Αθλητικά

Μαρόκο: Το θαύμα του Μουντιάλ 2022, ο Γκουαρντιόλα του Μαγκρέμπ και οι ξενιτεμένοι σταρ

Η Γαλλία έβαλε τέλος στην ονειρική πορεία του Μαρόκου στο Μουντιάλ 2022. Οι Γάλλοι πέρασαν στον τελικό της διοργάνωσης στο Κατάρ, ωστόσο δεν έκλεψαν καθόλου από τη λάμψη της υπέροχης ομάδας του Γκουαρντιόλα του Μαγκρέμπ, Ουαλίντ Ρεγκραγκί, η οποία έγραψε ιστορία και κέρδισε πολλούς οπαδούς σ’ όλο τον πλανήτη.

Την προσεχή Κυριακή (18/12) θα μάθουμε τον νέο πρωταθλητή κόσμου. Αυτό που ήδη γνωρίζουμε, όμως, είναι ποια ομάδα έκλεψε τις εντυπώσεις στο Μουντιάλ 2022 και αυτή δεν είναι άλλη από το Μαρόκο. Οι Αφρικανοί αποτέλεσαν την απόλυτη έκπληξη του Κατάρ, κερδίζοντας τη συμπάθεια όλων των φίλων του ποδοσφαίρου.

Τα ρεκόρ του Μαρόκου δεν έχουν τέλος στο Μουντιάλ 2022. Κατάφεραν να περάσουν στη νοκ άουτ φάση για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια (1986), ενώ κατόρθωσαν να γίνουν η μοναδική αφρικανική ομάδα που αγωνίστηκε στα ημιτελικά παγκοσμίου κυπέλλου.

Η ονειρική πορεία προς τα ημιτελικά του Μουντιάλ 2022

Οι περισσότεροι είχαν ξεγραμμένο το Μαρόκο από τους ομίλους και δεν τους αδικούμε. Οι Αφρικανοί βρέθηκαν σε όμιλο παρέα με το πανίσχυρο Βέλγιο, τη δευτεραθλήτρια κόσμου Κροατία και τον αδύναμο Καναδά. Όλοι θεωρούσαν ότι η τρίτη θέση είναι το ταβάνι του Μαρόκου σ’ αυτόν τον όμιλο.

Κι όμως διαψεύστηκαν όλοι! Με φοβερές εμφανίσεις, το Μαρόκο, όχι μόνο κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση, αλλά τερμάτισε και πρώτο, αφήνοντας δεύτερη την Κροατία και εκτός διοργάνωσης το Βέλγιο που ήταν από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Πως το έκαναν αυτό; Πήραν λευκή ισοπαλία (0-0) από την Κροατία στην πρεμιέρα, νίκησαν με 2-0 το Βέλγιο στη συνέχεια και έκλεισαν με νίκη 2-1 επί του Καναδά.

Οι διασταυρώσεις έφεραν την Ισπανία στον δρόμο του Μαρόκου στη φάση των “16”. Οι Ισπανοί, μάλιστα, φαίνεται να επέλεξαν τους Αφρικανούς ως εύκολο αντίπαλο, μόνο που οι Μαροκινοί φρόντισαν να τους αποδείξουν στον αγωνιστικό χώρο ότι έκαναν ένα μεγάλο λάθος.

Η εστία του Μπόνο έμεινε και πάλι απαραβίαστη, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι και εκεί ο Μαροκινός τερματοφύλακας ψάρεψε τους Ισπανούς ποδοσφαιριστές και χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του στα προημιτελικά του Μουντιάλ 2022.

Ο δρόμος προς την τετράδα έφερε την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο στον δρόμο του Μαρόκου. Οι Πορτογάλοι είχαν διαλύσει την Ελβετία στους “16” και θεωρούσαν ότι θα έχουν εύκολο έργο και κόντρα στους Μαροκινούς.

Το αποτέλεσμα; Η εστία του Μπόνο έμεινε και πάλι απαραβίαστη, μόνο που αυτή τη φορά οι Αφρικανοί βρήκαν γκολ στην κανονική διάρκεια. Νίκησαν με 1-0 και έστειλαν τον Ρονάλντο με κλάματα στα αποδυτήρια και τον Φερνάντο Σάντος προσεχώς στο ταμείο ανεργίας.

Η παραμυθένια πορεία του Μαρόκου σταμάτησε στα ημιτελικά, με τη Γαλλία να επικρατεί με 2-0 και να βάζει τέλος στο όνειρο των Αφρικανών για συμμετοχή στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ 2022.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στα ημιτελικά ώστε το Μαρόκο να δεχθεί τα πρώτα “κανονικά” γκολ στη διοργάνωση (σ.σ. η εστία του Μπόνο είχε παραβιαστεί μόνο μία φορά και αυτή ήταν με αυτογκόλ). Με την εμπειρία της, η Γαλλία νίκησε τους λαβωμένους Αφρικανούς (σ.σ. έχασε τα δύο βασικά στόπερ της στα πρώτα λεπτά) και τους έστειλε στον μικρό τελικό του Σαββάτου κόντρα στην Κροατία.

Ουαλίντ Ρεγκραγκί: Ο “Γκουαρντιόλα του Μαγκρέμπ”

Ένα από τα κλειδιά της ονειρικής πορείας του Μαρόκου στα γήπεδα του Κατάρ δεν ήταν άλλο από τον προπονητή της ομάδας, Ουαλίντ Ρεγκραγκί, τον “Γκουαρντιόλα του Μαγκρέμπ”, όπως τον αποκαλούν στη χώρα.

Ο 47χρονος προπονητής ανέλαβε το Μαρόκο μόλις τρεις μήνες πριν το Μουντιάλ 2022 και κατάφερε να δημιουργήσει μία ομάδα μοντέλο.

Ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1975 στην πόλη Κορμπέιλ-Εσόνς της Γαλλίας με τους γονείς του να έχουν καταγωγή από το Μαρόκο. Δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του και φρόντισε να μετατραπεί σε εθνικό ήρωα μετά τα όσα έκανε στο Κατάρ.

Ακολούθησε καριέρα ποδοσφαιριστή, αποτελώντας έναν πολύ καλό αμυντικό με σημαντική καριέρα στο γαλλικό πρωτάθλημα. Όταν κλήθηκε να διαλέξει εθνικότητα, εκείνος γύρισε την πλάτη στη Γαλλία και επέλεξε το Μαρόκο.

Το 2009 κρέμασε τα παπούτσια του και ασχολήθηκε με την προπονητική για να φτάσουμε στο 2022, όταν και του δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβει την εθνική ομάδα της χώρας του, αντικαθιστώντας τον Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς στον πάγκο.

Κατόρθωσε να ενώσει και πάλι τους Μαροκινούς, οι οποίοι είχαν πολλά εσωτερικά προβλήματα και να δημιουργήσει μία αξιοθαύμαστη ομάδα.

Το παρατσούκλι “Γκουαρντιόλα του Μαγκρέμπ” του το “κόλλησαν” όχι μόνο γιατί μοιάζει στην όψη με τον τεχνικό της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και από τον τρόπο που επιβιώνει στις δύσκολες καταστάσεις.

Ο Ουαλίντ Ρεγκραγκί έγραψε ιστορία, αποτελώντας τον πρώτο προπονητή που κατάφερε να οδηγήσει αφρικανική ομάδα στα ημιτελικά Μουντιάλ.

Οι ξενιτεμένοι σταρ

Η σύνθεση του Μαρόκου καθρεφτίζει τη μακρά ιστορία μετανάστευσης της χώρας. Σχεδόν όλοι οι σταρ της ομάδας δεν μεγάλωσαν στη χώρα, αλλά έζησαν και εξελίχτηκαν επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Τα “λιοντάρια του Άτλαντα” οφείλουν σε μεγάλο βαθμό την ανεπανάληπτη επιτυχία τους στο Μουντιάλ 2022 στο ταλέντο της διασποράς.

Ο κορυφαίος παίκτης του Μαρόκου είναι ο Αχράφ Χακίμι. Ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν γεννήθηκε στην Ισπανία. Όσον αφορά τον κινητήριο μοχλό των Αφρικανών, τον Σοφιάν Μπουφάλ, είναι από τη Γαλλία, ενώ οι Χακίμ Ζίγιεχ κι ο Μαζράουι γεννήθηκαν στην Ολλανδία.

Επιπρόσθετα, ο Ελ Κανούς γεννήθηκε στο Βέλγιο, κι ο δεύτερος τερματοφύλακας Μουνίρ Μοχαμέντι γεννήθηκε στη Μελίγια.

Όλοι αυτοί οι παίκτες ενώθηκαν για το καλό της πατρίδας τους και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα αξιοζήλευτο σύνολο που θαύμασαν εκατομμύρια φίλοι του ποδοσφαίρου στα γήπεδα του Κατάρ.

Αθλητικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Αθλητικά: Περισσότερα άρθρα