανε νέο ιστορικό ντεμπούτο. Σε ηλικία 16 ετών και 57 ημερών, ο νέος σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου αγωνίστηκε κόντρα στη Γεωργία και έγινε ο νεότερος που φοράει τη φανέλα της ισπανικής εθνικής ομάδας, αλλά και ο νεότερος σκόρερ της, αφού πέτυχε και γκολ στην “καταιγιστική” νίκη με 7-1 επί των Γεωργιανών.

Κάπως έτσι, άρχισε να παίρνει θέση βασικού στην ομάδα ενόψει του Euro 2024, όπου και έμελλε να λάμψει με την παρουσία του. Ο Γιαμάλ πραγματοποιεί τη μία σπουδαία εμφάνιση μετά την άλλη στα γήπεδα της Γερμανία και οδηγεί την Ισπανία προς την κορυφή της Ευρώπης. Το φοβερό γκολ που πέτυχε μάλιστα κόντρα στη Γαλλία, ως ο μικρότερος σε ηλικία σκόρερ της διοργάνωσης, έστειλε τη “ρόχα” στον τελικό και τον ίδιο στο πάνθεον του ποδοσφαίρου.

Κι όλα αυτά ενώ ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 17α γενέθλιά του, μία ημέρα πριν ξεκινήσει ως βασικός για την Ισπανία, στον τελικό του Euro 2024…

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις