Η τελετή live
Εστειλε τις ακτίνες του, ο βωμός στο ναό της Ηρας άναψε, η δάδα της πρωθιέρειας γέμισε με φως και αυτό μεταλαμπαδεύτηκε στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον παγκόσμιο πρωταθλητή της ενόργανης γυμναστικής, Λευτέρη Πετρούνια που με τη σειρά του την έδωσε στον Βραζιλιάνο Ολυμπιονίκη του μπιτς βόλεϊ, Ζιοβάνι Γκάβιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Κατερίνα Λέχου ευχαρίστησε το Θεό Απόλλωνα που έστειλε τις ακτίνες του να ανάψει η Φλόγα για τη φιλόξενη πόλη του Ρίο και έπειτα είπε: “Και ‘σύ Δία, χάρισε ειρήνη σε όλους τούς λαούς της γης…”
“Σήμερα, τιμάται το δώρο των αρχαίων Ελλήνων στην ανθρωπότητα”, είπε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ και έστειλε και αυτός μήνυμα ειρήνης, επισημαίνοντας πόσο επίκαιρες και αναγκαίες είναι οι αρχές του Ολυμπισμού αυτόν τον δύσκολο καιρό: “Η Ολυμπιακή Φλόγα θα διαδώσει το μήνυμα της ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Ο αθλητισμός χτίζει γέφυρες και δεν υψώνει τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους. Το μήνυμα αυτό σήμερα είναι επίκαιρο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα δώρο που μοιράζεται η ανθρωπότητα”. Πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος: “Πρώτη φορά θα διεξαχθούν Ολυμπιακοί Αγώνες στη Λατινική Αμερική. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μήνυμα ελπίδας! Η Φλόγα είναι σύμβολο της ανθρωπότητας να ενώνεται”, ενώ ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, είπε: “Κύριε Νούσμαν (πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώων της Βραζιλίας) να γνωρίζετε ότι εκτός από τη Φλόγα θα σας δώσουμε και την αγάπη μας”.
Υπέροχη ήταν η απαγγελία αποσπάσματος του ποιήματος
“Το φως της Ολυμπίας” του Τάκη Δόξα από τον ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου, ενώ η Αρτεμις Ιγνατίου δημιούργησε δυο εξαιρετικές χορογραφίες τις “ Νηρηΐδες” και τους “Κούρους με τις κόρες”.
Η κ. Ιγνατίου καλούσε τις ιέρειες χτυπώντας δυο πέτρες που είχε στα χέρια της και τις χρησιμοποιεί από το 2008. Τις είχε βρει σε ποτάμι στην Αρχαία Ολυμπία.
Ο Πέτρος Ιωάννου, ήταν ο κήρυκας με το κοχύλι και αυτός έδωσε το σύνθημα της εισόδου των γυναικών στο ναό, ενώ η Ισμήνη Λιαροπούλου άφησε από τα χέρια της ελεύθερο το λευκό περιστέρι, το σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης. Πριν τις χορογραφίες τιμήθηκε και η μνήμη της εμβληματικής χορογράφου των τελετών, Μαρίας Χορς.
Οι ιέρειες ήταν περισσότερες από κάθε άλλη φορά, 30 τον αριθμό και οι κούροι 13.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει στην Ελλάδα επί επτά ημέρες πριν αναχωρήσει από το Παναθηναϊκό Στάδιο για το μεγάλο της ταξίδι.