Στις αρχές του 2000 η οικογένεια Γκλέιζερ ανέλαβε τις τύχες της Γιουνάιτεντ. Ακολούθησαν πρωταθλήματα, κύπελλα, Champions League. Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» καθιερώθηκαν στις πιο δημοφιλείς ομάδες στον κόσμο. Και στην Ελλάδα, έχουν φανατικούς φίλους. Οι αγώνες τους είναι αυτό που περιμένει πολύς κόσμος όλη την εβδομάδα. Μάλιστα, τους βρίσκετε στην betshop με πολλά ειδικά στοιχήματα!
Η οικογένεια Γκλέιζερ λοιπόν, παρά τα κατορθώματα της Γιουνάιτεντ, κατάφερε να γίνει η πιο μισητή φαμίλια στην πόλη του Μάντσεστερ. Πορείες, μποϊκοτάζ στις χορηγίες, μέχρι και κάψιμο των εισιτηρίων διαρκείας, όλα αυτά είναι ένα πακέτο αντιδράσεων από τον κόσμο των κόκκινων διαβόλων προς τους ιδιοκτήτες. Και σε κάποιο βαθμό δεν έχουν κι άδικο, αφού η αγορά έγινε με χρήματα από δάνεια και ως υποθήκη μπήκαν περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου.
Κάπως έτσι για πρώτη φορά από το 1935 ο σύλλογος βρέθηκε να έχει χρέη. Κάπως έτσι πέντε χρόνια μετά την ανάληψη από του Γκλέιζερ, παρουσιάστηκαν οι Κόκκινοι Ιππότες. Αυτοί που είπαν ένα βροντερό «Αρκετά» στους ιδιοκτήτες.
Όλα άρχισαν για ένα άλογο
Ο Βράχος του Γιβραλτάρ. Αυτό ήταν το όνομα του αλόγου, το οποίο έγινε η αφορμή να συμβούν πολλά στον κορυφαίο αγγλικό σύλλογο. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον διαφώνησε με τους ιδιοκτήτες Μάνιερ και ΜακΜάνους για την ιδιοκτησία του συγκεκριμένου αλόγου κούρσα. Αυτοί προσπάθησαν να απολύσουν τον Φέργκιουσον αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Το διοικητικό συμβούλιο θορυβήθηκε από αυτήν την κατάσταση και έψαχνε τρόπο να μειώσει τη δύναμη των Μάνιερ και ΜακΜάνους. Ο Άβραμ Γκλέιζερ ενημέρωσε τον πατέρα του Μάλκολμ ότι η Γιουνάιτεντ ψάχνει επενδυτές. Κάπως έτσι αγοράστηκε το 2.9% έναντι εννέα εκατομμυρίων λιρών.
Τα πρώτα σημάδια θυμού
Μετά την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ για όγδοη φορά οι Γκλέιζερ άρχισαν να αυξάνουν το ποσοστό των μετοχών τους. Από το 2.9% στο 3.17% και μετά στο 8.9%. Πριν φύγει η χρονιά το ποσοστό είχε αυξηθεί σε 19%. Εκεί έκαναν την πρώτη πρόταση για εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου που έπεσε στο κενό. Εκεί ήρθαν και οι πρώτες οργανωμένες κινήσεις των φίλων της Γιουνάιτεντ με πανό τύπου «Αγαπάμε τη Γιουνάιτεντ, μισούμε τους Γκλέιζερ». Αυτό δεν πτόησε τους Αμερικανούς. Το 2005 αγοράζουν το 28.7% των μετοχών των Μάνιερ και ΜακΜάνους. Ήταν η πρώτη χρονιά της Τσέλσι με τον Μουρίνιο να κατακτά τον τίτλο όταν ο Μάλκολμ Γκλέιζερ είχε φτάσει πια να έχει το 75% των Κόκκινων Διαβόλων. Στοίχισε 790.000.000 λίρες και το ποσό που χρειάστηκε καταβλήθηκε εν μέρει από την οικογένεια και εν μέρει από δάνεια βάζοντας τον σύλλογο για πρώτη φορά σε διαδικασία χρέους μετά από 74 χρόνια.
Η γέννηση των Κόκκινων Ιπποτών
Το 2010 ανακοινώνεται ότι μέσω ομολόγων ο σύλλογος θα κληθεί να πληρώσει τα χρέη που έχουν δημιουργήσει οι Γκλέιζερ. Ο κόσμο διαλέγει ως μία από τις αντιδράσεις να βγάζει την κόκκινη φανέλα και να φορά μία πρασινοκίτρινη, χρώματα της Νιούτον Χιθ, ομάδα από την οποία ιδρύθηκε η Γιουνάιτεντ. Το πράγμα όμως πήγε ακόμη παραπέντε. Μία ομάδα μετόχων (γνωστοί τώρα ως Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Supporters Trust έρχονται σε επαφή με πλούσιους οπαδούς του συλλόγου και με τον χρηματιστή Κιθ Χάρις για να αγοράσουν την ομάδα. Στην εξίσωση μπήκε και ο αμφιλεγόμενος οικονομόλογος Τζιμ Ο’ Νιλ, ο οποίος έχει εμπλακεί στα ομόλογα της Doldman Sachs. Ο πρόεδρος των Supporters Trust ήρθε σε επαφή με τον διακεκριμένο δικηγόρο, ενώ και ο Πολ Μάρσαλ, πρόεδρος ενός εκ των μεγαλυτέρων funds επικοινώνησε με τον επικεφαλής της κίνησης αυτής.
Το σχέδιο μάλιστα ήταν τόσο οργανωμένο, στο οποίο με κάποιον τρόπο, συνδέθηκε και με την υποψηφιότητα Ομπάμα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Το σχέδιο και το πλαίσιο ήταν πολύ συγκεκριμένα, ενώ την ίδια ώρα η διοίκηση Γκλέιζερ ανακοίνωνε μείωση του χρέους κατά 30 εκατομμύρια λίρες και ότι η ομάδα δεν είναι προς πώληση. Και μόνο που ασχολήθηκε να κάνει ανακοίνωση έδειχνε ότι ο φόβος και ο αντίπαλος ήταν υπαρκτοί.
Τι πήγε στραβά;
Η εξαγορά όπως γνωρίζετε δεν έγιναν ποτέ. Τα χρήματα που χρειάζονταν ήταν πολλά. Στην αρχή οι Κόκκινοι Ιππότες έβγαλαν ανακοίνωση ότι η πρόταση θα γίνει το 2010, οι Γκλέιζερ δυνάμωναν, η πρόταση δεν ήρθε, ενώ το 2012 οι Γκλέιζερ έβαλαν την ομάδα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Καλή κίνηση για να ξεχρεώσει ο σύλλογος, αλλά κάποιοι είπαν ότι τα χρήματα πήγαιναν κατευθείαν στις τσέπες των ιδιοκτητών και όχι στα ταμεία της ομάδας. Πηγές μέσα από τους Κόκκινους Ιππότες αναφέρουν ότι προσωπικοί εγωισμοί και λάθος συνεννοήσεις ανάμεσα στους πλέον πλούσιους από τους φιλάθλους που συμμετείχαν στην κίνηση, έφεραν δυσκαμψία και κατέστησαν το εγχείρημα αδύνατο.
Νέα ελπίδα
Ο Μάλκολμ Γκλέιζερ απεβίωσε στα 85 του, αλλά οι γιοι του Άβραμ και Τζόελ παραμένουν στον προεδρικό θώκο. Νέες διαμαρτυρίες ήλθαν ξανά στο προσκήνιο με την Ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ. Η οργή των φίλων εναντίον των Γκλέιζερ αναζωπυρώθηκε. Ο Γούντγουορντ είναι παρελθόν εξαιτίας αυτής της αναταραχής και ήδη αναζητείται λύση «γερμανικού τύπου» με το 51% κάθε συλλόγου να περνά στους φίλους της ομάδας. Οι νέοι Κόκκινοι Ιππότες είναι προ των πυλών; Θα το μάθουμε σύντομα.