Την έναρξη του Συμποσίου έκανε ο Πρόεδρος της AIMS, Πάκο Μποράο, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος. «Το ντόπινγκ είναι ένας δολοφόνος κι εμείς οφείλουμε να τον σκοτώσουμε», ήταν το μήνυμα του τελευταίου, που αποτέλεσε κεντρικό άξονα του χαιρετισμού του.
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, Γιάννης Πιτσιλάδης, αναφέρθηκε «σε μια ολιστική προσέγγιση στο αντιντόπινγκ» καθώς επίσης και στη διεθνή έρευνα «SUB2 Marathon Project», που σκοπό έχει τη διεξαγωγή ομαλών και «καθαρών» μαραθωνίων χωρίς ίχνος ντόπινγκ για ένα πιο δίκαιο και λαμπρό μέλλον του παγκόσμιου αθλητισμού. Το πρόγραμμα εξελίσσεται σε δύο φάσεις, σε αυτό της ανάπτυξης και σε εκείνο της εφαρμογής με τα πρώτα κέντρα μαραθωνίου υψηλού αθλητισμού να έχουν ήδη κατασκευαστεί σε Κένυα και Αιθιοπία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Γενικός Γραμματέας της AIMS, Χιου Τζόουνς ανέλυσε το θέμα «Από την οπτική ενός δρομέα», σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μία σημαντική προσπάθεια για «καθαρούς» αθλητές μέσα από τα EPO τεστ.
To λόγο πήρε και ο Μαρκ Μιλντ Διευθυντής του Μαραθωνίου του Βερολίνου, που μίλησε διεξοδικά για «τα σχέδια προληπτικών δράσεων απέναντι στην απειλή του ντόπινγκ». Οι κομβικοί άξονες, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, είναι η διαρκής εκπαίδευση και τα αντι-ντόπινγκ τεστ. Ανέφερε αναλυτικά την εξέλιξη και την αύξηση των ελέγχων σχετικά με το Μαραθώνιο του Βερολίνου, αρχής γενομένης από το 1992, και ξεκαθάρισε ότι δεν προσκαλούνται αθλητές που βρέθηκαν, στο παρελθόν, θετικοί σε ελέγχους. Κλείνοντας, απηύθυνε πρόσκληση για συνεργασία όλων των φορέων για να καταπολεμηθεί η μάστιγα του ντόπινγκ.
Το συμπόσιο παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι αντιπρόεδροι του ΣΕΓΑΣ Γιάννης Σταματόπουλος και Παναγιώτης Δημάκος, ο εθνικός προπονητής Δημήτρης Ευαγγελόπουλος. Παρούσα ήταν η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου Μαρία Πολύζου ενώ την παρέμβαση του έκανε και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Γιώργος Κατσιμπάρδης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια με τη στήριξη του ΣΕΓΑΣ διοργανώνει ημερίδες σε όλη τη χώρα για έναν «Αθλητισμό χωρίς αναβολικά».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ