Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παραχώρησε συνέντευξη, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις επικείμενες αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου προέδρου στην ΕΠΟ.
«Δεν έχω καμία ανάμιξη στις εκλογές της ΕΠΟ και ο θεσμικός μου ρόλος δεν είναι να μεσολαβώ για να συμβεί το αυτονόητο. Ο θεσμικός μου ρόλος είναι να παρακολουθώ, ως εγγυητής της νομιμότητας σε κάθε αθλητικό πεδίο, ότι θα διεξαχθούν σωστές και καθαρές εκλογές».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Πελοπόννησος”, αναφορικά με τις επικείμενες αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου προέδρου στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Παράλληλα, όμως, ο κ. Αυγενάκης ξεκαθάρισε ότι η Πολιτεία αναπτύσσει πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τις FIFA και UEFA, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη διεύρυνσης της εκλογικής βάσης, με τη συμμετοχή των σωματείων στην ψηφοφορία, όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες αθλητικές ομοσπονδίες της Ελλάδας.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού επανέλαβε ακόμη τη θέση του υπέρ της επαγγελματικής διαιτησίας, εκτίμησε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα βοηθήσει να περιοριστούν δραστικά τα φαινόμενα οπαδικής βίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση για την εγγραφή των ερασιτεχνικών σωματείων στο Μητρώο της ΓΓΑ και ότι, όσα σωματεία δεν εγγραφούν, από την 1η Αυγούστου δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα πρωταθλήματα, ούτε χρήσης των εθνικών και δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.
Αναλυτικά τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Λ. Αυγενάκη στην εφημερίδα “Πελοπόννησος”:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Η 31η Ιουλίου θα είναι η τελευταία προθεσμία για την εγγραφή στο Μητρώο και όποιο σωματείο δεν εγγραφεί, παύει να υφίσταται από 1η Αυγούστου, ή μελετάτε εναλλακτικές λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στα σωματεία να συνεχίσουν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα;
«Δεν θα δοθεί καμία άλλη παράταση. Δόθηκε πέρσι με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιουλίου 2022, διότι επικρατούσαν έκτακτες συνθήκες με την πανδημία και τις πυρκαγιές, οι οποίες δυσχεραίναν την εγγραφή των ερασιτεχνικών σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων του Υφυπουργείου.
Το Μητρώο, βέβαια, θυμίζω ότι κατακρίθηκε αδίκως όταν προ διετίας θελήσαμε να το εφαρμόσουμε, βάζοντας τάξη και επιδιώκοντας να νοικοκυρέψουμε το αθλητικό τοπίο. Κατακρίθηκε τότε το αυτονόητο! Δηλαδή να γνωρίζουμε όλοι, καθώς το Μητρώο είναι προσβάσιμο στους πάντες, ποια είναι τα νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας ώστε να μπορούν να ενισχύονται με διαφανή κριτήρια κάθε χρόνο, να κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα, να αποφασίζουν στις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών τους και να απολαμβάνουν οι νεαροί αθλητές τα ευεργετήματα των νόμων, χωρίς τις εκπλήξεις των προηγούμενων ετών, όταν σωματεία χωρίς αθλητική αναγνώριση ακύρωναν με τη συμμετοχή τους τις επιτυχίες όλων, εν αγνοία τους.
Πλέον, διαπιστώνω ότι το Μητρώο έχει αγκαλιαστεί από τη συντριπτική πλειονότητα της αθλητικής οικογένειας, ακόμα κι από εκείνους που στάθηκαν καχύποπτοι στο ξεκίνημά του. Στο Μητρώο του 2020 εγγράφηκαν 4.000 σωματεία, σε εκείνο του 2021 άγγιξαν τις 4.900 και ήδη οι 2.200 νέες αιτήσεις για το Μητρώο 2022 αποδεικνύουν περίτρανα την αποδοχή του. Από την 1η Αυγούστου, λοιπόν, όποιο σωματείο δεν είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο δεν θα μπορεί να κάνει χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων, ούτε να συμμετάσχει στα πρωταθλήματα. Ομοίως και όσα εγγεγραμμένα σωματεία είναι ήδη στο Μητρώο 2021, εφόσον δεν επικαιροποιήσουν, όπως οφείλουν, τα στοιχεία τους μέχρι το τέλος του έτους».
– Ποια είναι η θέση σας για τις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΕΠΟ; Έχετε αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής;
«Δεν έχω καμία ανάμιξη και ο θεσμικός μου ρόλος δεν είναι να μεσολαβώ για να συμβεί το αυτονόητο. Ο θεσμικός μου ρόλος είναι να παρακολουθώ, ως εγγυητής της νομιμότητας σε κάθε αθλητικό πεδίο, ότι θα διεξαχθούν σωστές και καθαρές εκλογές.
Πρωτοβουλίες, ωστόσο, εξακολουθούν να αναπτύσσονται με τις υπερκείμενες αρχές της ΕΠΟ, την FIFA και την UEFA. Συνεργαστήκαμε επί μακρόν για να συνταχθεί η Ολιστική Μελέτη και δια της πιστής εφαρμογής της να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος της προόδου για την Ομοσπονδία και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτή την πιστή εφαρμογή επιδιώκουμε, την υλοποίηση στο 100% του πνεύματος της Ολιστικής Μελέτης».
– Θα υπάρξει η δυνατότητα από τις επόμενες εκλογές της ΕΠΟ να ψηφίσουν και τα σωματεία;
«Αυτή ήταν και παραμένει η πρόθεσή μας. Το είχα δηλώσει από τον Ιανουάριο του 2020, πριν καν συνταχθεί η Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, έπειτα από τις υπογραφές του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους προέδρους των διεθνών συνομοσπονδιών. Τι πιο δημοκρατικό, διαφανές και αντιπροσωπευτικό από την διευρυμένη εκλογική βάση, από το να συναποφασίζουν χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία, αντί μερικών δεκάδων αντιπροσώπων; Αυτό είναι το “φάρμακο” απέναντι στη χειραγώγηση, στη διαφθορά, στην καθοδήγηση. Ο ενεργότερος ρόλος της βάσης, των ερασιτεχνικών σωματείων, επιβάλλεται να υπάρχει, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες αθλητικές Ομοσπονδίες στη χώρα μας. Και στις 52, πλην της ΕΠΟ.
Η Ολιστική Μελέτη αναφέρει ρητά την ανάγκη για αντιπροσωπευτικότερο σώμα Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ, ωστόσο, η εφαρμογή της στο νέο Καταστατικό της Ομοσπονδίας απέχει παρασάγγας από το πνεύμα της σύστασης. Κι αυτό αλλοιώνει σοβαρά, πλήττει στον πυρήνα της την Ολιστική Μελέτη και τις προοπτικές ανάπτυξης του ποδοσφαίρου μας μέσω της εφαρμογής της».
– Θα εφαρμοστεί η επαγγελματική διαιτησία στην Ελλάδα; Ο κ. Κλάτενμπεργκ θα ανανεώσει τη θητεία του; Ποια είναι η εικόνα που έχετε;
«Στο επαγγελματικό μας ποδόσφαιρο όλοι όσοι εμπλέκονται είναι επαγγελματίες: ποδοσφαιριστές, προπονητές, διοικητικά στελέχη, ανώνυμες εταιρίες. Μόνο η διαιτησία δεν είναι επαγγελματική κι αυτό φαντάζει οξύμωρο, αλλά και τροχοπέδη για τη συνολική ανάπτυξη. Οι προτάσεις του κ. Κλάτενμπεργκ, που τις άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον, είναι στη σωστή κατεύθυνση, γι’ αυτό και συστήσαμε αμέσως μια κοινή ομάδα εργασίας προκειμένου να διερευνηθούν τάχιστα τα απαιτούμενα βήματα για την καθιέρωση της επαγγελματικής διαιτησίας και στην Ελλάδα.
Γνωρίζω ότι ο κ. Κλάτενμπεργκ επιθυμεί να συνεχίσει το έργο του και την επόμενη σεζόν, ανανεώνοντας τη θητεία του, αντιλαμβάνομαι ότι αυτό βρίσκει σύμφωνη την UEFA και αναμένω τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν με τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου».
– Με το χέρι στην καρδιά, πιστεύετε πραγματικά ότι θα εξαλειφθεί η οπαδική βία, ότι θα σταματήσουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές και ότι θα εξαφανιστούν ή θα απομονωθούν όλα τα εγκληματικά στοιχεία από τους συνδέσμους;
«Με τις επιπρόσθετες νομοθετικές μας πρωτοβουλίες, προ εβδομάδων, θωρακίσαμε ακόμα περισσότερο το “οπλοστάσιο” για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στον αθλητισμό. Θεωρώ ότι θα περιοριστούν δραστικά, αλλά δεν έχω μιλήσει ποτέ για εξάλειψή τους. Θα ήταν ουτοπικό να το ισχυριστεί οποιοσδήποτε, ακριβώς επειδή η βία δεν έχει χρώμα ή οπαδική απόχρωση, αλλά είναι κοινωνικό φαινόμενο που ενδημικά εκμεταλλεύεται καταστάσεις και παρεισφρέει και στο αθλητικό πεδίο.
Οι παραβατικοί, τα εγκληματικά στοιχεία, δεν έχουν έτσι κι αλλιώς θέση μεταξύ των νόμιμων Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους. Οι Λέσχες Φιλάθλων θέλουμε να λειτουργούν (με κανόνες), είναι μέρος του αθλητισμού, μπορούν και πρέπει να αναδείξουν και το κοινωνικό τους πρόσωπο, να καταστούν περισσότερο παρεμβατικές στην ανάπτυξη του αθλητισμού μας, διαψεύδοντας και όσους τις θεωρούν αποκλειστικά και μόνο άντρα χουλιγκανισμού. Στο χέρι τους είναι, για πρώτη φορά έχει αναπτυχθεί γόνιμος διάλογος, τόσο μεταξύ τους όσο και με το Υφυπουργείο, και νομίζω ότι θα δούμε σύντομα θεαματικά αποτελέσματα».
– Πώς θέλετε να σας θυμούνται στο τέλος της θητείας σας;
«Θα ήθελα να με ταυτίζουν με το αποτέλεσμα, με την ουσία κι όχι να με θυμούνται για τα τυχόν ωραία λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις. Να θυμούνται τις πράξεις της πολιτικής μας, το νοικοκύρεμα του άναρχου τοπίου στο αθλητικό οικοδόμημα, τη διαφάνεια και την τάξη που επιφέρει η αθλητική μας μεταρρύθμιση, την εξωστρέφεια και την επιστροφή της χώρας μας εκεί που της αρμόζει, σε περίοπτη θέση στα διεθνή φόρα και στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι. Να θυμούνται τη στήριξη των αθλητριών και των αθλητών, καθώς και των ερασιτεχνικών σωματείων όλων των αθλημάτων, ανεξαιρέτως δημοφιλίας, την καθημερινή μας φροντίδα για το κύτταρο της ανάπτυξης που είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός».